Published On: 2 maart 2016By 4s Reacties

Almere 2 maart 2016

Vandaag een wandeling naar de Kennemerduinen en Bloemendaal strand gemaakt. Ondanks de niet zo gunstige weersvoorspelling hadden we heel goed wandelweer. Wel waaide het flink op het strand.

We hebben door de Kennemerduinen gelopen. In de Kennemerduinen staat het kruis dat herinnert aan Hannie Schaft (zie foto . Hannie Schaft was, zoals u vast wel weet, verzetsvrouw van 1940 – 1945).
Voor meer info zie: Hannie_Schaft

Ik vond het erg leuk om op het strand van Bloemendaal de supersnelle Drieteen strandlopers (zie foto’s) te zien. Ik denk dat iedere strandwandelaar deze drieteenstrandlopers wel eens heeft gezien. In Nederland en België zijn de kleine witte vogels, die heen en weer voor de golven uit dribbelen, een veelvoorkomend gezicht. Voor meer info over deze vogels zie: Drieteenstrandloper. Na de rust liepen we weer richting Bloemendaal, maar voordat we de duinen inliepen waaide mijn petje af (zie foto). Gelukkig waaide hij niet erg ver weg en kon ik hem weer oprapen.
Op de foto’s kunt u zien dat we langs een ijskelder gelopen zijn. De ijskelders werden in de winter gevuld met ijs dat gezaagd werd uit de op het landgoed aanwezige vijvers en waterpartijen. Doordat de ijskelders onder het duin en in de diepte werden ingegraven en koude lucht naar beneden zakt bleven de kelders vaak tot diep in de zomer ‘ijskoud’. Om schaduw te creëren werden er bomen er en omheen geplant. zie: Natuurmonumenten.nationaal-park-zuid-wandelroute-landgoed-duin-en-kruidberg

Vlak voor het eind van de tocht begon het te regenen.
Deze wandeltocht van 25,2 km was echt geweldig mooi.
Wederom gaat mijn dank uit naar de organisatie van Samen Op Pad en de parcoursbouwer.
Ik hoorde dat er één vrijwilliger (die ook een deel van deze route langs het Vogelmeer ingepland heeft) helemaal uit Winterswijk kwam. Dit was maar liefst 2,5 uur rijden. Dit allemaal om iedereen een mooie,
wandeldag te geven. Top!
Gr Heopa