Published On: 21 mei 2016By 5s Reacties

Almere, 21 mei 2016
Voor de wandeltocht van vandaag moest ik erg vroeg opstaan. Om 6.15 uur werd ik opgehaald door René en vervolgens haalden we Irene uit Naarden en Coby uit Blaricummermeent op.
We gingen met zijn vieren naar de start van de Grebbelinie Wandeltocht in Scherpenzeel. Omdat deze route een behoorlijk gedeelte gelijk is aan de Waterlinie, wordt deze route de Grebbelinie Wandeltocht genoemd. De Grebbelinie diende als verdedigingswerk om de vijand die uit het oosten kwam tegen te houden. In 1744 was er al reeds gestart met de bouw van de Grebbelinie. Het is dus een zogenaamde waterlinie. De linie loopt van de Nederrijn bij de Grebbeberg, via Veenendaal, Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg, Amersfoort naar Spakenburg. Onderweg zie je dan ook diverse restanten van o.a. bunkers, brokken beton, dijken die in een cirkel aangelegd zijn, oude loopgraven (deze zijn gerestaureerd) en herdenkingsmonumenten. Op deze route ligt ook een klein museum, het is zeker de moeite waard om deze te bezoeken. Zie:Grebbelinie
Het was onze bedoeling om de 40 km te gaan wandelen. Helaas hadden een paar ‘grapjassen’ diverse pijlen
weggehaald. De route op papier was best klein om te lezen en daardoor liepen er zo’n 80 wandelaars, waaronder wijzelf, een paar (5 km) keer verkeerd. Doordat René last van zijn heupen had, wilde hij de 28 km gaan lopen, maar door al deze extra kilometers zag hij hiervan af en besloot een kortere route te nemen.
Toch kunnen we ook nu weer zeggen dat het een fantastische wandel dag is geweest!
Gr. Heopa