Published On: 5 november 2016By 7s Reacties

Almere, 5 november 2016

Vandaag had ik de keuze uit veel mooie wandeltochten. Het was moeilijk kiezen, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor de wandeltocht van RS 80 in Leiden (26 Km).Om precies 9.00 uur werden de routes uitgedeeld. Helaas verliep dit niet helemaal soepel. Sommige wandelaars willen zo graag starten, dat zij iets te gretig de routes uit de handen van de uitdelers pakten of de routes van de stapel trokken. Dit vind ik wel jammer. Ook de vrijwilligers moeten met respect behandeld worden. Zonder hen zouden deze tochten niet mogelijk zijn. Het zou goed zijn als men hier eens bij stilstaat. Het is helaas ook zo dat het vrijwilligerswerk om de wandelroutes te organiseren en routes bij te houden door heel Nederland terugloopt. Laten we zuinig zijn op onze vrijwilligers. Mocht u zelf tijd over hebben, meld u dan als vrijwilliger aan bij de plaatselijke wandelvereniging.
Nu verder met de wandeltocht
Ik dacht dat we door het centrum van Leiden zouden lopen, maar de route ging de andere kant op. We liepen eerst langs de Zijl die uitkomt op de Oude Rijn. Deze staken we na 1 km al over. We liepen door de wijk en een parkje en via een oude houten ophaalbrug staken we de Nieuwe Rijn over. We gingen richting de brug van de Hoge Rijndijk en staken deze over en liepen langs de watertoren. De watertoren is gebouwd in 1908 en staat ook bekend als de eerste watertoren met een skelet van gewapend beton. Sinds 1933 wordt de watertoren niet meer gebruikt.
Via het Utrechtse Jaagpad liepen we langs het punt waar de Oude en Nieuwe Rijn bij elkaar komen. We genoten hier van de mooie (woon)boten, de oevers en het mooie uitzicht over het water. Langs de Oude Rijn staan mooie oude huisjes. In de Oranjewijk in Leiderdorp heb je de Zaalberg. Hier staat een beeld ‘The Monkey’ genaamd en een hele rij bomen. Een hele grote groep mensen hadden hun fotocamera’s met grote lenzen op de bomen gericht. Hoewel wij hier rechtsaf moesten, kon ik het niet laten om even naar deze mensen te lopen en te vragen waar ze naar keken. Er werd naar een Pestvogel gekeken. Deze vogel heeft mooie kleurtjes. Ik deed een paar stappen naar voren en na even in te zoomen met mijn camera, maakte ik ook een foto van deze vogel. Ik liep hierna naar een andere groep en zag dat het vogeltje wat daar in de bomen zat wegvloog en in de boom ging zitten waar ik net vandaan kwam. Ik ben weer teruggelopen en u kunt op mijn foto’s zien dat ik allebei de vogeltjes met mijn kleine camera heb kunnen fotograferen. Als u wilt weten wat zo speciaal is aan dit vogeltje, zie: vogel .
Ik ging maar weer gauw verder met de wandeltocht. We gingen voor de tweede keer over de A4 bij Leiderdorp. We liepen via een klein stukje van de Heemtuin (dit is een mooi stukje natuur) richting ons eerste rustpunt. We hadden er toen 9,75 km opzitten. Na de rust liepen we door de wijk Leyhof. Op het Burchtplein staat een beeld en Gnomon. En daarbij op een ronde plaat een  zonne wijzer  toch wel zo bijzonder dat ik het opgezocht heb.
We kwamen bij een rotonde en ook hier staan diverse kunstwerken. Zo staat er een tractor met een hele jonge boer, melkbussen, een Lakenvelder (bruine koe) en een Groninger Blaarkop (een zwart-witte koe).
Ik vond het leuk om hier even wat foto’s van te maken. De meeste wandelaars zagen deze kunstwerken niet omdat zij een drukke weg moesten oversteken. Via de polder liepen we weer naar de Leidseweg en Oud Ade. Vlak voor Oude Ade staat een kleine, maar mooie molen. Vrouwvennemolen. In het dorp staat een beeldje van de Leidse kaas boerin en een kerkje Sint-Bavokerk dat gebouwd is in Neoromaanse stijl. Ondertussen hadden we er 16 km opzitten. Op dit moment werd het plotseling donker en begon het erg hard te hagelen. De regenkleding moest dus aan. Na dit dorpje gingen we weer rechtsaf richting de A4 waar ook de Betuwelijn ligt. Vlak voor het viaduct gingen we weer rechtsaf. Voordat ik dat deed, ging ik eerst even onder het viaduct mijn brood opeten en wat drinken. Ondertussen zat ik op 19 km. Het werd weer droog, dus gingen we gauw verder. We liepen langs de Betuwelijn en de A4 richting Leiden.
Na 23 km kwamen we bij de rustpost aan, waar we op de heenweg ook gerust hadden. Omdat ik nog op verjaardagsvisite moest bij ons achterkleinkind (zij werd 1 jaar), ben ik deze rustpost voorbij gelopen. We kwamen langs de Hofvijver waar ik nog even een paar foto’s maakte en liepen door naar de finish. Zowel Oregon van Garmin als Runkeeper gaven aan dat we nu 26,7 km hadden gelopen.
Ondanks de hagel en een beetje regen was het een mooie wandelroute. Ik vond vooral de eerste 19 km erg mooi.
Parcoursbouwers en organisatie van RS 80: bedankt voor deze mooi wandeltocht!
Gr. Heopa