Almere, 17 oktober 2018

De Samen op Pad wandeling van vandaag vertrok vanaf restaurant Buitensporig, het oude stationsgebouw, in de bekende plaats  Tiel . Dit restaurant wordt bediend door mensen met een beperking. Ik kon helaas geen foto’s binnen maken omdat we in de file gestaan hadden en daardoor op het laatste moment binnen kwamen. Buiten werd er een certificaat aan Henk Dikken uitgereikt. ‘Henk, van harte gefeliciteerd met de 264 tochten die je met Samen op Pad mocht lopen. Ik wens je nog vele gezonde wandelingen toe. Je was niet alleen als wandelaar aanwezig, maar ook als bestuurder van Samen op Pad. Weer of geen weer, je bent er altijd’. Top hoor! We gingen hierna op pad met 84 wandelaars. We gingen het spoor over en liepen richting Thedinghsweert.  Thedinghsweert is zowel een natuurgebied als een zorggroep voor mensen met ontwikkelingsproblemen.
We vervolgden de route en gingen over de A15 en liepen verder door de polder. We passeerden Lutterveld en kwamen in Erichem. Hier was een kleine stop en werd er wat lekkers uitgedeeld. Naast het pad staat een voormalige hooischuur die omgebouwd is tot woning. De vier hoekpalen en het dak herinneren nog aan de hooischuur. We liepen verder naar Buren-(stad), waar bijzondere bezienswaardigheden zijn. Ik had het hier graag allemaal willen beschrijven, maar  het is teveel om op te noemen. Het is daarom echt de moeite waard om hier zelf eens doorheen te lopen (zie foto’s en link). We liepen nog langs een ambachtelijk chocolade winkeltje waar ze (o.a.) bonbons met de hand maken.
Nadat we nog even in de rondte gelopen hadden, gingen we bij Grand Café De Hofhouding (aan de rand van Buren) onze grote rust houden. Het is een eenvoudig maar leuk en gezellig plekje.  Vanwege het mooie weer (23 graden) konden we buiten zitten. Na de rust liepen we nog een klein blokje door het park en gingen we weer richting de polder. Op het Klompenpad gingen we via een overstap het weiland in. Aan de andere kant moesten we weer over een overstap, maar er stond een paard op de route. Sommige wandelaars(ters) vonden dit een beetje eng, maar het lukte hen om verder te gaan. Een stukje verder was weer een overstap en toen liepen we naar de wijngaard van Betuws-wijndomein  waar nog druiven aan de ranken hingen. We mochten hier onze autostop/rust houden. Namens de wandelaars en Heopa: ‘Bedankt voor de gastvrijheid.’ Na deze rust liepen we door Kerk-Avezaath. Hier staat een mooi wit kerkje, de  Sint-Lambertuskerk-(Kerk-Avezaath)  We liepen het dorp weer uit richting de finish in Tiel.
We hebben vandaag een mooie wandeldag gehad waarin we mochten genieten van de geschiedenis van deze omgeving.
Mijn dank gaat uit naar Casper, de parcoursbouwer, en het bestuur van Samen op Pad.

Gr. Heopa