Published On: 25 februari 2018By 6s Reacties

Almere, 24 februari 2018

Vandaag stond de Zwientjestocht in Ugchelen op mijn lijstje. Bij het inschrijven was het erg druk en kwam ik al veel bekenden tegen (zelfs 3 bekenden uit Hoek van Holland). Na het inschrijven konden we direct starten. Het was 8.44 uur en het was droog en zonnig en de temperatuur was -4 graden. Er was een koude wind voorspeld, maar gelukkig hebben we daar geen last van gehad. We liepen richting de Europaweg die we onderdoor gingen en kwamen direct in het Orderbos. Weer kwam ik veel bekenden tegen die van ver gekomen waren. In het bos kwam de stilte je tegemoet. In alle jaargetijden is het Orderbos een prachtig stuk natuurgebied. Er zijn heuvels en dalen. Tijdens het lopen, moesten we goed oppassen omdat er nog wat ijsresten lagen en we niet wilden uitglijden.
Het zorgde wel voor mooie foto’s. Er lagen veel omgewaaide bomen over het pad.
Onderweg zagen we een soort piramide gemaakt van blokken. Er lagen ook diverse losse blokken (zie foto’s). Na 9 km wandelen was er een rustpost in het Natuurpark-Berg & Bos . Het was hier druk en gezellig.
Na de rust liepen we verder en kwamen we een gedenksteen ter herinnering aan de 2e Wereld Oorlog tegen. We kwamen langs een Prehistorische nederzetting. Deze nederzetting, Hapsproject, bestaat uit een aantal naar archeologische opgravingen gemodelleerde boerderijen, waarin men enkele dagen kan verblijven. In het Hapsdorp wordt zo goed mogelijk het leven van de IJzertijd van ca. 500 v Chr. nageleefd. Na een lus van 10 km kwamen we weer bij een rustpost aan. We hadden er toen 19,6 km opzitten. We aten hier even ons broodje op, en gingen daarna verder met de volgende 10 km. Nu kwamen we op een plek  waar de wilde zwientjes zaten. Natuurlijk nam ik even de tijd om hen op de foto te zetten. Ondertussen liepen de andere langzaam door. Tot de grote vijver waar  ze op een bankje gingen zitten , om zo op mij te wachten en even van het zonnetje te genieten tot ik er weer was.  Vervolgens  liepen we verder om de vijver. En aan de andere kant was een heuvel van 9 m hoog. Op deze heuvel staat een uitkijktoren van 26 m hoog. De toren telt 128 treden en dat is dus een hele klim. Eenmaal boven kijk je over de hoogste boomtoppen uit en heb je een uitzicht over Berg en Bos en de verre omgeving.
Op heldere dagen reikt het zicht zelfs tot Deventer en Zwolle. Deze plaatsen liggen op 40 km afstand. U snapt wel dat ik het niet kon laten om naar boven te gaan en een paar foto’s te maken. Wat een prachtig uitzicht! Beneden wachtten de dames en heer voor de tweede keer op mij. Dat vond ik erg fijn , (bij deze dank jullie wel)
Toen ik beneden kwam, liepen we gezamenlijk naar de finish.
We hebben een prachtige wandeldag gehad!
Mijn dank gaat uit naar het bestuur van W.S.V. DES-Ugchelen, de parcoursbouwer en alle vrijwilligers. Het was weer Top!

Gr. Heopa