Almere, 16 oktober 2019

Vandaag heb ik de 4e Market gardentocht, georganiseerd door Samen op Pad, gelopen.
De wandeling begon bij restaurant ‘De Tijd’ in Driel.  Driel is een plaats die bekend staat om de slag om Arnhem.
Ondanks de protesten van de boeren en de lange files die dit met zich mee bracht, vertrokken we om 10.00 uur toch nog met 84 wandelaars.
We liepen richting de Nederrijn waar één van de grote stuwcomplexen staat. Je vindt hier ook de sluis tussen Driel en Doorwerth. We liepen over de Drielse Rijndijk en dankzij het zonnetje hadden we een mooi uitzicht. We kwamen bij de Rijnbrug bij Heteren. We zagen een monument (een gedenkplaat met 21 namen) ter herinnering aan de 2e Wereld Oorlog (zie foto). Er stond ook een tafel met verschillende koeken. Deze traktatie kwam van een wandelaar die pas jarig geweest was.
Bij deze: ‘Alsnog van harte gefeliciteerd! en bedankt voor de lekkere traktatie.’
We gingen de brug over en liepen via de Fonteinalee langs de Nederrijn en een bospassage naar de N225 die we onderdoor gingen. We kwamen bij de autorust waar we weer getrakteerd werden.
Op de heuvel staat een mooi kerkje (1517 – 1519) welke gebouwd is door de kasteelheer van Doorwerth. We gingen verder en kwamen bij een Airborne monument. Dit monument staat tussen de Utrechtseweg en de Bennekomseweg. We kwamen in Heelsum. In deze omgeving landde op 17 september 1944 om 1.00 uur de eerste Airborne Divisie. De liepen weer verder en gingen onder de A50 door en liepen eerst over het verharde deel van het Kabeljauwpad en daarna over het weiland langs het water Kabeljauw. Het schijnt dat hier bewust een vistrap is gemaakt. Tegen de heuvel (die ontstaan is door de ijstijd) staan een paar prachtige huizen. We liepen een stuk door het natuurgebied en kwamen op de heide van Wolfheze. De route ging verder via Kievitsdel en de uitkijktoren van Boersberg. Helaas was het weer druilerig geworden, waardoor ik geen scherpe foto’s kon maken van het uitzicht. We liepen verder naar Kasteel-Doorwerth waar we de grote rust hadden.
Ik keek even rond en zag een dame in klederdracht. Ik vroeg of ik een foto van haar mocht maken en dit vond zij prima. Een stukje verder stond nog een dame in klederdracht en toen zijn we samen op de foto gegaan. Het is toch leuk dat dit kan! Zo kon ik ook nog een paar extra foto’s van het kasteel maken. Na de rust liepen we verder langs de Nederrijn richting de stuw en de sluis .Nadat we de sluis gepasseerd hadden, liepen we door landgoed Duno en het Cassendedal. Bij uitspanning de Westerbouwing staan ook monumenten die herinneren aan de 2e Wereld Oorlog (zie foto’s).
Bij parkeerplaats Generaal Sosabowskiwaard gingen we op het pontje en staken de Nederrijn over.
Er kunnen maar 45 personen op het pontje, dus de wandelgroep moest in twee keer overgezet worden (zie foto’s). Toen alle wandelaars aan de overkant waren, moest de route vanwege de tijd ingekort worden. We liepen via de Drielse Rijndijk naar Driel. Via de Kerkstraat kwamen we bij het Polenplein waar ook het Polen-monument staat. Op de laatste foto kunt u wat info lezen over dit monument. Hierna liepen we naar de finish.
Casper had vandaag weer een prachtige en afwisselende route uitgezet.
Mijn dank gaat uit naar de mensen die de traktaties hebben uitgedeeld en het bestuur van Samen op Pad. Jammer dat het weer omsloeg, waardoor niet alle foto’s scherp zijn. Volgende keer beter.
Tot een volgende wandeling!
Gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.