Published On: 18 februari 2017By 4s Reacties

Almere, 18 februari 2017
Ik heb vandaag weer gekozen voor een wandeltocht van ‘RS80’. De startlocatie was dit keer in Woerden. Klokslag 9.00 uur werden de routes uitgedeeld en konden we starten. Woerden stamt uit de Romeinse tijd toen rond 41 na Chr. het castellum Laurium op deze plek werd gesticht op een natuurlijk hoogte. Dit castellum was een legerplaats langs de noordgrens van het Romeinse Rijk, die gevormd werd door de Rijn. Voor meer info kunt u hier Woerden klikken. We liepen via het landgoed van Bredius en de dorpen Kamerik (de gemeente Kamerik ontstond in 1811, in de Franse tijd) en Kanis naar Woerdense verlaat (dit dorp is ontstaan rond 1448). We kwamen langs stoomgemaal Teijlingens, dat op dit moment gerestaureerd wordt.Gemaal-Kamerik-Teijlingens. Onderweg zagen we veel knotwilgen en rietvelden. Op een enkele plek staat uit een uitkijkpost en als er geen mist hangt, en je gaat naar boven, heb je een prachtig uitzicht over het natuurgebied. Natuurlijk ben ik naar boven gegaan (zie foto’s). We liepen een groot gedeelte parallel met wetering ‘de Grecht’. Deze wetering is in de 16e eeuw gegraven, maar heeft het karakter van een rivier.
In Woerdense Verlaat, bij dorpshuis ‘Beatrix’, hadden we een koffiestop. Na de stop gingen we richting Lagebroek. Hier hadden we in de kantine van SV Siveo 60 de grote rust. In deze omgeving heb je ook de Hollandse Waterlinie en de Nieuwkoopse plassen. Van hieruit liepen we door Zegveld. De eerste kerk van het dorp moet al in 1312 zijn opgericht. Er is ook nog een bakkerij waar nog een echte oude bakkerskar voor de deur staat (zie foto). Als je de bakkerswinkel van Annelies en Jan de Leeuw binnenstapt, waan je je in een andere wereld. De ambachtelijke broden en handgemaakte stroopwafels zorgen ervoor dat je een bezoek aan deze bakkerij niet snel vergeet. Ik dacht dat de bakkerij gesloten was en ben dus gewoon doorgelopen. Via internet kwam ik er later achter dat de bakkerij gewoon open was. Jammer, anders had ik er zeker een stroopwafel gekocht.
Een stukje verderop was een boerderij waar al twee ooievaars op een nest zaten.
We liepen verder naar de finish en zo kwam er na 26 km weer een eind aan deze mooie wandeltocht.
Mijn dank gaat uit naar parcoursbouwer Henk Keizer en het bestuur van ‘RS80’.
Gr. Heopa

4 Comments

 1. Ineke 19 februari 2017 at 11:38

  Van een saaie tocht heb je er toch een prachtige reportage van gemaakt! Ik hou niet zo van polders maar ik heb wel een leuke dag gehad omdat ik met een leuk gezelschap liep

 2. heopa 19 februari 2017 at 13:27

  Hoi Ineke, Dank je wel voor de reactie. Ik zelf vond, juist deze polder wandeling gevarieerd,
  landschap, rietvelden diverse boerderijen, bebouwing enz.
  Jawel de wegen/paden waren wel lang, maar ik vond het zelf niet zo storend/saai.
  maar iedere ervaart het op zn eigen manier.
  En daar om vind ik het ook fijn als wandelaars reageren op mijn website.
  En door naar de foto’s te kijken zien ze de tocht vaak anders.
  Mede (dat is natuurlijk gezellig) door dat ze vaak lopen te praten, en dan letten ze niet altijd op wat ze tegen komen.
  Dat merk ik zelf namelijk ook wanneer ik met wandelaars praat maak ik minder foto’s om dat ik dan niet goed om me heen kijkt.
  Gr van Heopa. en blijven genieten van elke wandeling.

 3. Marrie 4 augustus 2017 at 19:25

  Er waren leuke optrekjes bij in woerden, mooi de sneeuwklokjes en andere mooie bloemen vroeg in het jaar.

 4. heopa 5 augustus 2017 at 09:37

  Dank je wel Marie, voor je reactie.

Leave A Comment