Almere,  5 maart 2021

Vandaag ging ik verder met het Westerborkpad. Ik ging voor etappe 8, 9 en een stukje van 10. De route zou vandaag van Baarn station naar Amersfoort Vathorst gaan.
Het Westerborkpad is niet zomaar een lange afstandwandeling; het is er een met een boodschap die doorgegeven moet worden.
Ik startte met etappe 8 vanuit Bussum. Ik nam eerst een foto in het station en daarna buiten nog een foto van het monument. Hierna begon ik met de route. Ook hier zijn zeker 33 mensen (Joden) geweest die nooit teruggekomen zijn. Op kaart 16 staat Baarn-Soest, maar de route ging alleen langs Soest. Ik vroeg me af waarom de route niet vanaf de A.P. Hillhorstweg via de Grote Melmweg naar Soest ging en dan via de Eemweg weer naar de A.P. Hillhorstweg en dan pas verder naar Amersfoort.  De oorlogsjaren hebben namelijk ook in Soest hun sporen achtergelaten. Vanuit de verte kon ik wel een foto maken met Soest op de achtergrond. Eenmaal aangekomen in Amersfoort kwam ik op de Soesterweg waar aan de rechterkant begraafplaats Soesterkwartier ligt. Aan de poort hangt een bord met de tekst: ‘Oorlogsgraven van het Gemenebest’. Ik nam even een kijkje, maar zag geen herdenkingssteen of iets dergelijks. Wel zag ik veel verwaarloosde grafstenen. Toch wel triest om dat zo erbij te zien staan. Schuin aan de overkant is een Joodse begraafplaats. Op nr. 26 kun je via een tuindeur op de begraafplaats komen. Deze begraafplaats is keurig onderhouden. Na een moment van stilte en een paar foto’s ging ik weer verder en kwam een struikelsteen tegen (zie foto). Via een tunnel ging ik onder het spoor door en kwam aan de voorzijde van station Amersfoort. In het station is ook een gedenkplaquette die ik (helaas) niet gezien had maar ik heb het even voor u opgezocht.

Ik liep richting bos Den Treek-Henschoten en kwam bij kamp Amersfoort. Ik liep hier door een paar loopgraven en maakte wat foto’s (ook van de ‘Man van steen’). Ik raad u aan om even naar de foto’s te kijken. Deze vertellen namelijk meer dan ik kan doen. Ik passeerde gedenkkunstwerk ‘De Lader’ bij Laan 1914 en de Leusderweg. Ik liep via de Dodeweg naar Sovjet Ereveld Leusden en ook hier nam ik even de tijd. Ik vervolgde de route via de Paradijsweg en ging over de A28 en kwam in het bos terecht. Er was een bankje vrij en ik nam hier even mijn lunchpauze. Ik vroeg aan een voorbijgangster of zij even een foto wilde maken en zo kwamen wij in gesprek. Zij vertelde at er een stukje verder in het bos, aan de kant ven de A28, een muurschildering is van Anne Frank. Na mijn lunch ging ik daar dan ook direct naar toe en maakte er een foto van. Ik liep terug naar de route. Via de Leusderweg kwam ik weer in het centrum van Amersfoort. Bij de Drieringensteeg 2 staat een synagoge. Via verschillende oude straatjes kwam ik bij de Koppelpoort. Deze is tussen 1380 en 1425 gebouwd. De route ging onder de poort door en daarna moest ik rechtsaf naar de Schimmelpenninckstraat waar bij nr. 26 ook een struikelgedenksteen ligt. Een stukje verder in de straat (o.a. bij nr. 35) zag ik tweemaal drie steentjes liggen. De route ging vanaf dit punt naar het spoor en via Jan van Riebeeckpad liep ik richting station Amersfoort – Schothorst. Hier ging ik voorbij en ging verder met  Westerborkpad kaart nr. 20. Deze route loopt naar station Amersfoort – Vathorst. Het is een vrijwel rechte weg tot Trijntje Priempad. De route was hier afgesloten omdat er een nieuw viaduct gebouwd wordt dat onder het spoor doorloopt. Ik liep om het meertje en sloeg linksaf richting de Brenninkmeijerlaan. Ik kon hier alleen rechtsaf en heb deze weg tot de Brink uitgelopen. Hier ging ik linksaf de van Tuylstraat in en zo weer naar het station en bereikte het punt waar ik vandaag zou stoppen.
Ook dit was weer een bijzondere route. Ik hoop dat ik u, mede door de foto’s, een kleine indruk heb kunnen geven van wat ik onderweg tegenkwam en beleefd hebt.
Ik hoop u op mijn website te mogen zien. Mocht u deze route ook gelopen hebben, dan mag u altijd een reactie plaatsen.
Gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.