Published On: 25 september 2021By 2s Reacties

Almere, 25 september 2021

Eindelijk is het weer zover! De wandelverenigingen mogen ook weer opstarten.
Vandaag op 25 september was dan ook de eerste wandeling van RS 80.
Ik begon vandaag met de eerste  van tien tochten van serie 41 2021/2022 (Randstadserie 80).
Het werd beloond met prachtig nazomerweer. Ik vertrok vanaf het Juliana Sportpark in
’s Gravenzande. Bij de parkeerplaats stonden een paar mensen van het bestuur klaar om nog even de route te controleren. Een stukje verder stond een partytent waar je, nadat je de code had laten scannen, de route meekreeg. Langzaam maar zeker kwamen er meer wandelaars. We gingen (verspreid i.v.m. de tijdklok) op pad. Via het Oranjepark ging de route naar het Staelduinsebos  waar veel oude bomen staan en het heuvelachtig is. Van sommige bomen liggen de boomwortels boven de grond. Dat is een bijzonder gezicht. Op de foto kunt u zien dat (als je goed kijkt) het net lijkt alsof één van de wortels een gezichtsuitdrukking heeft. Een stukje verder zagen we nog restanten van een bunker.  Zo’n grote heb ik nog niet eerder gezien. Ze zijn in 1942 gebouwd. Terwijl ik aan het fotograferen was, kreeg ik de bekende vraag die ik voor de Corona-uitbarsting ook altijd kreeg: ‘Wilt u ons op de foto zetten?’
Zoals gewoonlijk kon ik dit natuurlijk niet weigeren. Ik hoop dat de foto’s leuk gevonden worden. Via de glastuinbouw liepen we verder richting  het Keringshuis. Voor dat we daar kwamen liepen we over het Engelandvaardersviaduct waar een poort in de vorm van een huis staat (zie foto’s). Hierna liepen we de heuvel op en hadden we een mooi uitzicht op de Maeslantkering die in 1997 in gebruik genomen. Het is in werkelijkheid toch heel anders  dan op de tv. Het is zo groot en kolossaal! Echt vakwerk! Na de rust ging de route de Oranjepolder in waar oude boerderijen staan en veel glas tuinbouw. Er staat zelfs nog een heel oud bushokje met haltepaal. Een stukje verder in Maasdijk is de burendag aan de gang. Er is van alles te koop. We liepen verder en kwamen bij de Oranjesluisweg. Hier moesten we de tweede tunnel nemen, maar omdat we in de verte een mooi gebouw zagen, wilden we weten wat het was en namen we dus de eerste tunnel. Dit was zeker de moeite waard. Het was de Oranjesluis. De  Oranjesluis.  is een rijksmonument en is gebouwd in 1676 (zie foto’s).
Na dit bezoek gingen we weer terug naar de route. Onderweg kwamen we zowel oude als nieuwe boerderijen tegen. In het buiten gebied van Naaldwijk passeren we het Zwethkanaal het lijkt wel dat hier boven het kanaal een mini  Eiffeltoren  staat (met een beetje fantasie natuurlijk)We zagen ook mooie ingerichte tuinen. Sommige mensen weten van oude ijzeren gereedschappen weer hele mooie dingen te maken. Ik heb hier ook een paar foto’s van gemaakt. (foto 144/145) Om het verslag niet te lang te maken heb ik maar een beetje verteld over deze bijzondere en afwisselende route. Ook de foto’s geven een goede indruk van wat je hier allemaal tegen kunt komen onder het wandelen.

Mijn dank gaat uit naar het bestuur van RS80 en de parcoursbouwer Peter de Graaf.
Gr. Heopa

2 Comments

  1. Ineke Gerritsjans 28 september 2021 at 15:35

    Hallo Henk, Leuk gedaan. Je verslag heb ik met plezier gelezen en bedankt voor het beschikbaar stellen van je foto’s.
    Mvr groet, Ineke Gerritsjans

  2. heopa 28 september 2021 at 20:19

    Dank je wel Ineke voor je reactie.
    Graag gedaan en hopelijk tot de volgende Rs80 te Zevenhoven

Leave A Comment