Velsen-Zuid, 29 januari 2022

Na een drukke en vermoeiende week besloot ik een zelfbedachte wandeling te maken.

Op 26 januari 2022 werd de grootste sluis in Nederland geopend en dit bracht mij op het idee om daar een wandeltocht van te maken. In gedachten zag ik de route al voor mij. Ik ging eerst met de auto naar Velsen-Zuid en startte bij buitenplaats Beeckestijn om van daaruit een wandeling door Velserbeek (park) te maken. Via een tunnel ging ik onder de Parkweg door en kwam in het oudere gedeelte van Velsen-Zuid. Hier staan nog oude huisjes en een kerk waar een gedenksteen ligt. Deze gedenksteen is ter herinnering aan de mensen die tijdens de aanleg van het Noordzeekanaal en de haven van IJmuiden zijn omgekomen. Mijn route ging verder langs het Noordzeekanaal en via de pont naar Velsen-Noord. Vanuit Velsen-Noord ging mijn route naar de sluizen van IJmuiden. Mijn wandeling was gericht op deze sluizen en omdat zij zo groot zijn, heb ik extra links toegevoegd om u/jou extra informatie te geven. Het is zeker waard om dit te lezen. Ons kleine landje waar we in wonen, heeft veel ervaring met waterwegen, inpolderingen enz. en nu hebben we zelfs de grootste zeesluis ter wereld. Op 26 januari 2022 is deze officieel in gebruik genomen. Op de foto’s ziet u/jij ook het mechanisme van de gemalen die het overtollige water wegsluizen. Op de foto’s (nr. 78 t/m 83) zie je de weg over de sluis en het water in de grote sluis en de rails waar de sluis overheen gaat als hij open moet. Ook de andere sluizen staan op de foto’s. In één van de links staan hoe die sluizen heten en hoe oud ze zijn. Na dit grote sluizencomplex ging de route een stukje door IJmuiden. Voordat ik op het strand kwam, liep ik langs het bunkermuseum. Aan de linkerkant, in de duinen, zag ik een hele serie bunkers. Sommige staan deels en andere helemaal onder het duinzand. Er is een speciale bunkerroute. Na het Kennemermeer ging de route naar het strand en daar stond een windkracht 7 mij op te wachten. Zo liep ik 5 km tegen de wind in richting Bloemendaal. Dit is een belevenis op zichzelf. Bij Bloemendaal aan Zee (afgang Duintrap/ de Lakens) verliet ik het strand en liep ik door de duinen van Kennemerland richting Velsen. Onderweg waren er flinke heuvels (bergen) en ook laaggelegen drassige plekken en De Oosterplas. Via landgoed Duin en Kruitberg ging de route naar het dorp Driehuis en vervolgens nog even door park Beeckestijn waar de finish was.

Het was een 37 km lange route. De sluizen waren bijzonder. Heopa heeft genoten van het beklimmen van de duinen en zelfs de windkracht 7 op het strand.

Ik hoop dat u door de foto’s en het verslag kunt meegenieten van deze wandeling. Misschien heeft u  inspiratie gekregen om ook deze route (evt. in delen) te gaan lopen. In dit jaargetijde is alles kaal, maar in het voorjaar zal het allemaal nog mooier zijn en zeker de moeite waard!

Gr. Heopa

2 Comments

 1. Charrel 31 januari 2022 at 12:14

  Hey Opa!

  Wat een mooie wandeling en een hoop bezienswaardigheden! Heel mooi in beeld gebracht door u, ook blij om te lezen dat u weer een goede wandeling heeft gedaan. Zie uit naar uw volgende verslag!

  Groetjes Charrel

 2. heopa 31 januari 2022 at 12:46

  Dag Charel.
  Dank je wel voor je positieve reactie.
  Fijn / leuk dat je naar m’n website heb gekeken.
  Gr. Opa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.