Zaterdag, 7 januari 2023

Vrijdagavond zocht Heopa op internet naar een wandeling voor de zaterdag en er waren dan ook verschillende tochten. Doordat Heopa op 3 januari niet zo lekker gelopen had, besloot hij om geen 40 km wandeling te gaan lopen. De zee trekt hem altijd erg aan en hij koos ervoor om naar Wijk aan Zee te gaan voor de wandeling van WSV de Zwervers (de 34e de Winter-Strand-Duinwandeling). Om 8.45 uur ging Heopa vanuit café de Zon aan de wandeling. Via de Paasduin liep de route door het Beeldenpark. De route ging onderlangs, maar Heopa ging ook bovenlangs om wat foto’s te maken. De route ging verder naar de Noordpier in Velzen-Noord waar ook een uitkijkpost is. Er ging net een cruiseschip voorbij en Heopa liep de trap op om van het uitzicht te genieten en foto’s te maken. De route ging verder langs de reddingsstations van Wijk aan Zee (er worden nog vrijwilligers gezocht!). Hierna konden we 3,5 km lang heerlijk uitwaaien op het strand. Op het strand zagen we 4 paarden die elk een kar trokken waar een ruiter inzat. De paarden liepen in draf en het was een mooi gezicht (zie foto’s). Bij strandslag 42 ging de route verder door het duingebied van PWN. De route ging tussen en over de duinen richting Castricum en Heemskerk. Onderweg kwam Heopa Schotse Hooglanders tegen die even op de foto gezet werden. Op 18,5 km was op camping Geverduin een rustpost bij restaurant Knoest. Dit keer besloot Heopa  koffie met wat lekkers te nemen (zie foto). Dit kwam mede door één van de kleinkinderen die vond dat opa wel wat lekkers verdiend had tijdens het wandelen. Hij had hiervoor een bedrag naar de rekening van Heopa overgemaakt. Opa heeft ervan genoten en nogmaals bedankt!! De foto die gemaakt is, is door Heopa ook naar de betreffende kleinzoon gestuurd (Meestal neemt Heopa zelf drinken, brood en een Cup a soup mee). Na deze heerlijke verwennerij ging Heopa weer verder met de wandeling. Na 21 km liep de route langs een uitkijktoren op de Kruisberg. Voorheen stond hier het torentje van Nico. Deze komt terug en op één van de foto’s (een staande foto) kunt u zien hoe de nieuwe uitkijktoren eruit gaat zien. Heopa is naar boven gelopen (maar liefst 80 treden hoog) maar door de bomen was er geen uitzicht. Als de nieuwe toren er staat, komt er 12,5 meter hoogte bij. Heopa is heel benieuwd en kijkt er al naar uit om deze uitkijktoren te beklimmen. Een stukje verder bij het open veld staat een bordje met foto’s van de (omgekomen) bemanning van een op 16 december 1943 neergestorte Lancaster DS835 van het 115e squadron van de Engelse Koninklijke Luchtmacht.
Zo zijn er in het hele duingebied veel soldaten gesneuveld voor onze vrijheid. In december van dit jaar
is het 80 jaar geleden dat deze soldaten zijn omgekomen. Heopa liep verder en op een heuveltje stond een groepje wandelaars en Heopa mocht hen even op de foto zetten. Ook zij genoten tijdens deze wandeling van de omgeving. Heopa liep verder en kwam weer een uitkijkheuvel tegen. Ook nu ging hij weer even naar boven. Eenmaal boven (60 m boven ANP) maakte Heopa wat foto’s. Het was een moment van stilte waarbij hij kon genieten van het uitzicht, maar ook besefte wat er tijdens de oorlogen allemaal gebeurd is. We mogen dankbaar zijn dat we hier in Nederland in vrijheid mogen leven. Heopa ging verder en bereikte Wijk aan Zee weer en zo kwam de finish in zicht. Doordat Heopa af en toe van de route afweek, had hij meer kilometers gemaakt. Hierdoor had hij nog meer genoten van deze wandeling.
Heopa hoopt dat als u de foto’s bekijkt, u ook nog na kunt genieten van deze wandeling.
Wandelen geeft Heopa iedere keer nieuwe energie. Doordat het lichaam soms tegenwerkt, zijn er momenten dat Heopa denkt dat hij beter kan stoppen, maar als hij dan toch gaat, geniet hij en voelt hij kracht en blijdschap dat hij toch doorgezet heeft. Zo ook deze dag; wat heeft hij genoten!
Graag tot een volgende keer!
Gr. Heopa

2 Comments

 1. Joop Bremer 10 januari 2023 at 15:36

  Hé Opa. Ik ben blij dat je genoten hebt. Ik wil wel graag het stukje dat je geschreven hebt met een aantal foto’s voor in ons periodiek. Ik ga met de redactie overleggen over de foto’s.
  Ik hoop je snel weer tegen te komen. Ik dan wandelend en niet op de fiets.

 2. heopa 10 januari 2023 at 16:11

  Dag Joop.
  Dank je wel voor de recatie, heel goed /leuk.
  Ik hoor /lees grag welke foto’s de organisatie wil hebben.
  Groetjes van Heopa / Henk

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.