Almere 4, november 2023
Vandaag ging de wekker om 5.45 uur. Heopa ging zou met de trein naar Schiedam gaan en van daaruit samen met Tiny naar Brielle om de Rs’80 tocht te lopen. Het was 8.50 uur toen we startten vanuit het startpunt bij De Brielscha Aap. Het was een mooie start van de wandeling. Ondanks de gezondheid van Heopa wilde hij deze tocht graag lopen. Dit kwam mede door de geschiedenis van Brielle en dit is voorlopig zijn laatste wandeling van Rs’80 omdat er een (rechter)heupoperatie gepland staat. We volgden de route en al snel zagen we de verdedigingswallen en liepen door de Kaaipoort (1709). Een stukje verderop stond een wit huisje, het kruithuis. Het originele huis dateerde uit 1633 en was in 1975 gerestaureerd. Bij Maarland Zuidzijde 16 staat een leuk oud hoekhuisje. Door de fotocamera tegen het raam te houden, kon Heopa toch even twee foto’s maken van de binnenkant. We gingen de brug over en zagen twee mooie trapgevelhuizen. De route ging even Brielle uit en we liepen langs het Brielse meer, tot aan de Lange Poort (1704). Daar gingen we verder en kwamen langs drie sloepenloodsen uit 1886. In de havenkom lag een prachtige houten driemaster. Hierna kwamen we op het hofje van Stichting asyl voor oude en gebrekkige zeelieden.
In het midden van het hofje staat standbeeld  De Zeenymph. Het is de moeite waard om even op de link te klikken. We kwamen in de Voorstraat en moesten rechtsaf, maar Heopa zag in zijn ooghoek iets bijzonders in de gevel van nummer 80. Voor info kunt u hier klikken. Heopa maakte een foto en ging weer verder. Bij het oude stadhuis zagen we een standbeeld van Wilhelmina en daar tegenover het oude stadhuis dat nu een museum is. Heopa mocht even naar binnen om een foto te maken van de plaquette van Brielle. Daarna ging de route richting de Grote of Sint-Catharijnekerk waarvan de bouw in de 13e eeuw begon. Een stukje verder passeerden we een oud kloosterpoortje uit 1493 (zie foto). Vervolgens zagen we een gerestaureerde Merula weeshuis uit de 16e eeuw. We liepen verder en gingen over de vestingwal waar nog een schuilplaats met een munitiemagazijn was. Ook de Duitse bezetter heeft hier een kamp gehad. De 25 kilometerlopers gingen naar de eerste rustplaats bij Dukdalf, een prachtig sportcomplex. Na de rust liep de route langs de Martelaren van Gorcumkerk en door Tinte. Rond 1589 heette het Tente en sinds 1840 wordt het Tinte genoemd. Voordat je het doorhad, waren we al door het dorp. We kwamen een kraampje tegen om even de regen van ons af te schudden. Heopa maakte een paar foto’s, maar helaas kwam er niemand om iets te kopen, dus gingen we weer verder door het gebied van kreken en kweken. We liepen op de Achterdijk en waren toe aan een pauze. De pauze was op nr. 40 bij kwekerij Familie Hanemaaijer en we mochten in de kantine onze lunch gebruiken. Heopa maakte nog een paar foto’s en ging weer verder. We liepen door Vierpolders. Vlak voor Brielle was een horecarust bij VV Brielle en we hadden hier een toiletpauze. We maakten even een gezellig babbeltje met Ineke die in het bestuur van Rs’80 zit. Het was tijd om weer verder te gaan en we liepen via het Vrijheidsbos weer naar de finish.

Zo zat deze bijzonder route er weer op. Het is echt de moeite waard om de tijd te nemen om ook in de lente/zomer door Brielle en omgeving te wandelen. Voor meer info/tips kunt u hier klikken.
Heopa wil de parcoursbouwer/ster en het hele team van Rs’80 bedanken voor deze mooie route. We hebben weer genoten. Helaas moet Heopa de komende Rs’80 wandelingen uitstellen i.v.m. de heupoperatie.
Gr, Heopa
Ps.: In overleg heb ik van de nieuwsbrief van Brielle foto’s gemaakt, zodat u de info ook even kunt lezen. U moet de foto wel even vergroten.

2 Comments

 1. Ineke 8 november 2023 at 09:26

  Hoi Henk, bedankt dat je er was om te genieten van mijn tochtje. Je hebt een prachtige serie foto’s gemaakt!
  Sterkte bij de ziekenhuis opnames, hopelijk komt alles goed!
  Hartelijke groetjes Ineke (parcours bouwer van de route)

 2. heopa 8 november 2023 at 16:31

  Dag Ineke, ja ik keek echt naar deze dag uit, en ondanks hoe ik me voelde, heb ik genoten.
  Ik hoop dat het verslag ook bij andere goed overkomt.
  Er was ook zoveel te zien, en ik mocht zelfs in het voormalig stadhuis, nu musea even foto maken.
  Dat zijn van die extra momenten.
  Dank voor je reactie, en dat je nog veel van die mooie routes uit mag zetten .
  Groetjes Henk /Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.