Almere, 11 augustus 2021

Vanaf 12 augustus zou de 33e Heuvelland 4 Daagse plaatsvinden. Vorig jaar was de 32e  4-Daagse afgelast door corona en ook dit jaar mocht deze niet gewandeld worden. Met in achtneming van de geldende coronamaatregelen was het dit jaar wel mogelijk om in de periode van 10 dagen, tussen vrijdag 6 en zondag 15 augustus ‘De Rugzak-10-daagse” te wandelen. Voor meer info over de Heuvelland 4 daagse kunt u hier klikken.
Vanuit 4 verschillende locaties in Berg en Terblijt kon je gebruik maken van de wandelroutes.
Er werd geen opening gehouden. De wandelaars hoefden alleen maar aan te geven hoeveel km ze gingen lopen. De wandelingen kon je nu ook verspreiden over 10 dagen i.p.v. de gebruikelijke 4.
Voor mij was de eerste wandeldag woensdag 11 augustus. Ik startte om 8.00 uur bij ’t Voske in Berg en Terblijt. Ik had mooi wandelweer. Via de Rijksweg liep ik naar de Bemelerberg en zo begon al snel het naar boven klimmen. Onderweg staat een bankje met iets leuks op/aan de leuning. Boven op de Bemelerberg had ik een prachtig uitzicht. Daarna ging de route onderlangs de berg en ik zag het gele mergelsteen. Voor info over Zuid Limburg en de mergelgrotten kunt u hier klikken.
Via de dorpen Berg en St. Antoniusbank kom je bij de Lourdesgrot, aan de rand van Kruiswegtuin in Cadier en Keer, uit. Hierna liep ik langs een beeldentuin en een paar bijzondere monumenten (zie foto’s). Via landgoed Heerdeberg, en vervolgens ging de route verder door het Savelbos bos. Ik kwam een oud boswachtershuisje tegen.
Zo klim je omhoog en zo ga je weer naar beneden. De route gaat echt over bergen en door dalen.
Ik wam bij Eckelrade waar ook van die prachtige oude huizen en schuren staan. De huizen hebben kromme balken en zijn van ongeveer 1835 heb ik mij laten vertellen. In een schuurtje staat nog een oude kar. Sommigen hebben nog hele oude werktuigen (helaas verborgen) staan. Het zijn werktuigen waar men door het land en op de akkers ploegden. Alles ging nog met de hand of met de hulp van paarden. Op foto 102, 103 en 104 kunt u zien dat de werktuigen helaas staan te verroesten. Zou toch leuk zijn als deze werktuigen in een museum terecht zouden komen. Ik zag een wegwijzer van het Pelgrim pad (Amsterdam 427 km). Vandaag toch maar niet.
In het Bemelerbos is bij de Mariagrot een rustpunt voor de pelgrims. Hierna vervolgde ik de route via de Bemelerberg/Gasthuis(weg). Ik moest door een groot hek. Er waren net 6 koeien opgehaald en de rest bleef verdrietig achter het hek (zie foto’s). Ik heb ze even lief toegesproken en beloofde een foto van hen op de website te zetten. Zo gingen ze dan toch langzaam opzij en kon ik mijn route vervolgen. Na nog één klim en een afdaling kwam ik bij de finish.
Mijn eerste wandeldag zat erop.
Het was weer genieten van deze prachtige route die ook gepeild was.
Op naar de tweede dag; start Cascade.
Gr. Heopa
Zie voor meer info ook Heuvelland 4 Daagse..

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.