Published On: 6 augustus 2015By 0 Reacties

Berg en Terblijt 6 augustus

De eerste wandeldag in Berg en Terblijt.
Het is 5.45 uur en de wekker gaat af. Opstaan wassen, aankleden, ontbijten en de lunch klaar maken.
Dan op weg naar de start. Onderweg zie ik op de kerktoren dat het 7.13 uur is.
Veel wandelaars zijn al voor mij uitgegaan.
Het is droog en goed wandelweer. Ik besluit om voor de 28 km te gaan.
Deze dag lopen we richting Heerderberg. Na ongeveer 5 km worden er bananen uitgedeeld.
Kijk maar eens hoe mooi de kraampjes opgemaakt zijn. Deze mensen verdienen een dikke pluim.
Na een paar flinke afdalingen (en natuurlijk ook het omgekeerde, omhoog dus de hellingen op) Zijn we bij een mooie uitkijkpost aangekomen. Hier laat ik mij even fotograferen. Als we verder gaan, komen we langs een groot en mooi gebouw. Dit blijkt nu een gevangenis te zijn. Een stukje verder is er dan een rustpost bij de beeldentuin. Zie mijn foto’s. Je kunt hier tijdens een wandelingen even heerlijk tot rust komen.
Voor meer info zie: beeldentuinmaastricht.
We lopen langs het monument Vlaamse verzetsstrijders (zie foto). Hierna lopen we in het gebied van  Gronsveld bergje op en bergje af naar het plaatsje Rijckholt. Hier komen we om 11.04 uur aan.  We houden hier een langere rust. Dit was goed voor mijn voeten.  De eerste 14 km zit er op.
Via een andere route gaan we weer naar Heerderberg. Onderweg is het genieten van de vergezichten. Kijk maar eens op de foto’s naar de mooie knotwilgen. Sommige van deze prachtige bomen zijn helemaal uitgehold en doen het desondanks nog heel goed. Dit fascineerde mij als kind al. Ik herinner mij nog dat ik vroeger op de basisschool natuur les had en les kreeg over de knotwilgen. Voor meer info zie: bomeninfo.nl/knotwilg. en/of adama_scheltema/wilgen.
Oké, we gaan weer verder. Het gaat over bergen en door dalen. Zo loop je op een wandelpad en dan weer  door vlakke weidevelden waar de koeien grazen. De natuur is hier één met de mens en zie……zelfs de koeien willen bij Heopa op de foto.
Het gebied waar we nu lopen is Savals bos. En zo komen we aan bij de laatste rustpost in Heerderberg, wederom bij de beeldentuin. Hier lag een meneer die flinke blaren had opgelopen. Ik mocht van hem een foto
maken. Je ziet dan meteen hoe goed het is dat er ook vrijwilligers aanwezig zijn van het Rode Kruis.
Na een heerlijk bakje tomatensoep met balletjes ga ik voor de laatste 7 km naar de finish.
Ondertussen passeren we Cadier en Keer en het terrein van Onze Lieve vrouw van Lourdes. Voor meer info
zie: Bedevaart/bol/plaats
Hierna lopen we tussen de mergelmuren. Er is een stuk zo uitgehold dat de zon er door kan schijnen.
Echt prachtig om te zien (zie foto).
Bij de finish staat mij een verrassing te wachten; mijn zus(je) en zwager staan mij op te wachten.
Ik kreeg van hen een T-shirt van de heuvelland 4 daagse. Na het afmelden hebben we samen nog gezellig
iets gedronken. Wat was het leuk om zo onverwachts bezoek te krijgen.
De eerste dag zit er op!
Gr. Heopa
 

Leave A Comment