Muntendam / Almere 12 sept. 2015 Op vrijdag 11 september zijn mijn vrouw en ik voor vier dagen naar onze dochter, schoonzoon en kleinkinderen in Veendam gegaan. Zo kon ik zaterdag deelnemen aan de Ruitershornwandeltocht (26 km) in Muntendam. Deze tocht werd georganiseerd door de wandelsportvereniging Veendam. In mijn gedachten zou het een wandeltocht zijn die langs uitgestrekte wegen van dorpje naar dorpje zou gaan. Niets was minder waar! Wat liep ik door een mooi natuurgebied! Eén van de natuurgebieden was De Heemtuin en Natuurpark Tussen de Vennen. Het was een gebied, compleet met moeras. Ik waande mezelf in de duinen. Ik liep over de hei die in bloei stond. In dit gedeelte liepen schapen vrij rond. Echt prachtig was het hier! Ik hoorde dat er ook reeën rondlopen hier. Helaas heb ik deze niet gezien. Toen we uit dit gebied kwamen, ging de route over een stukje asfalt richting TripsCompagnie. Dit dorp bestaat uit een dorpshuis en ongeveer tien woonhuizen en wat boerderijen. Voor meer info zie: Tripscompagnie . Hierna liepen we een ander natuurgebied in en ging de route naar Veendam. We kwamen langs Museumspoorlijn S.T.A.R. Hier had ik graag even willen kijken, maar helaas was deze gesloten. De route ging verder richting het centrum waar vandaag diverse orgeldraaiers bezig waren om hun mooie muziek te laten horen aan het winkelend publiek. Eén van deze plekjes was bij een mooie fontein (het Hertenkamp). Hierna ging de route weer richting Muntendam. Het laatste stukje was weer door een natuurgebied. Ik kan zeggen dat dit ook weer een prachtige wandeling was. Het is zeker de moeite waard om deze nog eens te lopen. Zo zie je maar weer: Ook in de provincie Groningen zijn mooie gebieden om te wandelen!! Wederom gaat mijn dank uit naar eenieder die bij het organiseren van deze wandeltocht betrokken is geweest.

Gr. Heopa

4 Comments

 1. Noortje 13 september 2015 at 13:03

  Dat je in Groningen ook wel mooie wandelingen kunt doen is op mijn wandelblog wel te zien. De monnikentocht van 28 augustus en de brugtocht van 22 augustus (deze ging ook een stukje door Drenthe)
  Ik zag op je foto’s dat de 25 km ook een hele mooie route was.
  Het was leuk om een stukje met je op te lopen.

 2. heopa 13 september 2015 at 18:11

  Dag Noortje.
  Ja zie je maar weer, ik h ad dit niet verwacht. Ik kom nu al wat jaartjes in Veendam.
  En eigenlijk alleen maar overde grote wegen.
  Maar ik heb echt genoten van deze wandeling.
  Gr. Heopa
  ps. Als ik weer thuis ben zal ik op je blog kijken.

 3. Gerlof Sinnema 21 september 2015 at 14:36

  Hallo Heopa,

  Namens de organisatie, WSV Veendam, wil ik de hartelijke dank uitspreken over het mooie verslag.
  Muntendam en omgeving worden zo heel positief in het licht gezet.
  Als uitzetters van de tocht hebben we ook de insteek om de mooiste plekjes van de omgeving te laten zien aan de wandelaars.
  Jouw foto’s illustreren dat ook goed.
  De draaimolens in Veendam waren een extraatje waar de organisatie niet van op de hoogte was

 4. heopa 21 september 2015 at 15:17

  Dag Gerlof, dank voor de leuke / goede reactie.
  Als het lukt kom WSV Veendam wandelen. gr.heopa ik zeker nog een keer van uit Almere bij een wandeltocht van

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.