Almere 2 april 2016

Vandaag heb ik de 48 e Duinentocht (41,6 km), verzorgd door WSV De Zwervers, gelopen.Het was een schitterende wandeldag met mooi lenteweer.De tocht begon direct in de duinen. Het eerste stuk was met hooi bedekt omdat het pad/de bestrating weggehaald was. Ik werd hier direct begroet door meneer bizon. Zoals u waarschijnlijk wel weet is de bizon een massief gebouwd runddier, die als ze volwassen zijn rond de 1300 kg kunnen wegen. Een groot dier dus waar we langs moesten (zie foto).We vervolgden de route door het mulle zand en gingen de ene heuvel/berg op en natuurlijk ook weer af.Ik liep door zo’n ruw gebied met bijna spookachtige bomen/struiken, dat ik mij in het gebied waande waar de hyena’s woonden in de Disney film ‘de leeuwenkoning’.We gingen verder door de duinen richting Castricum aan Zee. Hier ging de route verder over een stukje strand. Ik kon de verleiding niet weerstaan om even met mijn blote voeten door het koude zeewater te lopen. Dit was wel een beleving! De volgende afslag moesten we weer van het strand af en trok ik boven mijn sokken en schoenen weer aan om verder te gaan richting een berg waar een ronde plaat met o.a. Oost, West, Zuid en Noord en nog andere gegevens op stond (op de plattegrond staat ‘Der Große Elephant). We hadden vanaf dit punt een zeer mooi uitzicht over de duinen.
Ik heb het even opgezocht. Der Große Elephant is een radarinstallatie die in de oorlog was gebouwd door de Luftwaffe. Er waren er drie gebouwd tussen Egmond aan Zee en Bakkum. Dit was de tweede. In 1943 werd bij deze installatie een bunker gebouwd. De bunker diende voor verdediging van laagvliegende vliegtuigen. Bovenop de bunker stond een 2 cm snelvuurkanon in een betonnen beding. De hieronder gelegen bunker diende als verblijf voor de bemanning en voor opslag van de munitie. Tevens had men de beschikking over een kantine/keukengebouw, telefooncentrale, ontspanningsgebouw, diverse voorraadbunkers en woonschuilplaatsen. In de zomer van 1944 werden de masten ontmanteld en als schroot afgevoerd waarna de bunkers onder het zand werden gewerkt. Het dak van de bunker waar eens ‘Der Große Elephant’ stond, dient nu als uitkijkplatform. Zie: Oorlog-laat-john-heideman-niet-los
Vanaf dit punt liep een medewandelaar (ook uit Almere) mee richting camping Bakkum waar we een kopje koffie gingen drinken.Hierna gingen we weer door duinen richting de finish. Helaas had ik na 33 km toch wel zo’n last van mijn voeten, dat ik toch even moest gaan zitten en rusten. De medewandelaar uit Almere zette zijn tocht voort. Na een minuut of tien ging ik ook weer verder en had weer gezelschap van een andere wandelaar. Samenliepen we verder naar de finish.De titel van deze wandeltocht was ‘Duinentocht’. Ik kan u zeggen dat ik in de tien jaar dat ik nu wandel diverse duinwandelingen gemaakt heb, maar dit was er één die zijn naam alle eer aan deed. Het was een echte duinwandeling met zeer mooie vergezichten en zeker 85% van de route was onverhard. Dit maakte het een zware maar ook geweldig mooie tocht.

Gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.