Almere 6 April 2016

Vandaag heb ik weer een tocht van Samen op Pad gelopen. Rolf Craanen had voor het laatst een wandeltocht uitgezet. Met deze tocht nam hij afscheid van dit werk. Vandaag liet hij de wandelaars nog een mooi stukje natuur en diverse oudheden van Amersfoort zien. Deze tocht heet:
‘De 18e Amersfoortse Keientocht (25 km).

Na een flinke boswandeling kwamen we langs het monument ‘de Ladder’. Dit monument is ontworpen door Armando en is onthuld op 24 september 1994. Met dit monument worden vervolgden Nederland en Verzet Nederland herdacht. We liepen we verder richting kamp Amersfoort. We liepen door loopgraven. Deze authentieke (en voor een deel gereconstrueerde) loopgraven zijn in 1939 door Nederlandse troepen aangelegd. Tijdens de Duitse bezetting werden de loopgraven uitgebreid en gemoderniseerd. Na 10 km bereikten we de eerste wagenstop. Dit was voor het huis van Rolf. Hij deelde hier wafels en frisdrank uit. Vervolgens ging de route richting het centrum. Onderweg kwamen we diverse oudheden tegen. Eén van de oudheden was de Waterpoort Monnikendam. De waterpoort Monnikendam werd omstreeks 1420 gebouwd als onderdeel van de tweede stadsmuur uit 1380-1451. De poort bestaat uit twee torens die zijn verbonden door een boog.
Bij de poort stroomt het water van de Heiligenbergerbeek de stad in. Behalve voor de verdediging, was Monnikendam ook van belang voor de waterhuishouding. Door het neerlaten van een waterschot kon men bij hoogwater de poort afsluiten en het water buiten de stad houden. De poort is waarschijnlijk genoemd naar de Augustijner monniken die op de Sint Andrieskamp gevestigd waren. Toen omstreeks 1840 elders in de stad de oude stadsmuren werden afgebroken, werd de Monnikendam opgenomen in de aanleg van het nieuwe plantsoen naar ontwerp van tuinarchitect J.D. Zocher jr.
Op het plein vlak bij de Onze Lieve Vrouwetoren hadden we na 18 km wandelen de grote rust. Na deze rust liepen we langs de Onze Lieve Vrouwetoren. De Onze Lieve Vrouwetoren is een kerktoren in Amersfoort. Het laatgotische bouwwerk is 98,33 meter hoog (gemeten tot aan de haan) en reikt hoog boven de binnenstad uit. Het is daarmee één van de meest in het oog springende monumenten in de stad en is op twee na de hoogste kerktoren in Nederland. De toren heeft de bijnaam “Lange Jan”. Oorspronkelijk hoorde de toren bij een in de 18e eeuw verdwenen kerk.
Hierna kwamen we langs de Kamperbinnenpoort. De Kamperbinnenpoort is een nog bestaande stadspoort in Amersfoort. De landpoort staat aan de noordzijde van de binnenstad tussen de Langestraat en de Kamp en behoort tot de eerste stadsmuur van Amersfoort. Het is één van de laatste overblijfselen van deze eerste stadsmuur, waarvan de structuur grotendeels nog te zien is in de Muurhuizen, waar de poort aan vast gebouwd is. De poort is gebouwd in de tweede helft van de 13e eeuw. De poort, Viepoort of Martenspoort geheten, is de oudste poort van Amersfoort en bestond uit twee achthoekige torens met een boog ertussen net buiten de stadsgracht. zie: Amersfoort-vestingstad-eerste-ommuring/route

Het komt vaak voor dat we wandelen door de mooiste gebieden, maar vaak niets weten van de omgeving. Met mijn vermeldingen hoop ik u wat meer informatie gegeven te hebben over de bijzonderheden van deze wandeltocht.
Groeten, Heopa

4 Comments

 1. Aalt Koopman 8 april 2016 at 08:23

  Het waren weer mooie foto’s van een mooie wandeling !!!

  Groeten Aalt

 2. heopa 8 april 2016 at 09:47

  Dank je wel voor de leuke reactie.
  Gr. Heopa

 3. Ine 8 april 2016 at 11:58

  Mooie foto,s ik kom dingen tegen die me met de wandeling niet zijn opgevallen. Zo kijkt ieder op zijn eigen wijze.

 4. heopa 8 april 2016 at 13:21

  Dat vind ik nou leuk er van, en daar om maak ik ook de foto’s. zodat de wandelaars nog even na kunne genieten!
  Ik heb zelf gemerkt wanneer je loopt te praten, vaak de mooi plekjes niet goed zien.
  Ik vind het leuk dat je gekeken heeft en nog even nageniet. gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.