Almere 9 april 2016

Vandaag ben ik naar Veenendaal geweest om daar de 7e Veense Vallei Wandeltocht te lopen.
We vertrokken vanuit de Sionskerk.
De tocht liep door diverse landgoederen en bossen van Veenendaal, Rhenen en Amerongen. De 20 km en 30 km liepen ook over Plantage Willem III.
De 30 km wandelaars hadden twee maal een stop in de vallei.
Het was vandaag zeer goed wandelweer. De tocht ging door een heel mooi natuurgebied. Doordat de tocht over diverse (hoge) heuvels en door valleien ging, was het voor mij toch wel een zware tocht.
Ondanks dat het een zware tocht was heb ik weer genoten van de wandeling.
Mijn dank gaat uit naar de organisatie.
Ik heb voor u nog wat informatie opgezocht over dit gebied.
Het dagrecreatieterrein Kwintelooyen ligt in de driehoek Rhenen – Veenendaal – Elst.
Kwintelooyen ligt ingesloten tussen drie particuliere landgoederen: Prattenburg, de Dikkenberg en Remmerstein. Daaraan grenzend liggen de Stadsbossen van Rhenen en de Plantage Willem III, van Stichting Het Utrechts Landschap. Het gehele gebied strekt zich uit van de noordoever van de Rijn tot de Gelderse Vallei
Karakteristiek in het gebied zijn de diepe erosiedalen, de prehistorische grafheuvels, wallen, beukenlanen en de overgangen tussen heuvelrug en valleien. Opvallend is het grote hoogteverschil van vijftig meter op Kwintelooyen; van zeer nat (ven en moeras) naar droog (heidevelden). Via de uitgezette wandelroutes komt u op het hoogste punt van het terrein, waar u een prachtig uitzicht heeft over de Gelderse Vallei.
Door het hoogteverschil op het terrein van ruim 50 meter, heeft men een spectaculair uitzicht op de hellingen over de Geldersche Vallei. Er zijn diverse uitzichtpunten.
De Paasheuvel is een heuvel in de gemeente Rhenen in de Nederlandse provincie Utrecht. De heuvel ligt ten noordwesten van Rhenen en ten oosten van Elst in het Remmersteinsche Bosch en maakt deel uit van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug. De heuvel is 52,9 meter hoog. Het hoogste punt van de berg is een kunstmatig opgeworpen heuvel waar met Pasen het paasvuur werd gebrand. De eigenlijke top lag zo’n 200 meter westelijker.
Heuvels met de naam Paasberg of Paasheuvel zouden vroeger in voorchristelijke tijden gebruikt zijn geweest om met Pasen (het begin van de lente) het paasvuur te branden.Op een kaart uit 1790 staat het oostelijke bosgebied van de berg reeds aangegeven op een topografische kaart. Het bos is aangelegd als sterrenbos met de paasheuvel als middelpunt van waaruit de beukenlanen vertrekken.
Ik hoop dat u door deze informatie en de foto’s zin krijgt om ook eens in deze omgeving te gaan wandelen.
Gr. Van Heopa

2 Comments

  1. marrie 2 mei 2016 at 16:52

    tijdje geleden maar heb weer genoten van de foto,s

  2. marrie 2 mei 2016 at 17:46

    je foto,s zien er weer leuk en vrolijk uit

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.