Published On: 16 april 2016By 0 Reacties

Almere 16 april 2016

Vandaag maar eens een andere kant op!
Ik heb vandaag de West- Frieslandwandeltocht gelopen. Deze wandeling werd georganiseerd door A.W.V. ’68. De tocht startte in het Noord–Hollandse Abbekerk vanaf café ‘Het nieuwe bonte paard’. De tocht begon al direct goed want naast dit café staat een hervormde kerk. Deze kerk is een rijksmonumentaal kerkgebouw. Even wat bijzonderheden over deze kerk: De kerk is een beuk breed, het koor daarentegen is twee traveeën breed. Het dak van het schip is in de 17e of 18e eeuw vernieuwd, het dak van het koor is nog origineel. Het tongewelf werd in 1756 vernieuwd. In de kerk is nog een herenbank aanwezig, deze stamt uit 1728. Het tochtportaal is op 1838 gedateerd en het bevat renaissancistische ornamenten. Er zijn in de kerk eveneens drie koperen kroonluchters aanwezig. Het aanwezige orgel is van Knipscheer (een bekende orgelbouwer).
De tocht ging via Benningbroek naar het volgende dorp, Nibbixwoud. Ik was nieuwsgierig naar de bijzonderheden van dit dorp en heb het even opgezocht. In de 15e eeuw was voor een groot deel van de bewoners de visvangst de grootste bron van inkomsten. Hoewel Nibbixwoud een typisch agrarische gemeente werd in de 19e eeuw, behield de gemeente zijn wapen met de drie baarzen. Dit wapen werd ook het wapen van de fusiegemeente Wognum in 1979. U raadt het al: hierna kwamen in Wognum. Vanuit Wognum gingen we verder naar Zwaagdijk- west. Ook hier zag ik een kerk met een (voor mij) aparte bouwstijl, dus zocht ik het weer even op.
De geschiedenis van deze kerk gaat terug tot de 13e eeuw. Sinds enige tijd is deze kerk eigendom van een culturele stichting. zie: Protgemwognumbsn.nl/kerk_wognum
We zijn langs diverse oude boerderijen gelopen en door mooie landschappen. Ik hoopte hier veel tulpen te zien die in bloei zouden staan. Er stonden inderdaad veel tulpen, alleen stonden ze nog niet allemaal in bloei. We zijn verder nog langs een oorlogsmonument geweest. Voor meer info zie Oorlogsmonumentabbekerk
Ik ben vandaag dus maar eens een ander kant opgegaan en ik kan u zeggen dat ik ook nu weer een mooi stukje Nederland gezien heb.
Gr. heopa

Leave A Comment