Published On: 20 april 2016By 3s Reacties

Almere 20 April 2016

Vandaag heb ik weer een wandeltocht gemaakt met ‘Samen op Pad’. Dit keer begon de wandeltocht in Schaijk (Noord Brabant).Bij aan komst daar werd, mijn aandacht getrokken door een kerk die daar stond. Ik kon pas bij de finish de tijd nemen om deze kerk te bekijken. Omdat ik van ochtend inde file stond.
De wandeltocht ging over landgoederen en door een nieuw recreatiegebied in aanleg.
Bij de eerste autostop stond men al klaar met koffie/thee en een lekkere wafel.
Toen we weer verder liepen, kwamen we een bepaald ras koeien tegen (zo noem ik ze maar even). Eén van de wandelaars vertelde dat deze dieren nog maar pas uitgezet waren en via DNA weer gefokt zijn. Zodra de foto’s op de website staan, zal ze hier iets meer over vertellen, beloofde zij mij.
Vlak voor Nistelrode kwamen we langs korenmolen Windlust. De korenmolen staat op het Molenerf in Nistelrode. Het is een standermolen met een gesloten voet. De molen is oorspronkelijk in 1532 gebouwd, maar in 1898 en in 1974 verplaatst. De molen is versierd met achtpuntige sterren op de kast en op de deuren in de onderbouw. Tot begin jaren 50 van de 20e eeuw heeft de molen gemalen, maar nadien trad door stilstand snel verval op. In 1974 is Windlust verplaatst en maalvaardig gerestaureerd.
Vervolgens liepen we een stukje door Nistelrode. Bij de mooie sportkantine hielden we de grote rust.
Na deze rust gingen we verder door het bos richting Schaijk. We zagen veel omgewaaide bomen. Het is toch ongelooflijk dat zulke kolossale bomen niet opgewassen waren tegen de storm van 23 juli 2013. Waarschijnlijk is dit gebeurd doordat de bomen vol met blad stonden. Er is hier destijds een krantenartikel over verschenen. Zie het berichtje hieronder:
23 juli 2013 … NISTELRODE – Een korte krachtige storm, gepaard gaand met hagel, … Ze liet een spoor van vernielingen achter van omgewaaide bomen.
We passeerden weer een molen. Het kostte even moeite, maar ik heb weer wat informatie gevonden:
De Onderneming is een in 1888 gebouwde windmolen in Schaijk (gemeente Landerd). De beltmolen is tot 1947 als korenmolen in bedrijf geweest; in de daaropvolgende jaren werd het gaande werk uit de molen verwijderd om plaats te maken voor silo’s. Op 19 november 1971 brandde de Onderneming geheel uit, waarna de molen opnieuw als silo werd ingericht.
We gingen verder richting de finish. Bij de finish zag ik weer de kerk waar ik het in begin van dit verslag over had. Volgens de route moesten we links van de kerk lopen. Ik ben echter rechts gegaan, anders had ik de voorkant van de kerk niet gezien. Ook hier heb ik weer wat informatie over opgezocht.
De Antonius Abtkerk is een rooms-katholieke kerk in de Nederlandse plaats Schaijk. De kerk is gewijd aan Antonius van Egypte. Schaijk had vanaf de 15e eeuw een kapel die in de loop der tijd werd uitgebouwd tot een kleine kerk. Door de ligging van Schaijk (net in het vrije Land van Ravenstein) kwamen veel katholieken van buiten het Land van Ravenstein in Schaijk kerken. De groei verantwoordde de bouw van een grotere kerk in 1827, een neoclassicistische waterstaatskerk. Hierbij werd de bestaande kerk afgebroken, maar de in romaanse stijl gebouwde kerktoren bleef behouden. De staat van deze kerk was niet al te best, mede door hergebruik van materialen van de oude kerk. De kerk werd eind 19e eeuw eveneens te klein bevonden waarop een nieuwe kerk werd gebouwd. Dit gebeurde door tussentijdse geldgebreken in meerdere fases naar ontwerp van Petrus Stornebrink. In de jaren 1894 tot en met 1896 werd het koor vervangen, in 1901 en 1902 het schip en werd de bestaande toren ommetseld en verhoogd. In 1907 werd de hernieuwde kerk ingewijd door bisschop Wilhelmus van de Ven.
Frits Spaanders, je hebt de wandelaars vandaag weer een prachtige wandeldag bezorgd. Het was een hele mooie route! Dank je wel!
Gr. Heopa

3 Comments

  1. Aalt koopman 21 april 2016 at 20:52

    Zijn weer leuke en mooie foto,s en ook nog mooi weer toptien !!!

  2. Aalt koopman 21 april 2016 at 20:54

    Top foto,s zo te zien van een mooie tocht !!

  3. heopa 22 april 2016 at 06:40

    Dank je Aalt, Tot nu toe heb ik alleen maar genoten van de mooie wandeltochten bij “Samen op Pad”.

Leave A Comment