Almere, 18 mei 2016

Vandaag heb ik de 2e Gestelse Ommelanden groepswandeling gelopen. Deze tocht werd georganiseerd door Samen op Pad. De wandeling was uitgezet door Myriam van den Berg.
De wandeltocht begon in St. Michielsgestel (Noord-Brabant). Het dorp bestaat ongeveer vanaf de 12e/13e eeuw. Sint Michielgestel is een dorp aan de Dommel, ontstaan in de vroege middeleeuwen op een zandrug, aan drie zijden omsloten door een meander van de rivier. Op het hoger gelegen kerkplein legde men een dorpsveste aan, die in 1579 werd verwoest. Zie: Berlicum – St.Michielsgestel
We liepen langs de Oude toren. Deze toren dateert uit het midden van de 15e eeuw en is gerestaureerd in 1936. Hierna kwamen we al snel bij De Dommel. We staken één van de bruggen over en kwamen langs kasteel Ruwenberg (deze ligt aan de Ruwenbergstraat 1). Dit kasteel wordt in het begin van de 15 eeuw genoemd. Het huidige gebouw bestaat uit twee haaks geplaatste vleugels met op de verbinding een achtkante traptoren uit 1537, mogelijk gebouwd in opdracht van Jan van Raveschot.
Nadat we De Dommel weer overgestoken waren liepen we een blokje van ca. 3 km over het landgoed Haanwijk. Dit is trouwens een heel mooi stukje natuurgebied. Jachtslot Haanwijk (Haanwijk 1) ligt ten noordwesten van het dorp nabij Nieuw Herlaer. M.C. Sweerts de Landas liet in 1649 een huis bouwen dat de kern vormt van het huidige landhuis. Bij een verbouwing kort na 1834 werd de geblokte ingangsomlijsting aangebracht.
De route ging verder via de Esche Stroom. En ook nu gingen we weer door een prachtig natuurgebied waarin twee hangbruggetjes zijn geplaatst (zie foto’s). Echt leuk hoor! Vlak daarna hadden we de 1e rust.
Hierna ging de route verder door de Halsche Beemden. Ik had ogen te kort om alles te kunnen bewonderen.
We kwamen bij de ‘Groenen Poort’ aan. Hier hadden wij de grote rust. De Groene Poort is een oertijdmuseum. Het is echt een aanrader om hier eens heen te gaan! Voor meer info zie www.oertijdmuseum.nl Bij dit museum heb ik nog wat foto’s gemaakt. Na de rust liepen we weer richting De Dommel. We kwamen langs de Wielse Hoeven. Hier had een echtpaar prachtige kunstwerken in de tuin staan. Deze kunstwerken (mensen en dieren) waren gemaakt van binnenbanden. De eigenaar van dit huis kwam even naar buiten en vertelde dit aan mij. Prachtig hoor! U kunt ze op de foto’s zien.
Een stukje verderop bij molen De Grenenberg was de laatste stop. De Genenberg is de naam van een ronde stenen korenmolen aan de Genenberg 6 te Sint-Michielsgestel die in 1891 werd gebouwd. Het is een beltmolen uit 1841. De molen heeft gemalen tot 1964; daarna is hij verbouwd tot woning. Van het gaande werk resteert nog een deel; alle maalwerktuigen zijn echter verwijderd. De Genenberg is wel draaivaardig. Een deel van de woning is in de molenbelt ingebouwd. U kunt alle info over deze molen op internet terugvinden.
Het was weer een prachtige tocht. Het is de moeite waard om even de foto’s te bekijken.
Ik wens u dan ook vee kijkplezier. Heeft u meegewandeld, dan kunt u nog even nagenieten van deze wandeling.
Gr. Heopa

4 Comments

 1. Hennie Roelofsen 19 mei 2016 at 21:07

  even zeggen dat ik gisteren heb genoten van de tocht en zojuist van U foto`s leuke serie

  groet Hennie

 2. heopa 19 mei 2016 at 22:42

  Dank je wel Hennie, voor je leuke reaktie. Ja op deze manier kun je de wandeling nog even op nieuw beleven.
  Gr.Heopa

 3. Ine 20 mei 2016 at 18:44

  Mooie foto,s van een mooie wandeling. De fluitspeler was weer aanwezig. Ik heb genoten.

 4. marrie 5 juni 2016 at 11:33

  Hallo daar het is echt een leuke wandeltocht de lanen op de paden in langs wilde dieren en een gezin met dieren gemaakt van fiets banden echt supper

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.