Almere, 4 juni 2016

Vandaag heb ik voor een goed doel gewandeld, namelijk Serviceclub Kiwanis. Kiwanis is een wereldwijd netwerk van vrijwilligers die zich inzetten voor de medemens en in het bijzonder kinderen. Zij organiseerden vandaag De Paleizenwandeltocht. Voor meer info zie www.kawanis.nl.
De wandeltocht had landgoed Groeneveld uit Baarn als vertrekpunt. Op dit landgoed staat ook een kasteel. Ik heb wat interessante informatie over dit kasteel gevonden zie: Kasteel_Groeneveld_(Baarn)
Ik liep met 2 dames de 35 km, maar al snel kwam er nog een medewandelaar bij. We zijn verder met zijn vieren opgetrokken. We liepen door het Baarensebos richting voormalig paleis Soestdijk. De tuin was speciaal opengesteld voor de wandelaars van Kiwanis. Helaas kon ik door de mist geen hele scherpe foto’s maken maar desondanks zijn ze toch leuk en interessant. Dus het is zeker de moeite waard om even te kijken. In de tuin stond nog het wachthuisje. De bewaker ging speciaal voor de foto nog even voor het deurtje staan. Er staat een witte houten bank uit ongeveer 1740 en een snijwerk in de stijl van Lodewijk XIV. Op een heuvel staat het theehuisje dat dateert uit 1850. Vanaf dit huisje heb je een mooi uitzicht over de tuin (als het tenminste niet mistig is). Onder de heuvel is een ijskelder aangelegd die vroeger dienst deed als opslagplaats om vlees goed te houden. Op 29 juni 1976 kreeg Prins Bernhard (die erg van olifanten hield) ter ere van zijn AOW-gerechtigde leeftijd twee beelden van olifanten op pilaren. Deze werden geschonken door de verzetsstrijders uit WO II en vrienden (zie foto’s).
Verder was er nog een watertoren die in opdracht van Willem II in 1678 – 1683 gebouwd werd. Jammer is dat de wieken eraf zijn (zie foto’s). Het is echt een prachttuin om doorheen te wandelen. Er is nog zoveel meer te zien. Maar goed, wij moesten echt weer verder en gingen richting Lage Vuursche. We sloegen de rust die we hier zouden hebben over en liepen verder naar Smithuyzerbos. Hier hadden we een rust bij Wolfsdreuvik zie ook www.smithuyserbos. Helaas was hier geen toilet en geen drinken. Gelukkig was er wel water. Ik kreeg hier een rondleiding en mocht foto’s maken. Dank aan de eigenaresse. Zo ging de route verder richting o.a. het Erfgooiersbos. Daarna gingen we richting de A27, die we overstaken (niet over de snelweg hoor!). We moesten al snel linksaf. Diverse wandelaars (ook één van de dames en een heer die voorliepen) zagen dit niet en liepen nog een flink stuk door. Ik heb nog geroepen, maar dit hoorden zij helaas niet. Na ca. 20-25 minuten kwamen ze toch weer terug en kon de wandeling weer verder gaan. We kwamen bij Hilversums Wasmeer uit. Hier hielden we even een ruststop. De route ging hierna verder naar Theehuis ’t Hoge erf. Hier was de officiële tweede rust. We kregen hier een stempel en gingen nog even over het landgoed Groeneveld naar de finish. Op landgoed Groeneveld kreeg ik nog een primeurtje. Er was een bruidspaar en ik mocht hen ook op de foto zetten (zie foto’s). Dit was toch wel een leuke afsluiting, toch?. ik heb de bruid nog wel even mijn kaartje gegeven.
Het was echt weer een prachtwandeling. Het bleek dat we ruim 36 km hebben gelopen!
Gr. Heopa

Extra !! er is een bericht van  ( Wim Velthuizen ) Door dit bijzonder verhaal heb ik voor een keer een uit zondering gemaakt en 3 extrafoto’s toe gevoegd.  zie de foto’s van Wim Velthuizen in de parachute en bij voormalig,

Koningin Beatrix. zie ook zijn reactie.

 

7 Comments

 1. Tamara Klein 5 juni 2016 at 08:42

  Beste Henk,

  Ik heb zojuist de foto’s van de Paleizen wandeltocht bekeken en zien er schitterend uit. Erg leuk dat je bij de introductie iets over de dag zelf hebt verteld. Zelf heb ik ook een aantal foto’s gemaakt maar jouw collage geeft een nog beter beeld van de dag.
  Ik ga vanaf nu zeker vaker op je website kijken. Succes ….en op naar de volgende wandeltocht! Wie weet komen we elkaar nog eens tegen tijdens de volgende wandeltocht in Almere……

  Mvg Tamara
  Almere

 2. heopa 5 juni 2016 at 11:34

  Dag Tamara, dank je wel voor je goede-snelle reactie. Het was ook een mooie route. Ik wensje ook succes met de voor bereiding van de Nijmeegse 4 Daagse. Gr. Heopa

 3. marrie 5 juni 2016 at 12:04

  hoi Henk wat hadden jij en die man gedaan dat jullie bij de schand-paal stonden? Jullie zijn gelukkig ook weer vrij gelaten zodat jullie lekker verder konden wandelen en jij mooie foto,s maken

 4. coby van steeg 5 juni 2016 at 12:14

  Hoi henk wat een prachtig verslag, alles heb je geschreven top.en de fotos ook geweldig. Heb super met je gelopen.en met irene, en met sjaak.wat snel had je het er weer opstaan.
  groetjes

 5. heopa 5 juni 2016 at 12:45

  Dank je wel Coby, voor je reactie. Ik was niet vroeg op om te wandelen hoor.
  maar op Zondag kunnen we ook andere dingen doen.
  Gr.Henk

 6. heopa 5 juni 2016 at 12:50

  Hoi zus, leuk dat je weer even tijd had om naar mn foto’s te kijken en het verslag te lezen.
  Och soms moet je bekennen dat je ook je gebreken heeft. ja en dan maar aan de schand paal.
  Maar eigenlijk hoort het in ( helaas ) in iedere winkel centra ! Voor alle o.a. winkel diefstallen .
  Misschien word het dan weer minder.

 7. Wim Velthuizen 6 juni 2016 at 21:04

  Ja, Opa Henk,
  Niet allen op je wandelprestaties, maar ook op je foto’s en prachtige website, dat is allemaal zeker iets om trots op te zijn (en jaloers ook, zoals ik nu ben)!
  Wim Velthuizen
  Beste Opa,
  Wij hadden elkaar een paar jaar geleden al ontmoet bij de PWT. Zaterdag troffen wij elkaar weer toen jullie net instapten om weer naar huis te gaan. (mijn vrouw zat in haar rolstoel).
  De opmerking over het ontbreken van toilet faciliteiten bij de 35 km heb ik direct doorgegeven.
  Wij hebben een paar jaar eerder geprobeerd een ijskar of koek-en-zopie neer te zetten, maar dat was door de landgoedeigenaren ten strengste verboden. We moeten er toch nog maar eens over beginnen.
  Een leuk stukje over paleis Soestdijk op de site trouwens. Hartelijk dank!
  Wat bijna niemand weet is dat de beelden van koningin Juliana en Prins Bernhard er gekomen zijn door mijn initiatief (idee en realisatie). Misschien is het aardig om de site eens te bekijken: http://www.beeldensoestdijk.nl De foto’s van het paleis waar bij staat “eigen foto” zijn van mij. Die mag u rustig gebruiken om uw wandeling bij het paleis kleur te geven. Uiteraard heb ik veel foto’s van het paleis. Wij wonen hier in Baarn en ik kan het niet laten af en toe een fotootje te maken. Ik stuur ze ook vaak aan Kees Verkade, die de beelden gemaakt heeft.
  Voor de aardigheid doe ik in de bijlage drie foto’s. Voor de onthulling vroeg koningin Beatrix of ze samen met mij de beelden zou onthullen. Dat liet ik mij geen twee keer vragen. Op de laatste foto hang ik aan mijn parachute boven het paleis. Op de verjaardag van prins Bernhard was ik gevraagd per parachute in de voortuin te landen. Dat lukte prima.
  Nogmaals dank voor uw leuke stukje over onze wandeltocht en nog vele mooie wandelingen!

  Met vriendelijke groet,
  Wim Velthuizen

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.