Published On: 4 juni 2016By 7s Reacties

Almere, 4 juni 2016

Vandaag heb ik voor een goed doel gewandeld, namelijk Serviceclub Kiwanis. Kiwanis is een wereldwijd netwerk van vrijwilligers die zich inzetten voor de medemens en in het bijzonder kinderen. Zij organiseerden vandaag De Paleizenwandeltocht. Voor meer info zie www.kawanis.nl.
De wandeltocht had landgoed Groeneveld uit Baarn als vertrekpunt. Op dit landgoed staat ook een kasteel. Ik heb wat interessante informatie over dit kasteel gevonden zie: Kasteel_Groeneveld_(Baarn)
Ik liep met 2 dames de 35 km, maar al snel kwam er nog een medewandelaar bij. We zijn verder met zijn vieren opgetrokken. We liepen door het Baarensebos richting voormalig paleis Soestdijk. De tuin was speciaal opengesteld voor de wandelaars van Kiwanis. Helaas kon ik door de mist geen hele scherpe foto’s maken maar desondanks zijn ze toch leuk en interessant. Dus het is zeker de moeite waard om even te kijken. In de tuin stond nog het wachthuisje. De bewaker ging speciaal voor de foto nog even voor het deurtje staan. Er staat een witte houten bank uit ongeveer 1740 en een snijwerk in de stijl van Lodewijk XIV. Op een heuvel staat het theehuisje dat dateert uit 1850. Vanaf dit huisje heb je een mooi uitzicht over de tuin (als het tenminste niet mistig is). Onder de heuvel is een ijskelder aangelegd die vroeger dienst deed als opslagplaats om vlees goed te houden. Op 29 juni 1976 kreeg Prins Bernhard (die erg van olifanten hield) ter ere van zijn AOW-gerechtigde leeftijd twee beelden van olifanten op pilaren. Deze werden geschonken door de verzetsstrijders uit WO II en vrienden (zie foto’s).
Verder was er nog een watertoren die in opdracht van Willem II in 1678 – 1683 gebouwd werd. Jammer is dat de wieken eraf zijn (zie foto’s). Het is echt een prachttuin om doorheen te wandelen. Er is nog zoveel meer te zien. Maar goed, wij moesten echt weer verder en gingen richting Lage Vuursche. We sloegen de rust die we hier zouden hebben over en liepen verder naar Smithuyzerbos. Hier hadden we een rust bij Wolfsdreuvik zie ook www.smithuyserbos. Helaas was hier geen toilet en geen drinken. Gelukkig was er wel water. Ik kreeg hier een rondleiding en mocht foto’s maken. Dank aan de eigenaresse. Zo ging de route verder richting o.a. het Erfgooiersbos. Daarna gingen we richting de A27, die we overstaken (niet over de snelweg hoor!). We moesten al snel linksaf. Diverse wandelaars (ook één van de dames en een heer die voorliepen) zagen dit niet en liepen nog een flink stuk door. Ik heb nog geroepen, maar dit hoorden zij helaas niet. Na ca. 20-25 minuten kwamen ze toch weer terug en kon de wandeling weer verder gaan. We kwamen bij Hilversums Wasmeer uit. Hier hielden we even een ruststop. De route ging hierna verder naar Theehuis ’t Hoge erf. Hier was de officiële tweede rust. We kregen hier een stempel en gingen nog even over het landgoed Groeneveld naar de finish. Op landgoed Groeneveld kreeg ik nog een primeurtje. Er was een bruidspaar en ik mocht hen ook op de foto zetten (zie foto’s). Dit was toch wel een leuke afsluiting, toch?. ik heb de bruid nog wel even mijn kaartje gegeven.
Het was echt weer een prachtwandeling. Het bleek dat we ruim 36 km hebben gelopen!
Gr. Heopa

Extra !! er is een bericht van  ( Wim Velthuizen ) Door dit bijzonder verhaal heb ik voor een keer een uit zondering gemaakt en 3 extrafoto’s toe gevoegd.  zie de foto’s van Wim Velthuizen in de parachute en bij voormalig,

Koningin Beatrix. zie ook zijn reactie.