Published On: 25 juni 2016By 0 Reacties

Almere, 25 juni 2016
Het is de 4e dag van Wandel 4-daagse het Gooi. Voor mij is het de derde dag en we vertrokken om 07.25 uur. We liepen eerst een stukje door Laren. Ik heb wat informatie over Laren voor u opgezocht. De allereerste mensen die in Laren woonden, waren dragers van de zogenaamde trechterbekercultuur. Dit was omstreeks 2500 v Chr. Later kwamen er mensen van Fries-Saksische oorsprong te wonen. In 1085 stichtte de bisschop van Utrecht het kapittel Sint Jan op de heuvel die nu bekend staat als Sint Janskerkhof. Naar de plek van deze kapel en begraafplaats lopen van oudsher Gooise doodwegen uit alle richtingen. Voor meer info verwijs ik U naar de link:  Laren_(Noord-Holland).
We liepen langs het hertenkamp via het bosgebied naar de Blaricummerheide en van daaruit richting Naarden-Vesting. De geschiedenis van de stad Naarden gaat terug tot de regeerperiode van keizer Otto I (936-968); De stad heette toen Naruthi. Vermoedelijk kreeg de stad omstreeks 1300 stadsrechten van graaf Floris V. Marktrechten had de stad echter al veel eerder mogen ontvangen. Voor meer info zie Geschiedenis_van_Naarden en Naarden.
Het is de moeite waard om deze links te bekijken. Ik ben al heel vaak in deze plaatsen geweest en nog is het zo dat ik telkens weer geniet van de oudheden die er te zien zijn. Veel van deze oudheden zijn goed bewaard gebleven. We hadden een theepauze en controle bij pannenkoekrestaurant ’t Vossenhol te Oud Valkeveen. Hierna ging de route weer verder door het bos, vlak langs het Gooimeer. Hier was een mooi uitzichtpunt richting Almere dat aan de overkant van het meer ligt. Na deze mooie boswandeling kwamen we uit in Huizen (Noord-Holland). In Huizen staan nog een paar schoorstenen van Kalkovens (zie foto’s). Voor meer info over Huizen zie: Huizen en over kalkovens: Kalkoven (Ik heb maar even de links toegevoegd om het verslag niet te lang te maken). De route ging weer verder via het bos en de heide richting de Tafelberg. Onderweg hier naar toe voelden we de vermoeidheid toeslaan en we keken uit naar een bankje waar we even konden rusten. Bij de Tafelberg aangekomen, wilde ik toch even naar boven om foto’s te maken en toen ik boven kwam zag ik hier twee lege bankjes. Ik riep direct de dames, die eerst even twijfelden, maar toch naar boven kwamen. U kunt op de foto’s zien hoe heerlijk we hier genoten hebben van de rust en het mooie uitzicht. Na deze pauze konden we met frisse moed verder richting de finish. In Laren was men al druk bezig met de voorbereiding van de processie zie:  laren .sintjansprocessie.nl/. En zo kwamen we dan om 13.30 uur bij de finish aan. De dames werden met een bos bloemen opgewacht door hun echtgenoten en familie (zij hebben alle vier de dagen gelopen). Het was een mooi slot van deze geweldige 4-daagse van het Gooi.
Volgend jaar hoop ik ook alle vier de dagen te lopen.
Mijn dank gaat uit naar de organisatie!
Gr. Heopa

Leave A Comment