Almere, 19 juli 2016

Vandaag dan eindelijk de eerst wandeldag van de 100e vierdaagse in Nijmegen.
Als mijn wekker om 4.00 uur afgaat, zijn de wandelaars van de 50 km en de 55 km allang weg.
Ik kom bij de start en een hele groep 40 km wandelaars komt mij tegemoet. Ik ben zelf een beetje laat.
Dus i.p.v. 5.00 uur starten, start ik om 5.23 uur. De 40 km wandelaars starten in twee groepen. De eerste groep start om 5.00 uur en de tweede groep om 6.00 uur. Dit wisselt elke dag. Dit heeft te maken met het feit dat de 40 km groep het grootst is. De 30 km wandelaars mogen om 7.00 uur starten.
Zoals elk jaar gaat de eerste wandeling over de Waalbrug. Heel leuk is nu dat er voor de Waalbrug, aan de overkant van de weg, bloemen zijn gepland in de woorden: 100e 4 daagse (zie foto).
Eenmaal op de Waalbrug kunnen we de zon zien opkomen. De dijk van het dorpje Lente werd al jaren gerestaureerd en is nu klaar. Omdat het water in de Waal weleens te hoog kan worden is er extra ruimte gemaakt om dit te voorkomen. Het is erg mooi geworden (zie foto’s). Via Lent gaan we naar Bemmel. Hier mag ik burgermeester Marianne Schuurmans-Wijdeven een presentje (een wekpotje met Almeerse snoepjes en hieraan een kaartje met een felicitatie) overhandigen van onze burgermeester Franc Weerwind van Almere. Degene die mijn verslagen van de Vierdaagse op mijn website leest, weet dat ik elk jaar de burgermeesters een hand schud en met hen op de foto sta.
Om 7.25 uur neem ik even pauze op het terrein van de militairen. Hier word je altijd heel goed ontvangen. Na Bemmel komen we zuilen tegen waarop de tekst staat: Betuwe in de frontlinie was here! en een groot scherm waarop je opgeroepen werd om jezelf te taggen. Je kunt dan een parachutesprong winnen. Even verder langs de route staan mensen verkleed als vluchtelingen uit de oorlog (zie foto’s). Zo gaat de route verder naar Elst. Uit de verte kun je al een grote kerktoren zien. Dit is de Grote of Sint-Maartenskerk voor info zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_Kerk . Ook in Elst is een burgermeester, Toon van Asseldonk, en ook hem mag ik een presentje van onze burgermeester aanbieden. Beide burgermeesters konden dit gebaar van de gemeente Almere zeer waarderen.
De eerste missie van deze dag is al geslaagd!
Even buiten Elst kom ik een moeder en een dochter tegen. Ik vraag aan de jongedame of zij voor de eerste keer meeloopt. Het is voor de tweede keer dat zij meeloopt. Moeder vertelt trots dat deze jongedame nog 13 jaar moet worden!! Ik wandel regelmatig met mijn kleindochters en stiekem vraag ik me af of zij ook nog eens met mij de Vierdaagse gaan wandelen. Vaak lopen jonge mensen wel korte afstanden, maar nog niet de Vierdaagse.
Op het terrein van de KWBN worden we weer verrast door de bekende sjaaltjes van Beemsterkaas en een lekker stukje kaas. Ook het team van Cocio Classic verrast ons met heerlijke koude chocolademelk. Na de rust heb ik nog 15 km te gaan. Eerst gaan we nog even door Oosterhout en dan over de dijk naar Lent. Wat is het hier mooi geworden! Eenmaal weer terug op de Waalbrug kon je zien dat er een groep dames op een surfplank op het water yoga aan het beoefenen waren (zie foto’s). Zo ga ik weer richting de finish. Bij de laatste bocht staat mij een verrassing te wachten. Mijn zus en zwager zijn er. Ze wachten mij op met een oorkonde in een lijstje en een button. Dit was echt leuk.
Om 17.00 uur kon ik weer eten. Dit keer kregen we tomatenbouillon, andijvie met gehaktballetjes en een heerlijk toetje. Doordat ik het een klein toetje vond, kreeg ik een tweede. Haha….lekker hoor!
Wat ik nog heel bijzonder vond, is dat ik vandaag geïnterviewd ben door Omroep Flevoland. U kunt dit interview terugluisteren op omroepflevoland.nl (zolang de link beschikbaar blijft natuurlijk).
Dag 1 van de Vierdaagse is nu voorbij.
Tot morgen!
Gr. Heopa

 

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.