Almere, 22 augustus 2016 Vandaag liep de wekker om 06.00 uur af. Ik had met Arie afgesproken om samen de Vierdaagse van de IJzer in België te lopen. Arie had mij over deze tocht verteld en wat info toegestuurd, waardoor ik enthousiast geworden was. De Vierdaagse van de IJzer is een internationale mars die georganiseerd wordt door de Belgische Defensie. Deze jaarlijkse ‘militaire oefening’ staat open voor burgers en militairen uit binnen- en buitenland. Deze wandeltocht streeft drie doelstellingen na:

  • de band tussen Defensie en de samenleving versterken door militairen en burgers samen te brengen tijdens een gemeenschappelijke, sportieve inspanning
  • de gesneuvelden van de beide wereldoorlogen, in het bijzonder zij die vielen op de slagvelden in de Westhoek tijdens de Eerste Wereldoorlog , herdenken op een respectvolle manier
  • de wandelaars op een aangename manier laten kennismaken met de historische en toeristische waarde van de Westhoek.

Aangezien we 229 km moesten rijden en ik ook Arie uit Vinkeveen zou ophalen en we graag een goede slaapplek wilden, moesten we vroeg vertrekken. We hadden in Diksmuide ons logeeradres. De reis verliep voorspoedig, zonder files. We hebben twee kleine rustpauzes gehouden en kwamen om 11.16 uur aan. We hebben ons direct aangemeld en nadat we onze bedden klaargezet hadden, zijn we aan de wandel gegaan. Arie ging deze tocht voor de 18e keer lopen en hierdoor kon hij mij heel veel vertellen over Diksmuide. Voor uitgebreide info zie: Diksmuide . We liepen via een perkje, waar we even ons brood opaten, naar het marktplein. Hier staat het standbeeld voor Generaal Jacques de Dixmude (WO I). Zie info: .onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten . De stad Diksmuide was in de eerste wereldoorlog (1914 – 1918) helemaal verwoest. Zie: .diksmuide.be historiek-diksmuide. Kort na de oorlog is deze stad weer opgebouwd. In Diksmuide zijn diverse gedenkplaatsen en standbeelden te vinden. Het grote gebouw is het gemeentehuis. We hebben ook nog even de grote kerk (Sint-Niklaaskerk) bezocht. Zie de foto’s en link: Begijnhof_Diksmuide. We liepen nog even naar de IJzer waar de IJzertoren staat. Deze is ingericht als museum.We zijn hier niet binnen geweest. Een kaartje kost € 8.50, wel heb ik nog wat info voor u: museumaandeijzer.be/ijzertoren. Vervolgens liepen we via de markt naar het station zie: Station_Diksmuide  en weer terug naar onze slaapplaats. We kregen om
17.50 uur ons diner. Het diner bestond uit Juliennesoep, puree met vol au vent (stukjes kip met paddenstoelenragout) en een koek na. Ik kan u zeggen dat dit prima gesmaakt heeft. ’s Avonds maar op tijd naar bed want de wekker zou de volgende dag weer om 06.00 uur afgaan.

Gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.