Diksmuide, 23-08-2016
Na een redelijke nachtrust gingen de lichten al om 5.30 uur aan.
Om 06.30 uur zaten we aan het ontbijt en om 07.10 uur vertrokken 5 bussen, vanaf onze slaapplaats in Diksmuide naar Oostduinkerke. We werden begeleid door 6 motoren van de militaire politie.
We reden zelfs door het rode licht. Het was een heel spektakel.
Om 07.30 uur werden er diverse toespraken gehouden. Nadat burgermeester van Koksijde zijn toespraak had gehouden, mocht hij om 08.30 uur het startschot geven. Dit deed hij met een klappertjespistool, haha… De start was voor de Sint-Niklaaskerk Sint-Niklaaskerk. zie: Sint-Niklaaskerk_(Oostduinkerke)  We liepen algauw langs diverse monumenten. Voor info over deze monumenten heb ik een link bijgevoegd: inventaris.onroerenderfgoed.

Voordat we de polder inliepen zagen we een beeld van een garnaalvisser te paard. Info over garnaalvissers kunt u vinden als u op deze link klikt:   paardevissers. Via de polder liepen we richting kanaal Nieuwpoort. Onderweg deelde sponsor Jules Destrooper een wafel uit. 4daagse. stroopwafel sponsor-1
via een pad dat vroeger dienst deed als spoorlijn, liepen we naar villa ‘Berhta’. Aan de rechterzijde zagen we een Belgische mitrailleurstelling uit wereldoorlog I en een stukje verder zagen we een Duitse mitrailleurstelling uit wereldoorlog II. Aan de linkerkant zagen we een begraafplaats waar 635 militairen begraven liggen die gesneuveld waren tijdens de slag bij ramskapelle op 31 oktober 1914.
In Ramskapelle was een rustpunt. We zagen hier een klein monument. We gingen weer verder door de polder. We namen eerst even rust bij het Café. Over de brug stond een monument van ‘de stoere soldaat’ ( info Slag_om_de_IJzer . Via het recreatiegebied Bloso kwamen we bij de sluizen van Nieuwpoort. Er kwamen wel zes stuks op één punt uit, zie:
inventaris.onroerenderfgoed. sluizen.  Bij deze sluizen stond een heel groot monument van Albert I, de koning van België (zie de vorige link en foto’s van Heopa).
Vervolgens liepen we naar het centrum van Nieuwpoort, waar op het plein de Onze-Live-Vrouwenkerk staat (zie de foto’s link Onze-Lieve-Vrouwekerk_(Nieuwpoort). Deze kerk hebben we bezocht. Via het Astridpark gingen we richting Sunpark en kwamen na 28 km aan bij de orde van de Paardevissers. Hier werd garnalensoep voor de wandelaars gemaakt. Dit is al vanaf de eerste wandeltocht een traditie. Vroeger werd dit in een houten ton gemaakt, maar tegenwoordig wordt dit in een grote stalen pan gemaakt. Het roeren gebeurt met een roeispaan (zie foto’s). Als afsluiting liepen we nog een stuk door de Oostvoorduinen richting de finish.
Dit stuk werd door de wandelaars als het zwaarste gedeelte ervaren. Om 15.30 uur kwamen we binnen. Om 16.30 uur bracht de bus ons weer naar Diksmuide. Door de file kwamen we pas om 17.30 uur aan bij onze slaapplaats. We konden even snel douchen en om 18.20 uur konden we weer eten.
Ditmaal stond er preisoep en varkensgyros met rijst op het programma. We kregen nog een appel toe.
Zo was de eerste wandeldag voorbij.
Tot morgen!
Gr. Heopa
 

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.