.Diksmuide, 24 augustus 2016
Vandaag de 2e wandeldag. Dit keer vertrokken we vanuit Diksmuide, waar ik mijn slaapplaats ook heb.
Ook vandaag werden er toespraken door hoge militairen gehouden. Helaas werkte de geluidsinstallatie niet naar behoren en konden we het niet goed verstaan. Ik heb toen iemand van het comité (een hoge militair) aangesproken gezegd dat de man voor de microfoon erg zijn best deed, maar helaas niet te verstaan was. De dag ervoor was dit ook al zo. Er werd beloofd dat het geluid de volgende dag beter zou zijn. Precies om 08.30 uur mochten burgermeester Lies Lardon en Janine Bisschops het startschot geven. Na drie pogingen ging het startschot goed af. De wandeltocht was begonnen. Bij de Oosterstraat stond de lokale politie het verkeer te regelen. Onderweg stond ook Jules Destrooper weer met zijn stroopwafels langs de weg. Een stukje verderop gingen we over de drukke Brugse Heirweg, waar de militaire politie het verkeer stond te regelen. We liepen door een bos dat ‘praatbos’ heet, maar in werkelijkheid een oase van rust is. In dit bos passeerden we het Soldatenfriedhof Vladslo. Dit was vroeger een verbandpost van de Duitsers. Op het kerkhof staan twee monumenten van een treurende vader en moeder. De ogen van de treurende vader zijn gericht op het graf waar hun zoon begraven ligt (zie foto’s). Vervolgens was er een slingerpad door het natuurgebied. Hier was veel gevochten, zie: Deutscher_Soldatenfriedhof_Vladslo .
Via verschillende slingerpaadjes liepen we dit bijzondere bos weer uit. Het leger stond klaar met flesjes sinas. We gingen weer verder door bos en langs veel groente en maisvelden richting Koekelare. Hier namen we een rust bij bistro Spanje. Dit was een zeer mooie, nette zaak met mooie toiletten en voor ieder een schoon handdoekje. Wat mij ook opviel bij deze bistro en ook andere bistro’s die we tegenkwamen, was het feit dat we ons eigen eten daar mochten opeten. Na een lekker kop koffie gedronken te hebben, liepen we richting het centrum. We kwamen bij een voormalige mouttoren met een slanke schoorsteen waar “De brouwerij” opstond. We kwamen er achter dat dit punt eigenlijk als rustpost bedoeld was. We hebben hier nog meer monumenten bekeken zoals een soldaat met een gasmasker op een paard en een stukje verder een oude wagen met een heel bijzonder paard ervoor, zie foto! Vervolgens liepen we langs het gemeentehuis ‘De Monte’. Voor meer info over dit dorp zie:  Koekelare .
Na een tocht door de prei en maisvelden kwamen we aan in Bovekerke. Hier staat de Neoromaanse, Sint-Gertrudiskerk (1841 en 1847) zie:  Kerkeken erfgoedobjecten .
Tegenover de kerk gingen we in het gras zitten om onze lunch op te eten (zie foto). Nadat we onze sokken verwisseld hadden gingen we weer verder naar Diksmuide. Onderweg kwamen we een wagen van de brandweer tegen die ingericht was als verkoopwagen. Zij hadden o.a. blikjes fris en ijsjes. U begrijpt het al, we hebben hier maar even een extra stop gehouden. We kwamen om 15.30 uur bij de finish in Diksmuide aan. Dit keer dus niet met de bus naar onze slaapplaats, maar lopend. Hierna even lekker douchen en weer eten. Op het menu stond tomatensoep, frites met stoofvlees, sla en tomaten en Yoghurt als toetje.
Zo was de tweede wandeldag voorbij. Op naar de derde dag in Poperinge!
Gr. Heopa

4 Comments

 1. Fabienne 30 augustus 2016 at 14:47

  Beste Opa,
  bedankt voor de mooie foto’s en de reportages. Ik heb alles gelezen en bekeken. Nu heb ik alsnog een beeld van alle mooie plaatsen die werden aangedaan tijdens de 4-daagse van de IJzer. Mijn vaste stek was immers het kamp te Diksmuide. Trouwens leuke foto’s van de slaapplaats, de eetzaal en de “€uro bar”.
  Fabienne

 2. heopa 30 augustus 2016 at 18:01

  Dag Fabienne, hartelijk dank voor je reactie.Misschien weet je wie er nog meer mee hebben gelopen,
  wil je dan deze website door geven zodat andere het ook kunne zien.
  Ik heb in ieder geval een hele fijne dagen gehad. en het heeft nog steeds indruk op mij,
  moet er nog steeds aan denken wat ik alle maal gezien heb.
  Gr. Heopa.

 3. Jan 31 augustus 2016 at 22:19

  Dag Heopa.

  Je hebt mij vanmorgen je kaartje gegeven. Je hebt een mooie website met mooie verslagen met foto’s.
  Ik ga er eens serieus naar kijken.

  Succes en tot ziens bij de volgende S.O.P.
  Jan Aartsen

 4. heopa 31 augustus 2016 at 22:32

  Dag Jan , dank je wel voor je positieve reactie.
  ook vandaag was het weer een super wandeling, en heb ik genoten.
  Ik probeer zo snel mogelijk de foto’s en verslag op de website te zetten. gr. Henk / Heopa.

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.