Almere, 31 augustus 2016 Vandaag heb ik ‘de vijf dorpentocht’ van Samen op Pad gelopen. De start was vanuit het dorp Giessen. Giessen is een dorp in de gemeente Woudrichem en behoort tot het land van Altena (provincie Noord-Brabant). Voor meer info zie: Giessen. Voordat we vertrokken kregen twee wandelaars nog een oorkonde. Eén wandelaar had al 144 Samen op Pad wandelingen gelopen en de andere wandelaar(ster), Deliana Pison had 2 x 24 tochten gelopen. Namens Heopa, van harte gefeliciteerd! Om precies 10.00 uur gingen we van start. We liepen door een natuurgebied. In het natuurgebied staat een kaart staat waarop je kunt zien waar de linies van WO I en WO II lagen (zie foto). We liepen het dorp Waardhuizen in. Dit dorp behoort ook tot de gemeente Woudrichem. We liepen op smalle wegen en we kwamen hier regelmatig verkeer (een tractor en vrachtwagens) tegen. Gelukkig ging het allemaal goed en we liepen verder door het natuurgebied Pompveld. We konden vanaf Waardhuizen tot Wijk en Aalburg niet zo goed met elkaar praten omdat er diverse helikopters boven ons hoofd een hoop lawaai maakten. Na 11 km wandelen hielden we een rust. We kregen hier wat fris en een koek. Hier wordt trouwens ook naar schaliegas geboord. Voor meer info zie: Schaliegas. Nadat we het drinken en de koek ophadden gingen we weer verder. We liepen via diverse landerijen naar het centrum van Wijk en Aalburg. Bij de sporthal D’Alburcht hielden we een grote stop. We aten hier onze lunch op. We liepen om 13.10 uur weer verder richting de afgedamde Maas. Onderweg zag ik plotseling twee oude gele bussen en een rode dubbeldekker staan! Eén van mij kleinzoons heeft in Canada (Calgary) gewoond en werd bijna 4 jaar lang elke dag met zo’n gele bus van en naar school gebracht. U snapt wel dat ik hier toch echt een foto van moest maken! We liepen een trap op en kwamen op een dijk waar vandaan we de afgedamde Maas konden zien. We hadden een prachtig uitzicht over de Maas en de weilanden. Op de dijk liepen ook een paar koeien los. De koeien waren heel rustig (zie foto’s). Een boerenzoon was vanwege het mooie weer met een tractor bezig het gemaaide gras om te draaien. Dit deed hij zodat het goed kon drogen. Verder op de dijk kwamen we diverse dijkwoningen tegen. De één nog mooier dan de ander. Voordat we de dijk zouden verlaten heb ik nog gauw een foto van de Maas gemaakt. Twee dames zaten daar op een stoel in het water en kinderen speelden daar met een roeiboot. We liepen langs een kerkje dat vermoedelijk in 1813 gebouwd is. De kerk had een mooi orgel gekregen, zie : Hervormde_kerk_(Veen) Verderop kwamen we korenmolen de Hoop tegen. Deze korenmolen is nog steeds in gebruik, zie De Hoop. De parcoursbouwer en een vrouw deelde hier fris en een koek uit. Hartelijk dank! Het smaakte goed. We gingen verder naar de Maasdijk. Hier staan nog twee oude grenspalen; één van Oudland van Altena En één van Heusden (1785). Als u niet weet wat een grenspaal is, kunt u klikken op: Grenspaal. Zie ook de foto van de oude molensteen met in het midden een tekst. We liepen Andel (gemeente Woudrichem) binnen en hier is een week lang feest (zie de leuke foto’s). We liepen ook nog langs het graf van Jan Claesen met z’n trompetter  zie foto’s, gingen we weer naar de finish in Giessen. Het was ook nu weer een schitterende wandeling met heel veel bezienswaardigheden en we hebben genoten van de mooie natuur. Mijn dank gaat uit naar het bestuur van Samen op Pad en  de parcoursbouwer.
Gr. Heopa
 

 

4 Comments

 1. coby van steeg 1 september 2016 at 20:08

  Hoi Henk .wat een mooi verslag weer, en prachtige fotos.
  het was een super mooie tocht. We hebben echt genoten.
  groetjes Coby

 2. heopa 4 september 2016 at 12:12

  Dank je wel Coby, voor je reactie. De wandel tochten van Samen op Pad zijn ook geweldig.
  graag tot een volgende wandeling. gr. Henk / Heopa.

 3. Yvonne van Driel 5 september 2016 at 09:52

  Haha!! Hee opa! Wat een leuk verslag en prachtige foto’s! Heel grappig om onszelf terug te zien! 😉
  Groetjes, 1 van de dames die op een stoeltje in de Maas zat

 4. heopa 5 september 2016 at 10:10

  Hoi Yvonne, ja ik vond het ook een mooi gezicht zo van af de dijk.
  Dat zie je niet dagelijks. Maar bij deze, van harte uitgenodigd om ook eens een wandeling meet te lopen.
  Zie ook andere verslagen. Gr.Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.