Almere,  6 april 2020
Deel 2
De vorige keer heb ik een deel van de oostkant van Almere-Haven laten zien.
Met de wandeling van vandaag wil ik u de opbouw van de Floriade 2022 en diverse wijken in Almere-Haven laten zien.
Bij de A6 en het Weerwater komt de Floriade 2022. Er wordt al een aantal jaar aan deze Floriade gewerkt. Op mijn website staan meerdere foto’s waarop u kunt zien hoe het er eerst uitzag. Verder kunt u op de foto’s zien dat men nog druk bezig is met o.a. het bouwen van een nieuwe brug. De A6 is flink verlaagd en aan beide zijden ziet u flinke zand- en aarden wallen. Er zijn diverse nieuwe viaducten gebouwd. Ik nam het nieuwe viaduct (Ouroboros Oost) en liep langs de Marken en ging via het Vliegerpark naar de Grienden. Een stukje verder liep ik het oudste gedeelte van Almere-Haven (de Werven) in. Op 30 november 1976 werd hier door het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders (ZIJP) de sleutels aan de eerste bewoners  De Werven Youtube.  overhandigd. In een nieuwe woonkern moest natuurlijk ook een kerk komen en in december 1977 werd gestart met de bouw van kerkcentrum
De Goederede. Het kerkcentrum werd op 8 september 1979 officieel in gebruik genomen.
Ik liep verder door het centrum van Almere-Haven en kwam op het Marktplein waar  Corrosia-Theater,  (de plek in Almere-Haven waar theater, exposities en films samenkomen) staat. Door het roestige karakter van het gebouw heette het eerst ‘de Roestbak’.  In de begintijd trokken er vooral veel Amsterdammers naar Almere, dus moest er ook een gracht komen. Een stukje verder is de sluis die het Gooimeer met de wateren in en om Almere verbindt. De pleziervaart kan via de wateren van Almere naar het IJsselmeer varen.
Ik liep nog een klein stukje door het centrum en kwam bij het eerste zorggroep-almere.nl/woonzorgcentrum/de-overloop/ .   Almere. Op dit moment staat het in de steigers voor renovatie. Ik liep verder en ging via de Hoven naar de Wierden en de Gouwen. Binnen dit driehoekje is men druk bezig met het opnieuw inrichten van een mooi stukje natuur ( Park
De Uithof Parkuithof-Almere.. Vergeleken met drieëntwintig jaar geleden is het echt een heel mooi gebied aan het worden. Ik ging verder door de wijk De Wierden en liep langs de busbaan. Ik heb hier veel met de bus overheen gereden. Mede hierdoor ben ik in 1983 met mijn gezin vanuit Amsterdam naar Almere verhuisd. Ik liep verder en wilde naar het Kromslootpark dat vijfentwintig jaar geleden vlakbij de Hoek Wierde was. Ik keek mijn ogen uit omdat er zoveel bijgebouwd is. Ik moest dan ook een heel stuk verder lopen en kwam bij het Gooimeer uit wat uitzicht biedt op Naarden. Ik liep met de bocht mee en kwam eindelijk in het Kromslootpark Kromslootpark. Ook hier waren ze druk bezig met het renoveren van het park. Vanuit het park liep ik de route naar het Beginbos/Vroege Vogelbos Beginbos. Vervolgens kwam ik weer bij de A6 uit waar ik via viaduct Ouroboros West over de A6 liep. Ook hier zijn de vorderingen te zien van de aanleg van de Floriade. Terwijl ik dit typ, hoorde ik via Omroep Flevoland dat men de Floriade een jaar wil opschuiven. Het zou dan 2023 af moeten zijn. Afwachten dus. Wilt u meer info dan kunt u hier , Floriade-Almere. .       klikken.
Deze wandeling was maar een klein stukje Almere-Haven. Ik heb  links bijgevoegd zodat het verslag niet te groot geworden is.
Hopelijk tot een volgende keer (deel 3)

Gr. Heopa

 

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.