Published On: 22 juni 2021By 0 Reacties

Almere, 22 juni 2021

Vandaag weer een vervolg van het Westerborkpad (etappe 20, 21 en 22).

De route ging vanaf station Zwolle, welke grondig gerestaureerd wordt, naar de Stadsgracht. Hier staat een mooie stenen bank uit 1922. Een stukje verder over de brug staat de Sassenpoort. Deze is gebouwd aan het eind van de 14e en begin 15e eeuw. Via een paar oude straatjes kwam ik bij de Synagoge van Zwolle. Vervolgens kwam ik in het Ter Pelkwijkpark waar een monument voor de gevallenen 1940-1945 staat (zie foto’s).  Ik ging over de volgende brug en zag daar een gerenoveerde watertoren staan. Deze toren heeft niets met het thema van deze wandeltocht te maken, maar ik vond hem te mooi om niet op de foto te zetten. De route ging verder langs het huis van de Fam. Noordhoff in de P.C Hooftstraat. Zij hebben een kastje aan de gevel hangen met informatie welke je mag bekijken (zie foto’s). Ik vervolgde de route langs de Passiemolen  uit 1776 en via de tunnel ging ik onder de Ceintuurbaan door. Vervolgens liep ik via de Boerendanserdijk naar het Vegtlusterbos waarna ik het buitengebied inliep. Ik volgde een heel eind de Nieuwerleusderdijk en na de 2e rotonde en het water ging ik direct linksaf het fietspad op. Hier is het oppassen. Je moet je niet laten afleiden door de vogels (o.a. de kievit) en het onkruid dat soms erg hoog staat want anders loop je rechtdoor tot het einde en dan blijkt dat je weer terug moet en dan heb je zo’n drie kilometer extra gelopen. Dus zodra je op het fietspad bent, ga je het eerste zand/graspad rechtsaf. Aan het einde van dit pad gaat de route naar links. Recht voor je is een spoorlijn met wat bosjes en hier is Sonja Wagenaar- van Dam uit de trein gesprongen en zo aan deportatie ontsnapt. Ik liep naar de kruising van de N377 en de A28 waar De Koperen Hoogte staat. zie ook,  Van Watertoren naar De-Koperen-Hoogte (55 meter hoog) .    De Koperen Hoogte is een oude watertoren die nog steeds bruist van energie. Je kunt er overnachten, eten enz. Het is heel bijzonder ingericht. Ik kreeg toestemming om met de lift naar boven te gaan om een paar mooie foto’s te maken.

Het Westerborkpad liep nu grotendeels verder over de spoordijk. Als je de Dekkerweg passeert, zouden er twee herdenkingskruizen moeten staan, maar ik heb deze niet kunnen vinden. De route maakt een lus door het bos van de Kampweg. Hier heeft werkkamp Het Wijde Gat gestaan. Na deze lus kwam ik uit in Staphorst waar het oorlogsmonument staat en Museum Staphorst. Ik wilde in Staphorst de bus naar Zwolle nemen, maar deze was net weg. Ik besloot toen om, via de route van het Westerborkpad, door te lopen naar Meppel. Het is bijna een rechte weg, maar toch nog 6,5 km.
Toen ik bij het station van Meppel aankwam, zag ik nog een gedenksteen van 1940-1945. U kunt de tekst op de foto lezen.
Ik hoop dat ik u een beetje een indruk heb kunnen geven van deze route.
Graag tot een volgende keer!
Gr.  Heopa

Leave A Comment