Almer, 9 juli 2021

Vandaag wilde ik weer verder met het Westerborkpad. (etappe 23 ,vanaf station Meppel naar Koekange en etappe 24 vanaf Koekange naar station Hoogeveen).
Ik vertrok vanaf station Meppel. Meppel werd al in 1141 genoemd in een oorkonde. In die tijd was Meppel niet meer dan een groepje boerderijen. De route ging naar het centrum en vlak voor de Herengracht kwam ik een echtpaar (Jan en Marjan) tegen. Zij herkenden het boekje van het Westerborkpad dat ik in mijn hand had en we kwamen in gesprek over Meppel en het Westerborkpad. Dit echtpaar onderhoudt de route en kortgeleden hebben zij deze route, met nog iemand, nagelopen. De route is dan ook prima gestickerd. Top! Zij vertelden dat er voor de oorlog veel Joodse gezinnen in Meppel woonden. De man nam mij even mee naar Hogetin nr. 1. Hij vertelde dat in dit pand een heel gezin woonde.
Toen ik thuis kwam, kreeg ik van hen nog de volgende informatie per mail binnen:
We hebben elkaar gesproken toen je het Westerborkpad aan het lopen was in Meppel.
Ik heb je toen de eerste steenlegging laten zien waar de naam is weggekapt.
Hier onder de tekst die er op stond.  Hogetin 1
Op deze gevel is het enige voorbeeld van antisemitisme in Meppel (en misschien wel in Nederland) dat nog over is.
Ten tijde van de oorlog woonde hier een NSB’er die geen prijs stelde op de naam Hartog van Esso.
De letters werden eraf afgevijld en over de plaat werd een laag verf aangebracht.
De laag verf is na de oorlog verwijderd maar de naam is bewust niet teruggebracht. Dit als aandenken
)

Ik  vervolgde de route en er zijn veel struikelstenen op de route. In de Touwstraat heeft een synagoge gestaan.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bijna alle Joodse inwoners van Meppel door de Duitse bezetters naar concentratiekampen vervoerd en zijn hier om het leven gekomen. Van de 250 Meppelse Joden kwamen er 232 om en keerden er maar 18 terug. Bij de Touwstraat staat ook het Joods monument 1940-1945.
Ik vervolgde de route en ging Meppel uit. Na 4 km kwam ik bij een gedenkmonument van Anne Wilhelm Swart.
Anne Wilhelm Swart is de enige militair die bij Meppel om het leven kwam, toen op 10 mei 1940 de Duitsers ons land bezetten.
Een stukje verder staat een heel oud tolhuis ‘De Knijpe’ (zie foto’s).  Ik bereikte Koekange en kwam langs een kerkje uit 1834 en het oorlogsmonument Koekange. De route ging verder naar Echten en onderweg zag ik een ooievaar met haar jong op de paal van een bovenleiding zitten. Ik maakte hier toch nog even een foto van. Ik zie onderweg veel weilanden en er zijn dan vaak ook veel ooievaars. Op de hoek van de Dorpsstraat staat een plaggenhut en een heel oude waterpomp van hout (zie ook de foto’s). U ziet ook nog een hele oude plee. Tja, wat hebben we het nu dan toch goed! Om de hoek is een winkeltje waar men info geeft over Echten en omgeving. Ik nam hier even mijn pauze. Via het Huis te Echten ging de route verder. Op de weg Nijstad, vlak voor het gemeentebord van Hoogeveen, stat een gedenksteen welke op 11 april 2007 onthuld is. In Hoogeveen liep ik naar de Joodse begraafplaats (deze was gesloten) en het monument op de Zuiderweg. Om de hoek, in de Schutstraat, staat een Almere gedenksteen en een voormalige synagoge. Op de hoek van de Echtenstraat is ook nog een voormalig Joodse begraafplaats. Ik werd echter afgeleid door de molen die ik ook op de foto wilde zetten. De route kwam uit op de markt, waar het marktcafé is. In 1942 werd er een razzia gehouden en de Joden werden hier bij elkaar gebracht om op transport gezet te worden. Hierna moest ik nog een klein stukje en kwam bij station Hoogeveen. Hiermee kwam een einde aan mijn wandelroute van vandaag. Ik had etappe 23 en 24 van het Westerborkpad uitgelopen.
Het was goed weer en het is een route die nu al veel indruk op mij maakte, laat staan als het weer een stuk slechter en kouder zou zijn geweest. Het is echt een heel bijzonder wandelpad!
Ik heb ook nu weer geprobeerd om op mijn manier (foto’s en verslag met de links) te laten zien hoe indrukwekkend deze route is.
Als u het verslag leest en u wilt u een reactie plaatsen, dan kan  dit onder het routekaartje. Ik zou dit erg op prijs stellen.
Ook Jan en Marjan wil ik bedanken voor hun info (zowel mondeling als per mail)!
gr.van Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.