Almere, 31 augustus 2021
Vandaag heb ik etappe 25 (Station Hoogeveen-Kremboong), etappe 26 (Kremboong – Wijster) en etappe 27 (Wijster – Station Beilen) gelopen. Op maandag 23 augustus was ik hier ook al aan begonnen, maar in het Spaarbankbos ging het mis. Bij het bord Siberië en Zwartschaap moest ik door werkzaamheden omlopen. Mede bedacht het niet goed om dit als een etappe van het Westerborkpad te noteren. Ik besluit dus om deze route te gaan lopen. Vandaag vertrokken ik weer met de trein van 6.28 uur uit Almere om naar Hoogeveen te gaan. Om 8.30 uur begon ik vanuit Hoogeveen aan het Westerborkpad. Als snel liep de route langs het huis waar Vincent van Gogh tijdelijk heeft.Het heeft niets met het Westerborkpad te maken, maar het is toch een stukje geschiedenis. Een stukje verder ging ik rechtsaf het Spaarbankbos in. Dit keer liep ik goed en ik kwam bij het executiemonument Spaarbankbos Fluitenberg . Het en rijk monument in het Spaarbankbos staat op de plek waar vijf inwoners van Hoogeveen door de Duitse bezetter op 1 3 augustus 1943 zijn gefusilleerd. Na een moment van stilte ging ik weer verder. Ondanks dat ik dit keer beter had voorbereid, liep ik toch weer zelfs een blokje. Gelukkig kwam ik al snel op de goede route. Ik kwam op de Wijsterweg waar een gedenksteen staat ter herinnering aan 19 onschuldige mensen die hier zijn omgebracht.De route was weer open en ik kon bij de borden Siberië en Zwartschaap rechtsaf om de route verder te vervolgen. Ik liep via het gebied van Stuifzand naar Kremboong en het gebied van Tiendeveen. Op de hoek van Kremboong en de Kerkweg staat een herdenkingsmonument. Het is een kei met een gedenkplaat erop. Als u de foto vergroot, kunt u de tekst op de kei lezen. Het monument is op 23 april 2009 aangekomen door Ies Jacobs ter bespreking van de Joodse werkers.Vlak voor de afslag naar de Blinkerd zag ik een bekende blauwe brievenbus van de gemeentegiro (uit Amsterdam) staan. Dit is echt uit de oude tijd. Via een lange strook natuurgebied kwam ik bij de VAM-berg.De route ging naar boven en je hebt daar een prachtig uitzicht. Ik ging verder door Wijster . Wijster is een dorp met een lange geschiedenis. Na dit dorp vervolgde ik het Westerborkpad naar Beilen . Hier mijn route bij het station en ik ging weer met de trein naar Almere. Wat mij op deze route het meest aan het denken zette, was het stuk langs het spoor (2 Km) dat van Wijster naar Beilen gaat. Vooral toen er een trein voorbij kwam, gingen de rillingen door mij heen. De route naar kamp Westerbork ging in de tweede Wereldoorlog over dit spoor. Zoveel mensen van allerlei leeftijden gingen die ene richting op en zij hadden geen idee wat hen te wachten stond.Hoe dichter ik bij kamp Westerbork kom, des te meer besef ik hoe dankbaar we mogen zijn dat we in Nederland in vrijheid mogen leven!
De volgende keer loop ik van station Beilen naar Kamp Westerbork (de laatste twee routes).
Gr. Heopa
U mag een reactie op de website geven. U kunt dit doen door even naar beneden te scrollen en uw verhaal/ervaring te delen.

2 Comments

 1. Dolly 17 september 2021 at 06:36

  Hoi Henk, hoi Heopa,
  Ik kon geen reactie achterlaten bij je laatste wandeldag (ik had je beloofd te reageren toen bij de koffie in Hooghalen). Wat een mooie verslagen heb je gemaakt van dit pad. Net als jij vonden wij het ook heel indrukwekkend, vooral het kamp zelf. Dank je wel voor de lekkere koffie en de herinneringen aan Arie die we samen konden ophalen. Jouw laatste woorden zijn echt heel mooi: wij konden hier in vrijheid lopen, zij niet! Lieve wandelgroet van Roy en Dolly

 2. heopa 17 september 2021 at 08:45

  Dank Je wel Roy en Dolly,
  Voor de Mooie/goede reactie
  Ja ik vond het ook heel leuk jullie even ontmoet te hebben, (mede door het regenbuitje lijkkt wel of het zo moest zijn).
  Ik wens jullie ook nog vele mooie, goede en geonde wandelingen toe.
  En dar we dankbaar moge zijn en blijven , voor onze vrijheid.
  Gr van Henk/Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.