Dronten, 26 november 2022

Voor de wandeling van vandaag neem ik u mee naar Dronten waar de start was van de Swifterlandtocht, een wandeling uit de winterserie van 2022-2023 van WS78.
Vanaf sportcafé Het Dok ging de route van Dronten naar Swifterbant. Beide plaatsen liggen in de Flevopolder. Ten westen van Kampen bevond zich de buurtschap Dronthen waar Dronten in Oostelijk Flevoland naar genoemd is. Als u op de linkjes klikt, vindt u meer interessante informatie hierover.
De route ging langs ontmoetingspark Buiten en Dierenpark. Op de hoek van de Dukdalf en de Noord staat standbeeld De Polderpioniers. Van hieruit ging de route naar de buitenrand van Dronten en via groengebieden en het Veldhuizenbos liepen we richting de eerste stop bij De Kemenade. Hier kregen we al een bekertje soep aangeboden. We gingen verder door natuurgebied De Zeelt waar het goed oppassen was hoe en waar je liep. In dit gebied zwemmen ook veel bevers. Aan sommige boomstammen kon je zien waar ze geknaagd hebben. Op één van de foto’s is ook een door bevers gebouwde burcht te zien We vervolgden de route over de Lage Vaart en kwamen in het Wissenbos. Vanuit dit bos gingen we naar Swifterbant waar de eerste huizen in  1962 werden opgeleverd. Op
20 km was bij restaurant De Meiden de grote rust. Hier tegenover, bij de bibliotheek, hangt een steen uit de prehistorie. Honderd meter verder, op het Geentepad, staat een herinneringsmonument. We liepen een stukje door het park en kwamen in het  Swifterbos. We moesten weer goed oppassen, want ondanks dat het droog en mooi weer was, was het hier wel nat en glibberig. Dit soort paden en weggetjes horen bij de wandeltochten van WS78 en de leden van deze wandelvereniging verwachten ook niet anders. Het zijn namelijk ook vaak de mooiste en leukste paadjes. Je moet alleen niet bang zijn voor vieze schoenen enz. (zie foto’s). Op 30 km stond er warme koffie en thee klaar en konden we bij fam. W. Kutschruiter even uitrusten. Heopa liet hier een foto maken. Hierna moesten we nog 10 km naar de finish. Heopa ging verder en voelde dat de linkerknie pijnlijk aanvoelde en het lopen ging moeilijk. Heopa liet zich niet kennen en ging langzaam verder met wandelen en foto’s maken. De route ging tussen de geluidswal en de akkers door. Dit was extra zwaar lopen voor Heopa, maar hij ging door en bereikte de fruitpost op 36 km. Hier boden vrijwilligers van WS78 aan om Heopa met de auto naar de finish te brengen, maar dat wilde hij niet. Hij liep weer verder en maakte foto’s tot aan de finish. De knie deed behoorlijk pijn en er ging van alles door mij heen. Eenmaal thuis nam ik een pijnstiller en een lekkere warme douche waarna ik de knie insmeerde. Zondagochtend ging het gelukkig alweer beter. Ik had vermoedelijk een spier verrekt en Heopa mag weer dankbaar zijn dat dit goed is afgelopen. Ik schrijf dit in mijn verslag omdat diverse wandelaars mij zo hebben zien lopen en zelfs bij de finish aanboden om mij naar huis te brengen. Ik weet dat is soms eigenwijs ben, maar ik wil jullie hier heel hartelijk voor bedanken. Fijn dat er zo op je gepast wordt.
Via deze weg wil ik de parcoursbouwer en het bestuur hartelijk bedanken voor deze bijzondere route.
Gr. Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.