Harderwijk, 10 december 2022

Vandaag heb ik de 5e tocht van WS78 (voor Heopa was dit de derde) van de winterserie 2022/2023 gelopen. We vertrokken om 8.30 uur vanaf sportcafé De Sypel in Harderwijk. Het was rond de -2 graden en de route ging over het spoor. Vlak daarna kwam ik bij de rotonde waar mijn broertje naar mij uit stond te kijken. Hij had vrijdagavond nog gevraagd of ik bij hem een bakkie koffie kwam drinken. Hij woont in de wijk Frankrijk, maar ik had gezegd dat ik dat niet zou redden. Het was dus een verrassing dat hij daar stond. Dit was echt leuk en ik maakte een foto (mijn broertje zou het erg jammer gevonden hebben als deze niet gemaakt was). We wandelden weer verder en liepen over de A28 en over de Ceintuurbaanbrug van de N302. We kwamen bij het oefenterrein Beekhuizerzand. Dit wordt hier ook wel een woestijn in het klein genoemd. Vandaag leek het meer op een stukje Noordpool omdat je overal rijp op het zand, de bomen en de heide zag. Dit zorgde dan ook voor prachtige foto’s van deze winterwandeling. In dit gebied werden rond de 12e/14e eeuw veel bomen gekapt waardoor er een zandverstuiving ontstond. Op 9,9 km was er een soeppost en we kregen hier bij fam. A Jansen een lekker warm bekertje uiensoep aangeboden. Na de rust liepen we via het Leuvenumse bos richting Leuvenum en bogen af naar de Ermelosche heide. Over de hele route konden we genieten van de rijp (bevroren vocht) op de planten en bomen. Op 24 km was een horecarust en hier maakten de wandelaars (en ook Heopa) gebruik van de mogelijkheid om even op te warmen met een warm bakkie koffie. Op het moment dat Heopa weg wilde, kwamen er een paar mensen binnen lopen. Kijkt u maar eens op de foto (we staan er met z’n drieën op). Twee hadden de bekende en zeer warme sjaal om die nu goed van pas kwam. Na deze rust ging de route over militair oefenterrein Sparrendaal en langs de Haspelberg naar de fruitpost op 33,7 km. We mochten een appel, banaan of mandarijn uitzoeken. Na de fruitpost liep de route via het Crescentpark over de A28 het Zeepad op dat langs de Wolderwijd (het water tussen Zeewolde en Harderwijk) loopt. Aan het einde van het Zeepad staat een oude kanon en in de verte zagen we ook het verzetsmonument. Het was net te ver om daar naar toe te lopen, maar we liepen wel een stukje langs de oude stadsmuur. Zo bereikten we de finish van deze bijzonder mooie winterwandeltocht.
Ik wil de parcoursbouwer Willem, en iedereen die deze tocht mogelijk gemaakt heeft, bedanken. Het was weer een toproute!
Heopa heeft weer genoten en hoop dat u mee kunt genieten als u de foto’s bekijkt. Als u deze route ook gelopen heeft, mag u een reactie op de website plaatsen waarin u vertelt hoe deze tocht beleefd hebt. Dit kan onder het plattegrondje.
Groetjes van Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.