Almere/Santpoort, 30 juli 2022

Persoonlijke update:

Op 28 februari 2022 zou Heopa een wandeling door Almere maken. Bij het station in het centrum was men druk bezig met o.a. de bestrating (zie foto’s op de website bij deze datum). Helaas viel ik in volle vaart voorover. Eigenwijs als Heopa is, heeft hij gewoon verder gelopen en heeft toen 13 km gewandeld. Vanaf die tijd, blijkt uit onderzoeken, is de artrose in de heupen versneld en ook de rechterkant van zijn lichaam (hoofd, schouder en arm) heeft een klap gehad. Hiervoor heeft hij nog steeds onderzoeken. De pijn werd steeds erger en hij slikte veel zware pijnstillers. Woensdag 27 juli wilde Heopa weer een wandeling maken, maar de pijn in de heup was zo erg dat hij dit kon vergeten. Hij zag het ook even niet meer zitten. Vrijdag 29 juli moest hij bij een plaatsvervangende huisarts komen voor de uitslag van een bloedonderzoek en hij heeft direct over de pijn in zijn heup verteld.
De vervangende huisarts heeft toen overlegd met de eigen huisarts (deze is normaal gesproken vrij op de vrijdag en nu was hij ‘toevallig’ in de praktijk) en deze vond dat het zo niet langer kon. Heopa kreeg van hem een injectie in zijn linker heup en hij zei dat hij de volgende dag weer kon wandelen en ook de Heuvelland 4 Daagse in Limburg kon gaan lopen. Het leek onvoorstelbaar, maar in de loop van de dag ging hij zich steeds beter voelen en om 20.00 uur besloot Heopa te gaan kijken waar hij de volgende dag zou kunnen wandelen. Dit zou Santpoort worden. Zo begon hij alles klaar te zetten voor de volgende dag. Hij heeft al weken niet goed geslapen en deze nacht weer wel.
Ondanks dat het niet over is (dinsdag komt de uitslag van de MRI scan), heeft hij zich in weken niet zo goed gevoeld als vandaag en zo brak dan zaterdag 30 juli aan en de wandeltocht in Santpoort.

Santpoort

De tocht, 20e rondje Zandhaas, startte vanaf evenemententerrein Ruïne van Brederode. Ik schreef mij in voor de 25 km. Deze tocht heeft ook te maken met de feestweek in Santpoort. Via Veen en Duin ging de route naar Bloemendaal. Bij het Kerkplein staat een kerk uit 1636 (zie foto’s) en  diverse monumenten. Op de Bloemendaalseweg op nr. 37-39 is de Hema gevestigd in een oud pand. In dit pand was vroeger het Rykspost en Telegraafkantoor gevestigd en de letters staan nog in de gevel. Het is een gezellige winkelstraat. De route ging verder en via de villawijk van Bloemendaal kwamen we bij Midden Duin en Daalscheweg, Karmeltrap. Boven ging de route linksaf naar de top. Dit is een plek met een herinnering aan Gerrie Kneteman (zie foto’s). Bij de Tetterodeweg, bij station Overveen, ging de route langs de Joodse begraafplaats. Een stukje verder, op 8550 meter was een rustpost. Na foto’s gemaakt te hebben van de watertoren en het rustpunt liep Heopa weer door. De route ging verder door het prachtige gebied van Zuid-Kennemerland. Ik zette nog iemand op de foto bij het info bord en daarna liepen we het prachtige duingebied in. Als snel moesten de mensen even bukken om onder een hele oude boom door te lopen. Tja, toen liep Heopa een groepje wandelaars achterna zonder op te letten en toen bleek dat de hele groep (ongeveer 9 mensen) verkeerd liep. Op een gegeven moment liep Heopa terug naar de plek waar de laatste pijl stond. De andere wandelaars zijn via een omweg weer op de route gekomen. Bovenop de Konijnenberg nam ik mijn pauze en nam een bakkie thee en een boterham. Op dat moment was er een groep sportief bezig en deed wat oefeningen. De ene wandelt, de ander fietst en weer een ander trimt en zo zijn ook deze mensen op een gezellige manier met hun conditie bezig. Zo heeft ieder zijn voorkeuren om te bewegen. Na de rust lagen er een paar Hooglanders te kijken naar wat er allemaal voorbijkwam. Heopa maakte een foto van hen. Via Grote Schapenkamp liepen we naar de Hazenberg. Onderweg had Heopa al een aantal bekende wandelaars gezien en ook nu kwam ik weer drie bekende wandelaars tegen die ik maar even op de foto zette. Zij zijn per 28 juli gestart met een nieuwe wandelvereniging, WSV Noord Holland, en op 1 oktober is hun eerste wandeldag. Ondertussen stonden we op de Hazenberg en kijk toch eens wat een uitzicht. Echt prachtig! Wat is dit genieten!

Eenmaal beneden liep de route om het Vogelmeer en van de ene heuvel en dal kwamen we bij de Jagtlustweg. Daar ging Heopa met een andere wandelaar samen gaan lunchen. Ondertussen had hij ook al gemerkt, zoals iedere bekende wandelaar die ik tegenkwam, dat ik erg blij was dat ik door de prik in mijn heup zo kon genieten van deze wandeling. Na de lunch ging de route verder tussen de Koepelberg en landgoed Duin en Kruitberg. Hierna gingen we met een grote lus naar Santpoort-Noord toen over het spoor en zo door het centrum van Santpoort waar verschillende activiteiten (o.a. de jaarlijkse kermis) gehouden werden. Ook staat hier molen De Zandhaas. We moesten nog een stukje door het Burgemeester Rijkenspark voordat we de finish bereikten.
Hier en daar ben ik verkeerd gelopen, maar wat ben ik blij en dankbaar dat ik deze route heb mogen lopen. Ik heb bijna iedereen verteld hoe blij ik was dat ik zonder pijn kon genieten van alles om mij heen. Nu hopen dat de uitslagen die nog binnen moeten komen ook positief zijn. Ik heb een topdag gehad en ik mag de zegeningen tellen. En ik kan u vertellen dat dat er ook veel zijn. Ik geloof nog steeds dat wandelen goed is voor iedereen en Heopa wil dit ook graag doorgeven.
Gr. Heopa

4 Comments

 1. Claudy Peeters 2 augustus 2022 at 19:52

  Dag meneer, wat heerlijk dat u zonder pijn heeft kunnen lopen afgelopen zaterdag. We zagen u bovenop de konijnenberg waar wij met ons hardloopgroepje onze oefeningen aan het doen waren. Later kwamen wij u in het dorp weer tegen en kregen uw kaartje. Wij hopen dat de scan positief uit pakt en dat u nog heel veel mooie wandeltochten pijnvrij mag maken. Met vriendelijke groet

 2. Marc 2 augustus 2022 at 22:53

  Hallo Heopa, wat een mooi verhaal! Fijn dat u door een wonderlijke speling van het lot toch zaterdag vanuit Santpoort kon starten. Ik behoorde tot de loopgroep bovenop de Konijnenberg en vind het leuk te zien dat we onderdeel zijn geweest van uw mooie wandeling. Heel veel succes met het herstel en veel plezier op uw avonturen! Hartelijke groet, Marc (oranje shirt rechtop staand)

 3. heopa 3 augustus 2022 at 09:32

  Dag Claudy Peeters,
  Dank U wel voor de reactie. Ik Ben wel blij dat ik U nog in het cenrtum heeft ondmoet.
  En en mijn kaartje kon geven. maar gezien Uw reactie, heb ik de gezichten maar bedekt.
  De uitslag van de MRI scan is dat mijn nek wervels versleten zijn en mijn schouder mede door de val de Atrose is versneld toe genomen.
  ik heb nu ook in de schouder een injectie gekregen.
  Ps. Als U de 2 echte foto wil hebben, wilt U dan een e-mailtjes sturen dat staat ook op mn kaartje.
  gr.van Heopa

 4. heopa 3 augustus 2022 at 09:48

  Dag Marc. wat een leuke reactie.
  Ja ik vind het altijd leuk, en geniet als ik ook andere mensen (jong en wat ouder….)
  Zo psotief bezich zijn. Ik ben 43 jaar streek busschauffer geweest,
  en als ik dan zie tijden mijn werk hoe andere genieten en sportief bezich zijn.
  In ieder jaar getijdenen. en zo wilde ik op de Konijnenberg even een boterham en bakkie thee drinken.
  Ja ik had het eigenlijkeven moeten vragen mag ik een foto maken.
  Sorry dat ik dat nu vergat te doen. Normaal doe ik dat ook en vraag ik of het op de website mag zetten.en dan geef ik mn kaartje.
  meestal mag het dan ook wel.
  maar ik was ten eerste toe om even te zitten en ik was zo blij dat na 28 februari 2022 niet zo goen gewandeld meer had .
  Als U de 2 foto’s wil hebben zonder bedekking van de gezichten , op mijn kaartje staat ook mijn e-mail.
  Hartelijke groeten van Henk van der Sanden /Heopa

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.