Santpoort 29 juli 2023

Op de eerste donderdag in Augustus is er een Kortebaandraverij. Op de zaterdag daarvoor begint de feestweek van Santpoort ,  en omstreken.  En een wandeltocht dit keer voor de 21e maal. Ook voor het eerst een 30 km afstand. Heopa kiest voor de 30 Km. Op de foto is nog een deel van kasteel  van-Brederode , te zien dat bij Santpoort -zuid. Zie voor meer info (de blauwe letters) en U/jij ziet een mooistukje geschiedenis. Rond 7.50 gaat Heopa beginnen met de wandeling. De route gaat onder het spoor door En door het Burgermeester Rijkenspark. Ook hier heeft de storm flink toe geslagen, dat zelfs het Kabouter bos eronder geleden heeft div.  Zijn dan ook gesneuveld. Even verder passeren we de molen De_Zandhaas ,  vermoedelijk uit 1779. De route gaat via Santpoort-noord, naar Driehuis, de route gaat om Driehuis heen. Daarna gaat de route langs IJmuiden-zuid en het industrieterrein zo richting het Kennemerstrand. Onder weg bij de bushalte even een korte pauze. Een Zeemeeuw Kwam even langs voor een stukje brood. En liet zich als fotomodel op de kiek zetten. Daar na gaat heopa verder naar het strand. Er stond een aardig windje en af en toe wat regen. Er spoelde veel schuim op het strand. Heopa kon het ook nu niet laten om even door het warme zeewater te lopen, en ook even op de foto te laten zetten. Bij Parnassa aan zee gaat de route weer door de duinen. Langs de Hazenwei en onderlangs de Hazenberg naar het Vogelmeer Even verder door Groot Olmen hier op een kruispunt liggen 3 betonnen oefenbommen er zijn wel 250 gevonden zie ook (voor geïnteresseerde  observatiebunkers-luftwaffe-oefenterrein ).  Onder weg al divers bekende wandelaars gezien. En van af 25 km twee bekende wandelaars waar ik mee samen naar de finish loopt. Via Duin en Kruidberg en Midden-Herenduin, langs Koepelberg en landgoed Duin en Kruitberg naar de finish En zit er 33 Km er op.
Heopa heeft weer genoten, een prachtige route (aan de kant van IJmuiden mag wat meer door de duinen i.p.v.) die drukke weg.
Dank aan de hele organisatie en alle die hieraan mee hebben geholpen.
Ik moet wel bekennen dat ik voor als tijdens het wandelen pijnstillers slik.
Groetjes van Heopa
Ps. zie ook de reactie van  Erik Miessen (organisatie Rondje Zandhaas)

2 Comments

 1. Erik Miessen 4 augustus 2023 at 14:51

  Beste Henk, Hé Opa,
  Bedankt voor je mooie verslag en foto’s. Voor verhalen als dat van jou organiseren we graag ons Rondje Zandhaas!

  We proberen altijd zoveel mogelijk door bossen, parken en het duingebied te gaan. Maar soms is dit altijd mogelijk, vandaar dat de route in IJmuiden ongeveer 1 kilometer langs een weg ging. (Een duinpad 100 meter van deze weg bleek echt onmogelijk begaanbaar te zijn).
  Over begaanbaarheid gesproken: storm Poly heeft op 5 juli flink in onze regio huisgehouden en hele delen van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland met de grond gelijk gemaakt. Speciaal voor het Rondje Zandhaas hebben medewerkers en vrijwilligers van Natuurmonumenten onze 7 routes vrijgemaakt van omgevallen bomen (met name de wandelaars van de 10 t/m 25 kilometer zijn door hele delen omgewaaide bomen gegaan). Een waar huzarenstuk, waar wij hen zeer dankbaar voor zijn en waardoor het 21e Rondje Zandhaas doorgang kon vinden (de paden waar de routes over gingen zijn pas in de dagen voorafgaand aan de wandeltocht vrijgegeven!).

  Succes met de komende Heuvelland Vierdaagse en de Vierdaagse van de IJzer!!

  Met vriendelijke groet,
  Erik Miessen (organisatie Rondje Zandhaas)

 2. heopa 5 augustus 2023 at 06:31

  Dag Erik Miessen.
  Dank voor de mooie en uit gebreide reactie.
  En ik twijfel ook egt niet aan alle inzet van U met de vrijwilligers,
  en alle andere instanties die hier aal mee hebben geholpen,
  voor deze prachtige routes te maken.
  Ik had dat stukje als tip gegeven, om dat ik las op Uw website door om gevraagt werdt.
  Hartelijke groeten van Henk van der Sanden / Heopa.

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.