Published On: 1 april 2017By 2s Reacties

Almere, 1 april 2017
Ik had vandaag een wandeling in Wijk aan Zee op de planning staan. Helaas waren er zowel op de A6 en de A1 wegwerkzaamheden aan de gang. De werkzaamheden waren in beide richtingen. Tja…dan toch maar uitkijken naar een alternatieve wandeling. Vrijdagavond koos ik uiteindelijk voor de 30e Havelter Hunebeddenwandeltocht (25 km) georganiseerd door Wandelvereniging Jeugdland.
Ik moest er wel vijf kwartier voor rijden, maar dat had ik er wel voor over.
Nadat ik me ingeschreven had en een krentenbol met een beker thee op had, werd om klokslag 9.00 uur het startsein gegeven en konden we beginnen. Na 400 kwamen we het eerste hunebed tegen. Ik was erg benieuwd hoeveel we er tegen zouden komen. In het gebied waar wij liepen zijn veel grote en kleine meertjes en drassige plekken. Er zitten ook veel vogels en dit keer konden we dit ook horen. Diverse vogels lieten hun prachtige gezang horen. Na drie kwartier kwamen we onze vrienden, de Schotse Hooglanders, tegen. Het blijven toch mooie dieren. Ook dit keer poseerden zij voor de camera (zie foto’s). Wat is dit toch een prachtig en ruig natuurgebied. Na 7 km kwamen we in Holtinge aan. Hier hadden we bij kampeerboerderij ‘ ’t Holtingerzand’ onze eerste rust/controlepost.
Nadat we even gerust hadden, gingen we weer verder. Ongeveer 200 meter verder zag ik iemand met schapen en een hond in de wei. Verderop zag ik een boerenschuur en een reclamebord (zie foto). Het bleek hier te gaan om een opleidingscentrum voor schapen drijven. Ik liep naar het hek waar de instructeur stond. Hij deed voor mij het hek open en zo kon ik nog dichterbij komen. Hij vertelde dat een opleiding tot assistent schapendrijver maar liefst twee jaar duurt. In dit geval was het een vrouw die deze opleiding volgt. Als zij de hond het commando gaf om links te gaan, dan ging de hond aan de linkerkant van de schapen lopen en gingen de schapen rechtsaf. Als zij de hond het commando gaf om rechts te gaan lopen van de schapen, dan gingen de schapen linksaf.
Zo leert de schapendrijver ook hoe ze met de hond een schaap kan pakken (dit is bv nodig als het schaap gewond is). Er komt dus nog wel wat bij kijken als je schapendrijver wilt worden. Het is ook nog eens zo dat niet alle honden geschikt zijn om dit te leren. Hier was het een Bordercollie die getraind werd. Ik vond dit een fijn gesprek en heb weer wat bijgeleerd.
Na 9 km wandelen zag ik vlak bij mij in de struiken een heel jong hertje. Ach….wat is dit lief!! Het bleef stilstaan zodat ik het goed op de foto kon zetten. Prachtig was dit en ook zo dichtbij!
We zagen ook bomen die er bijzonder uitzien. We liepen hier in het gebied van Uffelter Binnenveld.
Een stukje verderop staat een kerkje uit 1200 (zie foto). Toen we om het kerkje heen liepen, kwamen we bij het Domineespaadje. Wilt u hier wat meer info over dan kunt u de foto van dit kerkje bekijken.
Ook zag ik twee bomen die elkaar gevonden hebben. Heel apart. Na 15 km waren we in Havelte en hadden we weer een rust. Een stukje verder stond een boerenkar die nu als plantenbak gebruikt wordt. Een ooievaarsstel liet zich ook nog even zien.
We liepen langs een gedenkplek van ‘Operatie 200 jaar vechten voor vrede’. Verderop was er een schaapskooi met veel lammeren. Na 24 km kwamen we weer bij theehuis ‘’t Hunebed’ aan en zat de wandeling er weer op.
Ik moet eerlijk toegeven dat het wel een heel eind rijden was vanuit Almere, maar het was zeker de moeite waard. Wat heb ik veel gezien en genoten.
Mijn dank gaat uit naar de parcoursbouwer en het vrijwilligersteam voor het organiseren van deze prachtige wandeltocht.
Gr. Heopa

2 Comments

 1. Fam; Elsinga 2 april 2017 at 10:06

  Geweldige foto’s ,ook wij hebben van deze tocht genoten, ook wij zijn gisteren nog op div; paden geweest
  waar we nog niet eerder zijn langs gekomen, we zijn er vele malen geweest van de wandel vereniging TIGO Steenwijk
  bedankt van u visite kaartje
  hartelijke groetjes van Regin en Hedwig Elsinga
  uit Wolvega

 2. heopa 2 april 2017 at 10:14

  Dag Fam.: Elsinga,
  Dank voor U reactie, en dat u tijd heeft genomen om naar mijn website te kijken.
  En zo ook op deze manier weer, deze mooie wandeltocht op nieuw mag beleven.
  Gr Heopa

Leave A Comment