Almere, 13 augustus 2021
Het vertrekpunt van de derde wandeling was vanaf brasserie Van alles Get aan de Rijksweg N590.
Het was acht uur en de eerste vroege wandelaars van de 40 km waren al vertrokken.
Wij liepen via de groeve Blom, Terblijt, gehucht Gasthuis, Wolfshuis en Musschepot. Dit zijn allemaal kleine gehuchten die samengegaan zijn met grotere dorpen/gemeenten, maar wel proberen hun eigen naam te houden. We liepen via een klein smal tunneltje onder de Rijskweg N278 door. Ook hier konden we aan de dikke laag modder in het tunneltje zien dat er wateroverlast geweest is.
Gelukkig hadden we hier geen glijpartijen en kwamen we er goed doorheen. Onderweg zagen we verschillende wandelaars. Doordat het een verspreide Rugzak 10 daagse is, liepen er geen grote groepen wat wel heel apart is. Wel kun je hierdoor nog meer genieten van de mooie omgeving en de stilte om je heen. We liepen langs de Amerikaanse Begraafplaats Margraten (The Netherlands American Cemetery) en vervolgden de weg door Margraten. Het Plateau van Margraten werd waarschijnlijk pas in de 12e eeuw ontgonnen. Vervolgens liepen we door Reijmerstok, Billinghuizen en Euverem. Even voorbij Euverem staat kasteel Neubourg. We spraken een man aan die daar net vandaan kwam. Het bleek dat hij het gekraakt had. De renovatie was gestopt omdat het te duur geworden was. Het zou meer dan een miljoen euro kosten om het op te knappen. Als  u op bovenstaande link klikt, kunt u zien hoe het kasteel er van binnen uitziet en krijgt u nog meer info.
We liepen verder naar Gulpen, maar vandaag kwamen we vanaf de andere kant. In het vorige verslag heeft hier al over kunnen lezen. Vanuit Gulpen liepen we over de prachtige heuvels van Scheulder. Op de foto’s kunt u meegenieten van de vergezichten. Er groeit daar veel mais, suikerbieten, aardappelen, uien en diverse soorten graan. Ik kijk iedere keer uit naar dieren die er zouden moeten rondlopen/kruipen. Hoe ik ook in de rondte keek, ik zag niets. Ach, wat kroop er nu tussen het graan net op het spoor van de tractor? Het komt steeds dichterbij. Is het een bijzondere korenwolf? Kijkt u zelf maar op de foto’s. Degene die mij kennen, weten dat ik soms van een beetje gek doen houd. De route ging verder langs het gehucht IJzeren. Of de naam van het gehucht is afgeleid van ijzer dat zich hier in de grond zou bevinden, is nooit vastgesteld en zelfs onwaarschijnlijk. Het kan een afkorting zijn van ijzersmidse of Yseren Smitzen. Dit staat op sommige oude kaarten vermeld. We liepen langs Sibbe waar de H. Roza van limakerk staat. We zijn er nog even binnen geweest om een kaarsje te branden.
Een stukje verder zag ik een leuke aankondiging op een raam en ik kon het niet laten om dit ook even op de kiek te zetten. We moesten nog een klein stukje en toen bereikten we de finish.
Ook nu was het weer een prachtige route die goed aangegeven was. We hebben weer genoten van de omgeving.
Op naar morgen voor de wandeling van Vue.

Gr. Heopa

2 Comments

  1. Danielle Akkerman 11 september 2021 at 07:51

    Da’s een leuke foto

  2. heopa 12 september 2021 at 13:59

    Dag Danielee , Dank je wel voor je reactie,
    Ik vermoer dat het de foto’s is over een hele bijzondere ( Koorenwolf gaat die veranderd is in een………………………..!!

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.