Almere, 3 oktober 2018

De woensdagwandeling met Samen op Pad vertrok vandaag vanuit Gasterij Zondag in Garderen. Gasterij Zondag is een gezellig en leuk restaurant. Om 10.00 uur gingen we met 92 personen aan de wandel. Het was goed en droog wandelweer. We liepen vrijwel direct de bossen in en zagen hier en daar een paar mooie zwammen. Een stuk verder liepen we langs de rand van het bos en aan de andere kant zagen we dat er veel gladiolen pas gesnoeid waren. Er stonden nog paar die al aan het vergaan waren.  Na 7 km, in het gebied van Caitwickerzand,  was er een autostop en stonden er twee dames ons op te wachten met lekkere grote koeken en pakjes fris. Toen we de lekkernijen op hadden, gingen we verder en liepen door het natuurgebied van Kootwijk. Hier zijn ook de Kootwijker  vennen/meertjes. Het is een pracht stuk natuurgebied. Midden op het pad zagen we een hele mooie grote paddenstoel. Het was een rode met witte stippen. Een pracht exemplaar!
We kwamen bij eethuis Halte Assel, waar we de grote rust hadden. Dit is een plek waar veel wandelaars en toeristen komen. Ik maakte even en paar foto’s en ging lunchen. Na drie kwartier gingen we weer verder. We kwamen langs een boerderij/huifkarcentrum. Er liggen daar nog oude melkbussen waar men vroeger de melk van de koe in deed om deze naar de melkfabriek te vervoeren. Tegenwoordig gaat het via tankauto’s. Terwijl we wandelden genoten we van het voorjaarszonnetje en de prachtige natuur. We zagen diverse zwammen, heel veel eikeltjes en kastanjes op de grond. Na ongeveer 18 km zagen we dat er uien, die net gerooid waren, overgeladen werden.
Aan de andere kant had men net de grasmatten van het land gehaald. Deze lagen te wachten op verdere vervoer (zie foto’s). We kwamen bij de 2e autorust. De dames wachtte hier met een tweede traktatie op ons. Onder toezicht van de twee dames mochten we een mandarijn en wat lekkers uit de mandjes pakken. Toen we verder gingen, zag ik weer een paar prachtige zwammen en ik ging op mijn knieën om hier een foto van te maken. Hier kreeg ik een reactie op van een wandelaarster die tegen de man naast haar zei: “Nou dat doet ie niet voor mij hè, even op zijn knieën om een foto van mij te maken”. Ik liep door en een stukje verder ging ik op mijn knieën en maakte een foto van deze dame toen zij eraan kwam lopen. Ik hoop dat zij de foto leuk vindt. Een stukje verder zagen we monument Kamp Nieuw-Milligen. Vanaf 22 oktober 1915 werd het barakkenkamp Nieuw-Milligen gebruikt door de gemobiliseerde 12e Regiment Infanterie. We liepen verder door het bos en over de heide. We kwamen een zonnebloemenveld tegen en even verder een verscheidenheid aan kippen, hanen, pauwen en bokjes. Zo kwamen we weer in Garderen en liepen langs molen De-Hoop-(Garderen) .Daarna nog een klein blokje en als afsluiting zag ik nog een paar mooie zwammen met een torretje/kever. Zo bereikten we de finish weer.
Het was vandaag weer een echte natuurtocht.
Mijn dank gaat uit naar de parcoursbouwer en de organisatie, maar vooral ook aan de dames die tot tweemaal toe ons onderweg met diverse lekkernijen verwend hebben.

Gr. Heopa

 

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.