Almere, 21 maart 2018
Vandaag stond de 3e Stads en Landtocht van Samen op Pad op het programma. Hoewel de naam van de wandeltocht doet vermoeden dat we door de stad zouden gaan lopen, was dit niet het geval. De tocht zou grotendeels door het buitengebied van Dordrecht en omstreken gaan. Voordat ik vertrok ging ik eerst nog even stemmen. Zo kon ik met een gerust hart gaan wandelen.
Ik ging op weg naar Ontmoetingscentrum Polderwiel waar we moesten verzamelen. Toen ik daar aankwam zaten er wat dames gezellig bij elkaar kaarten te maken. Ik mocht twee kaarten op de foto zetten. Helaas waren ze niet te koop.
Voordat we vertrokken werden er twee certificaten uitgereikt. Het eerste certificaat was voor Corrie Hoogweg. Zij heeft 72 wandeltochten met Samen op Pad gelopen,Het tweede certificaat was voor Henk Dikken. Hij heeft er 240 wandeltochten op zitten. Van harte gefeliciteerd!
We gingen van start en liepen naar de dijk waar ook de Wantij loopt. Een stukje verderop staat nog een oud gemaal uit 1883. Toen was het nog een stoom-centrifugaalpomp gemaal, maar in 1932 werden de stoommachines verwijderd werden er elektromotoren in geplaatst. Door de nieuwe woonwijk die gebouwd werd, heeft dit gemaal zijn functie verloren. Het kolenhuis staat er nog wel. We gingen de Wantijbrug over en liepen door Merwedepolder-Oost. Via het recreatiegebied Staart Oost en het industriegebied waar ook de Dupont-fabriek staat (in het verleden hebben zij veel gifstoffen in de Beneden Merwede geloosd) liepen we naar de Beneden Merwede. Dit is een drukke vaarroute voor vracht- en pleziervaart.
Aan de overkant konden we Sliedrecht zien liggen. We liepen verder naar het wielerparcours van de Mol. Deze is onder veel wielrenners bekend. Dit keer waren het geen wielrenners die het parcours
fietsten, maar 75 wandelaars die onder leiding van Samen op Pad het hele rondje liepen en daarna
In het clubgebouw van de Mol mochten genieten van de grote rust. We hadden er toen ruim 10 km op zitten. Na de rust liepen we door het mooie natuurgebied van Dordrecht de Merwelanden/ Hollandse Biesbosch. We liepen over een dijk met aan beide zijden knotwilgen. Er zaten weer hele bijzondere exemplaren tussen. Echt geweldig hoe die bomen groeien. Het zijn eigenlijk natuurlijke kustprojecten (als u even tijd neemt, kunt u dit op de foto’s zien). We kwamen langs de Helsluis. Deze is gebouwd in 1864 en is nu een rijksmonument (zie foto’s). We zien hier ook de Groene Kolk. Het bijzondere is dat water ook echt groen is. Toen we verder over een dijkje liepen, kwamen we in een gebied waar veel bevers leven. In dit stuk van de Biesbosch zouden er wel 300 moeten zitten. Helaas hebben wij hen niet. We kwamen bij de autostop en kregen een pakje fris en een lekkere koek aangeboden. Na deze rust liepen we via natuurgebied Moldiep weer naar de finish.
Als we verder over een dijkje lopen komen we in een gebied waar Bevers leven . ( in dit gebied van de Biesbosch moeten er wel 300 zitten) wij hebben ze niet gezien. Onder tussen komen we bij de auto stop en krijgen een pakje fris en een lekkere koek aan geboden. Daarna lopen we via natuurgebied van Moldiep weer naar de finish.
Dank aan Joop voor den Berg , en de roette verkenners van “Samen op Pad” voor deze prachtige wandeling. Het was een mooie natuur wandeltocht.
Gr. van Heopa