Almere, 14 juli 2017

Vandaag alweer de laatste dag van de 4 Daagse Apeldoorn. De wekker ging weer om 5.00 uur.
Ik had ook weer met twee wandelaars bij de carpool in Barneveld afgesproken. We gingen samen naar Apeldoorn. Ook vandaag konden we om 7.00 uur starten.
Al snel werden er crackers uitgedeeld voor onderweg. Ook vandaag liepen we door het Orderbos. Het is een zeer mooi natuurgebied wat vooral in de weekenden druk bezocht wordt. Het is een namelijk een multifunctioneel bos. Er is ruimte voor natuur, recreatie en houtproductie. In dit bos liggen diverse eeuwenoude grafheuvels en heel vroeger werd er in deze streek ook naar ijzer gezocht (dat schijnt hier in de grond te zitten). Het Orderbos is samen met Willemsbos ook een bron voor de vroegere waterwinning geweest. Na 7 km hadden we een rustpost bij  Caesarea.  , het hoofdgebouw van het Leger des Heils. Na de rust ging de route naar Hoenderloo. We liepen over wat heuvels met hier en daar een prachtig uitzicht. We zagen ook zeer hoge naaldbomen. Toen we in Hoenderloo aankwamen was de fanfare in de muziektent aan het spelen. Na 18,2 km gelopen te hebben was hier een rustpost bij Eterij De Liederhoeve. We namen even de tijd voor een boterham en een lekkere kop groentesoep. We gingen weer verder en kwamen aan de rand van Hoenderloo een mooi wit kerkje tegen. De heldringkerk oftewel kerk op de bult (zo wordt het kerkje ook wel genoemd) was open voor de wandelaars (zie foto’s). We liepen verder over de zandvlakte. Ook hier kwamen we een paar flinke heuvels tegen. Het is echt een prachtig stuk natuur waar we doorheen mochten lopen. We kwamen na 24,5 km weer bij onze eerste rustpost uit. Het was er nu gezelliger en drukker als de eerste keer. Er was een streekmarkt met verschillende kraampjes. De kerk was nu ook open en ik kon binnen wat foto’s van o.a. de mooie glas in lood ramen maken. Na de rust liepen we weer naar Apeldoorn. We kwamen langs een stromende beek die bij De-Hamermolen onderbroken wordt door een waterrad. Deze waterrad is nog steeds in gebruik. Na ongeveer 30 km kwamen we weer de dames tegen die spekjes en komkommer uitdeelden aan de wandelaars. Zij doen dit al verschillende jaren en het is dan ook een traditie geworden. Echt heel leuk en ook hartelijk bedankt hiervoor! Zo bereikten we na 31 km de finish. Bij de finish was het gezellig druk. Er was live muziek en sommige wandelaars hadden nog genoeg energie over om even te dansen.
Ik zag ook de stoere wandelaar die dinsdag zo lelijk gevallen was. Hij heeft deze tocht nu voor de 25e keer uitgelopen en hij kreeg van het bestuur een mooie medaille met een bos bloemen. Ik mocht hier foto’s van maken. Ik heb echt respect voor deze wandelaar. Als waardering ga ik de foto’s die ik van hem gemaakt heb uitprinten en naar hem toe sturen. Ik ging me nu ook afmelden en kreeg een prachtige medaille. Zo kwam er een eind aan deze 4 Daagse Apeldoorn.
De eerlijkheid gebied me om te zeggen dat ik er eigenlijk toch wel tegenop zag om deze vierdaagse zo vlak voor de Nijmeegse 4 daagse te gaan lopen. Ik kreeg vaak te horen dat deze Vierdaagse erg zwaar zou zijn. Ik kan nu zeggen dat ik er geen moment spijt van gehad heb. Ik heb genoten van de zeer mooie natuur waar ik de afgelopen vier dagen doorheen mocht lopen.
Mijn dank gaat uit naar alle vrijwilligers, het bestuur en alle sponsors en bedrijven die deze vierdaagse mogelijk gemaakt hebben.

Gr. Heopa

2 Comments

 1. Ria 15 juli 2017 at 09:31

  Henk geweldige verslagen en foto’s van 4 prachtige dagen.

 2. heopa 15 juli 2017 at 11:13

  Dank je wel Ria.
  Ik vond het ook gezellig, en wat ik hoorde dat het zo zwaar zou zijn.
  Dat viel eigenlijk wel mee.
  Alleen woensdag een hele dag regen, nou ja dat gebeur wel eens vaker.
  Veder heb ik ook genoten. Natuurlijk voel ik ook mn lichaam. maar daar leer je wel mee leven.
  Gr.
  Henk en tot een volgende wandel tocht.

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.