Published On: 28 mei 2017By 2s Reacties

Veendam, 28 mei 2017
De afgelopen nacht heb ik vanwege het onweer weinig geslapen. Ik ben om 5.10 uur opgestaan om mij klaar te maken voor de 4e en laatste wandeldag. Onderweg was er nog een flinke onweersbui.
Eenmaal in Odoorn aangekomen, werd het gelukkig droog. We mochten vandaag een kwartier eerder starten.
Via zandwegen en landerijen liepen we 3,5 km naar de eerste stempelpost bij vakantiepark De Fruithof in Klijndijk. De route ging dwars door het park, waar iedereen nog lag te slapen. Via de achteruitgang van het park liepen we naar het dorpshuis in Weerdingen. De teller stond nu op 10 km. Hiervandaan liepen we een rondje door het prachtige bosgebied en langs Zandgat De Boer. Het is een mooi gebied. We liepen verder door Haantjeduin. Haantjeduin is met zijn 26,5 m boven NAP de hoogste (natuurlijke) heuvel van Drenthe. Het is tevens de meest zuidelijke hoogte van de Hondsrug. De route ging weer terug naar het dorpshuis in Weerdingen. Toen we daar aankwamen hadden we er 18,1 km opzitten. Ik heb even de tijd genomen om wat te eten en drinken. Hierna vervolgden we de route richting Valthe . Onderweg zagen we veel huizen met de vlag van Valthe. De mensen hadden deze vlaggen uitgehangen omdat het dorp nu 800 jaar bestaat.
Bij dorpshuis Valthe was er na 24,1 km weer een stempelpost. Even buiten het dorp staat een gedenkmonument. In 1907 bezochten koningin Wilhelmina en prins Hendrik de veenafgravingen in Valtherveen en Valthermond (zie foto). We kwamen na 27 km bij Landgoed Hunzebergen (Liberty resorts). Hier kunt u mooie vakantiewoningen huren. Er is hier ook een prachtige tuin (zie foto’s).
Via een andere weg ging de route weer naar Valthe. Het dorp was duidelijk nog in feeststemming. Dit was te zien aan versierde fietsen, slingers en er hingen veel foto’s uit het verleden tussen de bomen. Na een paar kilometer verder gelopen te hebben, kwamen we bij de laatste rustpost. Deze was weer bij vakantiepark De Fruithof. De mensen waren nu wakker en het was dan ook erg druk met kampeerders. Het was er erg gezellig en ik liet de laatste stempel op mijn wandelkaart stempelen. We hadden er nu 34 km opzitten. Ik had met de familie afgesproken om even door te bellen hoe laat ik ongeveer bij de finish aan zou komen. Ik was sneller dan zij verwacht hadden dus ik kreeg van hen het advies om maar even rustiger aan te lopen. Het zou niet leuk zijn als ik al bij de finish zou komen terwijl zij er nog niet waren. Eigenlijk kwam dit ook goed uit, want de route liep net als gisteren weer door Geopark de Hondsrug. Ik had nu even meer tijd om hier rond te kijken. Er staat hier een monument/gedenksteen van het onderduikershol. https://nl.wikipedia.org/wiki/Onderduikershol_(Valthe) Een stukje verder kon je zelfs zo’n hol bekijken (zie foto’s). Echt heel bijzonder! Toen ik bij de rand van Odoorn kwam, zag ik een paar dames staan die zich voor de laatste kilometers bijzonder verkleed hadden. Ik mocht een foto van hen maken. In het centrum van Odoorn kon ik nog een foto maken van de kerk en een beeld van een moeder met haar dochtertje. Ik liep nu heel langzaam naar de finish, want de familie was ondertussen ook onderweg naar Odoorn om mij op te wachten. Toen ik na in totaal ruim 210 km bij de finish aankwam, stond de familie daar. Ik werd feestelijk onthaald met medailles, bloemenslingers en ik kreeg mooie wandelsokken. Ik ervaarde dit als heel bijzonder! Wat een feest!
De eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat ik mij wel opgegeven had voor deze bijzondere 4-daagse plus, maar ik had niet verwacht had dat ik deze ook daadwerkelijk uit zou lopen. Stiekem ben ik toch wel een beetje trots op mijzelf.
Het waren zeer mooie dagen. Ik heb enorm genoten van de natuur en de mooie omgeving en alles wat er maar te zien was. Vooral de laatste twee dagen waren echt heel mooi!
Mijn dank gaat uit naar alle vrijwilligers (zelfs kinderen die hielpen stempelen i.p.v. lekker te zwemmen), het bestuur en de parcoursbouwers die deze 4-daagse plus mogelijk hebben gemaakt.
Ik besef heel goed hoeveel tijd hierin gaat zitten. Nogmaals bedankt!
Gr Heopa
 

2 Comments

 1. irene 6 juni 2017 at 14:05

  Henk we hebben alle foto,s bekeken en hebben er van genoten.
  Heel leuk dat je Familie je stond op te wachten bij de finish.
  Irene en ik zijn trots op je en vinden de Oorkonde zeer terecht en verdiend.
  Petje af en groetjes van Irene en Martien.

 2. heopa 6 juni 2017 at 14:36

  Dag Martien en Iren, dank jullie wel voor deze reactie.
  En het was voor mij ook heel erg fijn dat de fam, tot tweemaal toe er waren.
  Gr. Henk

Leave A Comment