Published On: 20 september 2018By 8s Reacties

Amerongen, 19 september 2018

Vandaag ging ik naar Amerongen om tocht van Samen op Pad (de 4e Amerongse Bovenpoldertocht) te lopen. We verzamelden in Café De Tram. Vanaf dit punt liepen we langs de  Andrieskerk  richting het  Tabaksteeltmuseum. Een stukje verder liepen we een trap op en kwamen we bij   galg-t-Gerecht-Amerongen.
Daarna liepen we door de Bovenpolder naar Elst, een prachtig natuurgebied.
We liepen om de molen ’t Wissel. en een klein stukje verder mochten we door de tuin van Henk Borsje lopen. Henk Borsje maakt prachtige model molens en zijn tuin staat er soms vol mee. Ze zien er echt prachtig uit! We liepen verder door het gebied van de Neder-Rijn waar vroeger ook een steenfabriek gestaan heeft. Nu staat alleen de schoorsteen er nog en de runderen hebben hier hun schuilplaats. We liepen langs de rand van een bosgebied van Elst. Hier staan diverse zwammen en terwijl ik er foto van maakte, werd ik zelf ook op de foto gezet (zie foto 76) Leuk om te zien. Dank u wel! Na 7 km was er een autostop en werd er koek en drinken uitgedeeld. Vervolgens liepen we langs de oude Tabakschuur van Amerongen en voormalige plantages. We gingen een stukje door Amerongen en kwamen langs molen Maallust en Huis-Zuylenstein. Het was de bedoeling dat we hier omheen zouden lopen, maar plotseling ging er een poort open en mochten we over het landgoed lopen (zie foto’s). Buiten de muren, in het bosgebied wat bij het landgoed hoort, liep een kudde biggetjes lekker met hun snuitjes in de aarde te woelen Het ging van knor, knor. We liepen langs de Michaelkerk en kwamen in Leersum. In de voetbalkantine van HDS hadden we de grote rust. Door het prachtige weer konden we onze boterham lekker buiten op eten. Na de rust liepen we door een stukje van een bosrand. We moesten hier goed oppassen. Het leek wel een survivaltocht (zie foto’s). Na deze leuke route was er een kleine stop en werden er diverse soorten lekkernij uitgedeeld. Hierna gingen we de Amerongse Bovenpolder in. Er waren veel overstapjes, dijkjes, waterpartijen, bruggetjes en nieuwsgierige koeien en diverse vogels. Het is een prachtig natuurgebied en de foto’s spreken dan ook voor zich. We liepen langs kasteel Amerongen waarvan de bruggen op dit moment gerestaureerd worden . Zo kwamen we weer bij de finish en kwam er een eind aan deze wandeldag. Mijn dank gaat uit naar Casper voor het uitzetten van het parcours en de vrijwilligers en het bestuur van Samen op Pad. Bijna 100 wandelaars hebben kunnen genieten van de natuur en de prachtige omgeving van Amerongen.

Gr.Heopa

8 Comments

 1. Ria 20 september 2018 at 19:26

  Mooie foto’s van een mooie tocht??

 2. heopa 20 september 2018 at 19:52

  Dank je wel Ria.
  Voor je reactie, ja het was een mooie tocht, ook nu weer met veel natuur.
  En een tocht met geschiedenis.
  gr .van Henk

 3. Ben van Deursen 21 september 2018 at 12:28

  Beste Henk,
  Een goed verslag van deze zonder meer fraaie tocht. En hoe jij dit in beeld brengt Henk. Al die in- en doorkijkjes en close-ups (bv van koetje 2847)?
  Ik beleef het op deze manier weer allemaal opnieuw Henk en stel vast dat mij nog heel veel is ontgaan. Maar jou dus niet.
  Bedankt voor het delen.
  Groetjes,
  Ben

 4. heopa 21 september 2018 at 13:08

  Dag Ben. Leuk je heb zelfs op de kleine details gelet! ( koetje 2847)
  Ja ik hoop dat vele door mijn verslagen. Ook aan het wandelen gaan en ook mogen genieten,
  van mooi Nederland.
  Gr. Henk

 5. Coby Van steeg 21 september 2018 at 20:58

  Super mooie fotos en verslag weer Henk,je best weer gedaan.
  Zelfs na je valpartij.

 6. heopa 21 september 2018 at 21:11

  Hoi Coby,Dank je wel voor je compliment.
  Ja die val partij heb ik bewust niet gemeld.
  Maar ik heb er wel behoorlijk last van gehad.
  Maar nu gaat het gelukig wel weer.
  Gr. Henk

 7. Albert R. 28 september 2018 at 17:02

  mooi 🙂

 8. heopa 28 september 2018 at 18:39

  Dag Albert, dankje wel voor je reactie.
  Ik vind het leuk. graag tot een volgende keer.
  Gr. Heopa

Leave A Comment