Published On: 14 augustus 2021By 0 Reacties

Almere, 14 augustus 2021

Voor mij was het alweer de vierde en voor mijn wandelmaatje de derde wandeldag. Wij wilden vandaag graag de 40 km lopen, wat ik zelf echt een uitdaging vond. Mijn vrouw en de man van mijn wandelmaatje vonden het goed dat we het gingen proberen, dus spraken we om 7.00 uur af bij berghotel Vue Valkenburg (startpunt voor deze wandeling).
De zon scheen al en in de lucht zweefde een luchtballon. Het was een mooi begin van de dag. We startten de route en gingen onderlangs Berg en Terblijt naar  de Curfsgroeve. We kwamen langs een 20 m hoge stalen trap (De Dellen). Als ik het goed geteld heb, heb je 72 treden beklommen als je boven bent. In de buurt staat ook molen De Dellen. Vervolgens kwam de route bij de uitkijkpost van Curfsgroeve. Het is een prachtig stukje natuurgebied. Het mergel werd hier weggehaald om o.a. huizen te bouwen. Nu is het een beschermd natuurgebied. We gingen onder de A79 door en
liepen langs rivier de Kleine Geul welke ook zijn sporen van de overstroming op 15 juli jl. heeft achtergelaten. Zoals u weet, was Valkenburg het meest getroffen. We liepen naar Meerssen en op de Grote Markt staat een prachtige basiliek uit de 14e eeuw. De route ging verder door het gebied van Kalversbosch en Schietecoven. We gingen van het ene plateau naar het andere. De één was nog hoger gelegen dan de andere waardoor je steeds een prachtig uitzicht had over de vele valleien.
Bij Ulestraten liepen we over het landgoed Vliek en door het Vliekerbos. Na het vele klimmen en  dalen, kwamen we na 17,5 km in Groot Haasdal, Klein Haasdal en Schimmert. De pijl stond rechtdoor, maar wij sloegen 2 keer af. Na 1,75 km kwamen we bij De Banketbakker en we bestelden een heerlijke cappuccino en een punt vlaai. Dat was smullen! Het heen en weer lopen/omlopen was echt de moeite waard. Na deze lekkernij gingen we terug naar de route en volgden we de pijlen weer. We liepen om Klein Haasdal heen en gingen terug naar Schimmert. Dit keer liepen we door.
De route ging over graspaden en langs/over landerijen. De boeren waren druk bezig op het veld. Het hooi werd met een tractor opgeraapt en samengeperst tot een grote ronde bal en daarna werd de bal weer op het land geworpen. Om een beetje te kunnen laten zien hoe dat gaat, heb ik een aantal foto’s achter elkaar genomen. Dit is leuk om te zien. Ook in dit gedeelte zijn veel plateaus waardoor je steeds kunt genieten van prachtige vergezichten. We passeerden Aalbeek en bij gehucht Vink hielden we naast een kapelletje  onze lunchpauze.
Hierna liepen we om Huisberg heen en gingen onder de A79 door en kwamen op de Hekerweg van Valkenburg. We bleven rechts lopen. Rond mijn 18e jaar heb ik voor het eerst paardgereden met een paar vrienden. Nu 55 jaar later, kon ik het niet laten om het nog een keer te proberen. Ach, ze zeggen wel eens: ‘hoe ouder hoe……..’. We moesten linksaf slaan, maar een stukje verder is vakantieoord Zonnehoeve en we gingen er naar toe om even vers water te halen. Hierna liepen we weer terug naar de route die naar Klimmen ging. De route ging niet door het dorp, maar door het buitengebied. We passeerden Koolen en Euverem en gingen onder het spoor door. We waren weer in Valkenburg. Om bij de finish te komen, moesten we nog 4,5 km door de straten van Valkenburg en we kwamen in een lager gedeelte. Dit was natuurgebied Ingendael en de Geul. Dit gebied heeft ook voor een groot deel onder water gestaan. Via de kloostergroeve kwamen we weer bij berghotel Vue en hadden we de finish bereikt. We hadden in totaal 46 km gelopen. Dit kwam mede door de koffie en vlaaipauze en op sommige plekken was de route i.v.m. weggespoelde bruggetjes aangepast.

We hebben een prachtige zonnige wandeldag gehad en hebben zeer genoten van deze route.
Bekijkt u de foto’s maar eens, dan kunt u meegenieten van deze prachtige omgeving!

Gr. Heopa

Leave A Comment