Almere 2, 3 en 4 juni 2021
Dit keer neem ik u mee op een 3-daagse rondleiding door (merendeel) de natuur van Almere.

De eerste dag maakten we een middagwandeling vanaf de camperplaats bij de Sluiskade in Almere Haven.
We liepen door het centrum van Almere Haven en langs de Uithof. Hierna liepen we tussen de Wierden en De Gouwen naar het oudste bos van Almere. Dit is het Beginbos/Vroege Vogelbos. Dit bos gaat over naar het Kromslootpark. Dit gebied is pas heropend. Het is een prachtig natuurreservaat geworden waar je in alle rust van de natuur kunt genieten.  De eerste lepelaar is hier al gezien. Er staat ook een kunstwerk met de naam ‘De Um’ (gemaakt door Armando). Hij heeft nog meer van dit soort kunstwerken gemaakt (o.a. De Ladder bij Amersfoort).
Na 8 km liepen we weer richting Almere Haven. We liepen een stukje door het Vroege Vogelbos waar ook het Eksternest ligt met de rozentuin en de schaapskooi. Hierna liepen we via De Gouwen weer naar de Sluiskade en zat onze eerste wandeldag er na 17 km weer op.

De tweede dag startten we vanaf de Evenaar aan het begin van de Regenboogbuurt. We liepen door het park naar de Lage Vaart waar de drie rode woontorens staan. Deze zijn vanaf de A6 duidelijk te zien. Voor de Stripheldenbuurt ligt een bijzondere wijk, De Buitenkans, waar we even doorheen liepen.
Daarna liepen we weer naar de Lage Vaart en hier gingen we  onder de N702 door en kwamen in het Kotterbos. Door het vochtige en warme weer zijn de planten en het riet hard gegroeid. Er loopt een paadje slingerend door het water en het pad was vrijwel dichtgegroeid We namen de gok om hier overheen te lopen, en moesten dus heel goed opletten dat we er niet naast zouden stappen. Het was een uitdaging, maar het is ons gelukt om droog aan het eind van het pad te komen. We liepen naar de uitkijktoren in het Kotterbos en namen even een pauze om van de omgeving te genieten. Vervolgens liepen we naar de volgende uitkijkheuvel en hierna gingen we onder het spoor door en volgden het Jan van den Boschpad tot het natuurcentrum. Hier namen we een lekker bakkie koffie. Na de koffie liepen we verder naar de Oostvaardersplassen. De enige dieren die we zagen, waren de ganzen. De andere dieren zaten verscholen tussen de planten en het riet. Via de Oostvaardersdijk liepen we naar het Wilgenbos en het Sluisbos. Beide liggen tussen de Hoge en de Lage Vaart. We liepen nog even om het Fanny Blankers-Koen sportpark en via de Landgoederenbuurt liepen we door het centrum van Almere Buiten naar de finish.
Zo kwam er na 27 km een einde aan deze tweede wandeldag.

De derde dag startten we eerst even met een bakkie koffie en daarna vertrokken we vanaf de Sluiskade.
We liepen over de sluis en de Gooimeerdijk Oost. Na 2 km gingen we linksaf richting de Waterlandse
tuinen. Dit is een schitterend mooi aangelegd tuincomplex. Het is opgericht in 1977 en heeft 358 tuinen.
We vervolgden onze route door het Schapenbos en kwamen bij de Overgooische zoom. Hierna gingen we het Cirkelbos (met de heuvel van Almere Boven) in. Als je er bent is het de moeite waard om even naar boven te lopen. We gingen verder naar de Waterlandseweg/Vogelweg, de Groenlingsweg en het Vierbruggenpad. Het pad had eerst 4 smalle houten bruggetjes, maar deze zijn een jaar afgesloten geweest omdat de bruggen in zeer slechte staat waren. Een jaar later werden ze vervangen door bredere stalen bruggen. Er is nog een (houten) vijfde brug bijgekomen. We genoten echt van deze mooie route. We liepen naar het gebied van de Kemphaan.  Op het moment dat wij er kwamen, was er een optreden van jonge muzikanten uit Almere aan de gang. We liepen verder en gingen onder de Waterlandseweg door en via Almeerderhout liepen we naar de Grienden en een stukje door De Werven. Dit is het oudste gedeelte van Almere waar de eerste woningen gebouwd zijn. Zo kwam er na 21 km weer een einde aan deze wandeldag.

In totaal heb ik van deze drie dagen minder foto’s gemaakt, omdat u op de website onder het kopje ‘uitgelicht Almere’ veel van Almere kunt zien. Ik hoop dat u zo een positieve indruk van Almere krijgt.
De volgende keer wil ik u laten zien hoe ver men is gevorderd met de nieuwe voet/fietsbrug die over de Waterlandseweg en de Hoge Vaart gaat. De brug is nu op zijn plaats gezet en wordt afgewerkt.
Als de brug klaar is, hebben we er weer een mooie  wandel/fietsroute  bij.
Gr. Heopa

   

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.