Almere-Stad. 9 december 2017

Vandaag heb ik een wandeltocht in Almere gelopen. Deze wandeltocht, Almere Duin en Strand, werd georganiseerd door Almeerdaagse. We vertrokken vanaf Homerusmarkt en liepen naar het Cascadepark. In het hartje van dit park staat het Klokhuis. Dit klokhuis is ontworpen door kinderen en is ook bedoeld voor kinderen. Het is een educatief gebouw waar kinderen van alles kunnen leren over bouwen, wonen en duurzaamheid. Het Klokhuis is ontstaan doordat het tv programma ‘Het Klokhuis’ ter gelegenheid van haar 20-jarig bestaan een prijsvraag uitschreef voor kinderen om mee te ontwerpen aan een echt klokhuis huis.
Almere heeft veel soorten woningbouw en veel bijzondere wijken. Voordat er gebouwd kan worden in Almere moet er eerst een bodemonderzoek gedaan worden. Hierdoor komt er veel geschiedenis  Almere/historie/archeologie,  naar boven. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan scheepswrakken. Sommige worden opgegraven, maar er blijven er ook veel onder de grond liggen. Op zo’n plek komt dan meestal een grasheuvel en als herkenning wordt er een rode paal met een bootje er op geplaatst. Er worden ook andere vondsten gedaan. Dit maakt het in Almere juist interessant om door de wijken te lopen. Ook in het Europakwartier in Almere-Poort is een bijzondere vondst gedaan. Tijdens een archeologisch booronderzoek werd hier een bijzondere verfstof gevonden: rode oker. Deze verfstof komt van nature niet voor in Almere en is zeer waarschijnlijk in de Midden-Steentijd (8.800 tot 4.800 v Chr.) door de mens aangevoerd uit bergachtig gebied. Oker werd vooral gebruikt bij feesten en rituelen (zie foto’s 19, 20, 21 en 22).
We liepen door een nieuwe wijk ‘Zandpoort’ genaamd. De bewoners van deze wijk zullen
het idee hebben/krijgen dat zij in de duinen wonen. Een deel is al bijna klaar en er is een modelwoning te bezichtigen. Voor de wandelaars was hier een rustpunt. Na de rust ging de route verder door het bosgebied van Muiderzand en zo kwamen we langs het  Topsportcentrum-Almere, . We liepen verder en gingen onder de A6 door naar het Kromslootpark. Het Kromslootpark is één van de oudste parken van Almere. Helaas is ook hier alweer een deel afgestaan voor nieuwbouw. We liepen naar de Gooimeerdijk. Aan de overkant konden we Naarden en Huizen zien liggen. We liepen richting de havenkom in Almere-Haven. Dit is het oudste stadsdeel van Almere. Bij Grand Café De Havenkom werden de wandelaars door vriendelijk personeel warm ontvangen. Het was hier erg gezellig en het is zeker de moeite waard om ook eens op een andere dag binnen te lopen. Nadat we opgewarmd waren, vervolgden we de route. We gingen de sluis over en liepen nog een stukje over de dijk richting de Meenten, de Grienden en de Marken. Ondertussen begon het erg hard te sneeuwen (het was natte sneeuw) en de temperatuur daalde direct. We liepen naar het Vliegerpark waar bij het Eksternest een rustpunt was. Na de rust liepen we weer door het Kromslootpark terug naar de A6 die we weer onderdoor gingen. Via de Literatuurwijk liepen we terug naar de finish in Almere-Poort. Zo kwam er aan deze wandeling weer een eind. Het was vandaag koud en nat, maar het was een prachtige wandeling met hele mooie plekjes. Ik begreep dat de opkomst ondanks het weer toch behoorlijk was.

Ik wil het bestuur en de vrijwilligers bedanken voor hun inzet. Het was een mooie route die goed genummerd en gepeild was.
Graag tot een volgende keer!
Gr. Heopa

2 Comments

  1. Ria 11 december 2017 at 07:05

    Liep je alleen Henk?er is geen wandelaar te zien?

  2. heopa 11 december 2017 at 08:18

    Dag Ria, Ja ik zelf liep alleen, Maar er waren ook meer wandelaars, hoor.
    gr. Henk

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.