Almere, 2 september 2020

In oktober staat de Sallandse 4 Daagse gepland. Helaas kan deze door Corona ook niet doorgaan.
De organisatie heeft hier iets op bedacht en heeft een alternatieve 4 Daagse georganiseerd.
Door middel van een prachtig boekje met uitleg over de route kan de 13e editie van de Sallandse 4 Daagse toch gelopen worden. Wilt u meer weten dan kunt u hier SW4D.nl klikken. Het is de moeite waard.
Ik (Heopa) ben vandaag gestart met de eerste dag. Het startpunt was vanuit  Brasserie Op Duur. In Den Nul. Ik wilde graag een cappuccino, maar de brasserie was eigenlijk nog gesloten. Toch werd ik gastvrij ontvangen en was het geen enkele moeite om voor mij een cappuccino te maken. Dat was fijn. Bedankt hiervoor! Buiten aan de schuur hangt een kastje waar de stempel in staat (zie foto’s). Na het stempelen kon ik aan mijn route beginnen. Er kwam een wandelaar aan die eerst de kleine route ging lopen. Hij had ook een fotocamera bij zich en we maakten een foto van elkaar. U kunt foto’s kijken op zijn website:  .2wild.nl/    Dit is zeker de mo ite waard.
De route ging eerst langs landerijen en het landgoed Spijkerbosch waarna de route overging in het Hanzebos. Een stukje verder tussen Boskamp en Olst op een zeer groot landgoed staat Havezate/kasteel Groot Hoenlo . Onderweg kwam ik diverse wandelaars tegen die ook deze wandeling aan het maken waren. Ik liep Boskamp in en kwam bij de Sint-Willibrordkerk_(Boskamp) Ik maakte even een foto. Helaas was de kerk gesloten, dus liep ik verder en kwam in het leuke dorp Olst.  De eerste schriftelijke vermelding van dit dorp is van 947 onder de naam Holsto. Nadat ik een paar kunstwerken op de foto had gezet, kwam ik bij de stempelpost  Nobach.   Nobach is een schoenenzaak met alle specialisaties onder één dak. Je kunt hierbij denken aan podotherapie, podologie, pedicure en een groot assortiment schoenen. De eigenaar van deze winkel testte tijdens de 11e Sallandse 4 Daagse (2018) in Raalte de voeten van wandelaars.
Dit deed hij dus ook bij mij en hij adviseerde mij om naar de dokter te gaan omdat hij aan mijn voeten zag dat er meer aan de hand moest zijn. Hij heeft gelijk gekregen. Ik heb bij de Bergman kliniek twee operaties ondergaan aan mijn voeten en kan nu mijn voeten weer goed afwikkelen en zonder klachten wandelen. Ik vond het dan ook erg leuk om even met Han Nobach op de foto te gaan.
Hierna ging ik weer verder. Op de dijk Rijksweg 337 staat de Bökkers mölle Bokkersmolle.  Hier wordt nog meel gemalen en allerlei soorten brood gebakken. Het is echt de moeite waard om hier een kijkje te nemen. Toen ik Den Nul in liep, kwamen twee wandelaars mij tegemoet lopen. Het bleek dat deze wandelaars in 2018 ook de 4 Daagse van de IJzer liepen en net als ikzelf ook in Diksmuide logeerden. Deze wandelaar heeft ook een leuke website: Niezoznel.  waar u eens op kunt kijken. Na een foto en een babbeltje ging ik verder en kwam bij de Brasserie waar ik ook begonnen was. Vanaf dit punt begon ik aan de tweede lus. Ik liep door de uiterwaarde van de IJssel. Het is een prachtig natuurgebied. Bij de stenen brug kwam ik de wandelaar weer tegen die ik in het begin ook  een paar keer gezien had. Hij had een foto van mij gemaakt terwijl ik over een andere brug liep. Deze foto staat ook tussen de foto’s. Ook deze wandelaar heeft een website:Durkotheek.  Neemt u gerust een kijkje.
Een stukje verder staat een uitkijkpost en een zeer hoge schoorsteen van een voormalig steenfabriek. Steenfabriek_Fortmond De route ging nu ruim 1 km langs de IJssel. Om de route te kunnen vervolgen, moet je oversteken op een trekpont. Via touwen kun je jezelf naar de overkant trekken. Hierna liep ik nog een stukje langs de dijk, het bos en nog even langs de uitkijkpost. Vervolgens liep ik over het weiland en kwam weer bij brasserie Op Duur.
Zo kwam er weer een einde aan deze wandeling. Het was super mooi weer en ik heb enorm genoten.
De route zou 24 km lang zijn, maar ik heb 32 km gelopen.
De route staat goed beschreven in het boekje, maar als je het niet goed leest, kun je nog wel eens verkeerd lopen en dat is mij dus gebeurd. Ik heb te snel gelezen en ja…dan gaat het mis.
Ik heb in ieder geval een schitterende wandeldag gehad en mijn eerste Sallandse wandeldag gelopen.
Volgende week wil ik de volgende route lopen, maar dan vanuit Heino. Dit zal vast weer een mooie route zijn.

Gr. Heopa  Ps. er komt nog een corectie van een paar foto’s  Wat mij nu niet gelukt is !

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.