Published On: 16 september 2020By 0 Reacties

Almere, 14 september 2020

Vandaag wil ik u nogmaals door middel van mijn foto’s en verslag laten zien hoe mooi de alternatieve Sallandse 4 Daagse is. Salland is echt één van de mooie gebieden die Nederland rijk is.
Vandaag stond de laatste etappe van de Alternatieve Sallandse 4 Daagse op mijn programma. De 4e etappe is de dag van Heeten en gaat van en naar Raalte. Volgens het boekje zou het 23,1 km zijn, maar ook nu is het mij weer niet gelukt om het op deze afstand te houden. Volgens Sports Tracker (op mijn mobiel) heb ik 32,34 gelopen en op mijn Garmin Oregon 450t stond 31,3 km.
Voordat ik aan de wandeling begon, ging ik eerst bij hotel De Zwaan een stempel in mijn boekje zetten. Een serveerster wilde wel even een foto maken. Vanuit het centrum liep ik Raalte uit, richting het spoor. Voor het spoor liep ik richting de boerderijen en de akkers naar Natura 2000 gebied  Boetelerveld . Het is een schitterend mooi natuurgebied wat op dit moment gerenoveerd wordt. Helaas is de route hierdoor niet helemaal goed te volgen. De wildroosters en de hekjes zijn weg, dus in dit stuk heb is sowieso al meer kilometers gelopen dan in de route vermeld stond. Je moest richting een boerderij en dan langs een sloot de weg over. Na een knik in de weg en een bocht moest je naar links het bos in richting kasteel Schoonheten. Hier heb ik naar een smal paadje gezocht en op aanwijzing van een vogelspotter moest ik bij een waterdammetje tussen de bomen door. Ik heb hier wat takken neergelegd. Eénmaal in het bos was ik de route dan toch helemaal kwijt. Onderweg heb ik wel prachtige zwammen gezien die ik even op de foto kon zetten. Ik besloot om eerst maar even mijn boterham op te gaan eten. Op een gegeven moment heb ik op mijn mobiel naar een weg gezocht die mij weer op de route zou brengen. Ik dacht toen dat ik eerst naar  Havezate_Schoonheten . Moest en dat ik daar weer de goede weg zou vinden. Toen ik daar kwam bleek dat ik eigenlijk al goed liep, maar een stukje verder de afslag moest hebben. Ik maakte eerst een paar foto’s van het kasteel en liep toen weer terug. Eindelijk zag ik het bord Heeten. Een voorbijganger wilde wel even een foto van mij maken. Een stukje verder kwam ik bij Brasserie Dertien waar het normaal tijdens de reguliere Sallandse 4 Daagse een topdrukte is. Nu was er niemand. Ik kon hier de laatste stempel in mijn boekje laten zetten. Zonder koffie of lekkere erwtensoep (die er normaal in oktober is) liep ik door. Onderweg heb ik nog wel een paar leuke jongedames (drie op een rij) op de foto gezet. Tja…je moet toch iets van deze alternatieve 4 Daagse maken. Ik moest nog een heel stuk langs het kanaal lopen en hoewel je halverwege nog met het trekpontje naar de overkant moest, heb ik dit nu overgeslagen omdat ik al zoveel extra kilometers had gelopen en het was al 18.00 uur geweest. Ik kwam bij de Marktstraat en het was er stil en verlaten, snik! Geen wandelaars, muziek en rode loper. De Sallandse 4 Daagse zit altijd vol gezelligheid, muziek en verrassingen onderweg en dan is dit toch wel heel anders. Alleen lopen is niet altijd zo leuk, maar nu ook de gezelligheid weg is, is het toch wel eenzaam. Ook miste ik mijn gastgezin in Raalte. Op het moment dat ik bij hotel De Zwaan aankwam hoorde ik het carillon het lied van Roalter Jong’s (wandelen door Salland) spelen. Het waren maar een paar klanken, maar het deed me wel goed. Alle dagen was het zo stil en dan toch die paar klanken op het juiste moment.  zie en luister. youtube. wandelen in Salland .

Dit was een mooie afsluiting van de alternatieve Sallandse 4 Daagse.
Ik kijk terug op vier mooie routes. Hier en daar was het soms wel moeilijk om de juiste route te vinden omdat bepaalde punten niet meer te herkennen waren. Het zou fijn zijn als de vrijwilligers de route (en herkenningspunten) zouden kunnen controleren als alles in bloei staat. Het ziet er dan toch anders uit dan in het voorjaar. Hopelijk is volgend jaar alles weer normaal.

Ik wil graag het bestuur en iedereen die het mogelijk gemaakt heeft dat de wandelaars toch in het mooie Salland konden genieten van de omgeving en de natuur bedanken.
Ik heb met veel plezier deze alternatieve 4 Daagse gelopen!

Gr van Heopa

Leave A Comment