Published On: 9 oktober 2019By 0 Reacties

Almere, 9 oktober 2019

Vandaag stond de Amersfoortse natuurtocht op de agenda van Samen op Pad.
We vertrokken met 84 wandelaars vanaf de kantine van V.V. Amsvorde in Amersfoort.
We liepen door natuurgebied Nimmerdor, de wijk Randenbroek en het Beekdal en kwamen langs een bijzonder kleurrijk gebouw (National Gallery The Nationalgallery. ). Het is op een betonnen bak gebouwd en als het grondwater omhoog komt, wordt het gebouw door de druk van het water zo’n 50 cm omhoog getild. De kleuren op het gebouw hebben te maken met de seizoenen. Elke kant stelt een seizoen voor. De eigenaresse is de Chinese kunstenares Juane Xue die hier samen met haar partner Wim woont. Op de begane grond en in de kelder zijn twee grote expositieruimtes (250 m2). De doelstelling van Juane is om beroemde kunstenaars (zowel beeldhouwers als schilders) uit Nederland en de wereld uit te nodigen om in het Kleurhuis te komen exposeren. Het streven is dat de tentoonstellingen zo een hoog niveau hebben dat het Kleurhuis publiek en toeristen uit de hele wereld naar Amersfoort zal trekken.
Een stukje verder liepen we langs een heel nieuw zwembad (De Amerena) waar ook wedstrijden worden gehouden. Het waterbassin is 50 m lang. We kwamen bij het waterwingebied waar een autorustpost was. We kregen koek en fris. Na de rust liepen we langs de beek en de oude stadsmuur richting het centrum. Ik zag een grote stier staan en natuurlijk moest hij even op de foto.
We kwamen bij de St Rochuskapel. Deze is in 1500 gebouwd en is het oudste gebouw van het hofje (Hofje De Armende Poth.) waar we doorheen liepen. We liepen verder naar het grote plein ‘De Hof’ waar we de grote pauze hadden. Om 13.00 uur hoorden
we klokkenspel. Dit klokkenspel komt uit de Sint Joriskerk en enkele minuten na elk heel uur komen Joris en de Draak uit de toren en verslaat Sint Joris de draak keer op keer (zie foto’s). Ik maakte nog een paar foto’s in de kerk en toen gingen we weer verder. Via de wijk Monnikendam liepen we door De Nieuwe Stad De Nieuwestad. . Dit is een innovatieve, creatieve en duurzame microstad naast het centrum van Amersfoort. Het is een dynamische plek om te werken, leren en ontspannen. Hier heeft ook de koninklijke familie een route gelopen.
We liepen via het Soesterkwartier naar de Bokkeduinen waar de tweede wagenrust was. Na de rust liepen we achter Dierenpark Amersfoort naar het Belgenmonument. Dit monument is ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. We liepen nog een klein stukje door Klein Zwitserland voordat we de finish bereikten.
Het was een mooie en heel afwisselende route. Voor de parcoursbouwers Henk en Bert was dit de laatste route die zij uitgezet hebben. Ik wil jullie dan ook bedanken voor al die jaren dat jullie zoveel verschillende mooie wandeltochten door en om Amersfoort hebben uitgezet. Volgende keer neemt een andere routeplanner het stokje over.
Ook wil ik de dames die ons tijdens de autorusten verwend hebben en het bestuur van Samen op Pad bedanken voor deze mooie dag.

Gr. Héopa
 

Leave A Comment