Amsterdam, 11 maart 2023
Vandaag ging Heopa op pad om u mee te nemen op een wandeltocht door Amsterdam.
De route was uitgezet door Speeltuinvereniging Ons Genoegen. Zij organiseren jaarlijks een wandelweekend in Amsterdam. Elk jaar heeft de route een ander thema en het thema van dit jaar was ‘Beelden”. De wandelroute startte vanaf het clubgebouw aan de Elandstraat 101 in de Jordaan.
Heopa kwam aan op het Station Amsterdam Centraal en begon hier aan een extra wandeltochtje naar het startpunt. Hij liep vanaf Station Amsterdam Centraal via Damrak, de Dam, Raadhuisstraat, Westermarkt, Prinsengracht naar de Elandstraat waar hij zich kon inschrijven. Na het inschrijven begon de echte route. Het eerste stuk liep door de Jordaan waar veel cafés en eetgelegenheden zijn. Op de hoek van de Looiersdwarsstraat staat het eerste standbeeld (foto 9). Dit standbeeld Vaste klant is van Albert Zeep. Op internet kunt u nog meer lezen over deze bijzondere man. Een klein stukje kunt u al lezen als u op de link klikt. In de Marnixstraat 404 staat het beeldje van de gevallen makkers (foto 13). De route ging langs het Leidsebosje. Heopa zag nog wat beelden, maar helaas zat  Het Zagertje er niet tussen. Een stukje verder bij de ingang van het Vondelpark staat het standbeeld ‘De Stedemaagd’ (foto 25). Op het Max Euweplein vinden we het borstbeeld van Max Euwe. Op het gebouw van Paradiso, op de schuine punt, is een bronzen beeld geplaatst van Eberhard van der Laan. Het formaat van het beeld is relatief klein, maar het is een groot eerbetoon aan de
oud-burgermeester van Amsterdam. Een stukje verder staat het borstbeeld van Simon Carmiggelt (foto 34) en bij het Weteringplantsoen staat het beeld van de Gevallen Hoornblazer (foto 35). Toen Heopa overstak kwam hij bij de Zeelandbank (foto 38). De bank is door Schouwen-Duiveland aan Amsterdam geschonken als dank voor de hulp tijdens de watersnoodramp in 1953.

Heopa passeerde nog veel meer beelden, maar het zijn er teveel om allemaal te noemen. Het volgende beeld was van André Hazes (foto 45) op de Albert Cuyp markt. Via de Ceintuurbaan, van Woustraat en de Jozef Israëlskade ging de route naar de Churchillaan. Hier vonden we het beeld van Mahatma Gandhi (foto 50). Een stukje verder staat een zuil (foto 54) dat herinnert aan het 700 jarig bestaan van Amsterdam en op de Apollolaan staat het Monument voor Canadese Militairen (foto 61). Voor het Hilton hotel staat het beeld van De Denker. Op het Minervaplein vinden we het beeld van de Rustende Atleet (foto 69). Op de Stadionweg staat een bijzonder kunstwerk (foto 69). Het is een Gedenkteken aan Prof. Dr. Dirk Durrer. Vervolgens ging de route langs het standbeeld van

H.P. Berlage (foto 86). Hij was een bekende Nederlandse architect en stedenbouwkundige. Hij is o.a. ook de ontwerper van de Berlagebrug die over de Amstel gaat. Heopa nam hier even zijn lunchpauze. Na de lunchpauze ging de route door Amsterdam Oost. Bij de Transvaalkade staat in de Ringvaart het beeld ‘De Verzonken Toren’ (foto 97). Op de Middenweg staan beelden van Neptunus (foto 103). Op de Oranje Vrijstaatkade staat het beeld ‘De vrijheid van de Gedachte’ (foto 108). Achter het vroegere gebouw van het Burgerziekenhuis wat nu een stadsdeelkantoor is, staat een mooi gedenkteken aan Prof. Dr. Dirk Durrer. De route ging via de Insulindeweg, Molukkenstraat en de Veelaan naar het Oostelijk Havengebied. Hier stonden vroeger veel pakhuizen en overslagbedrijven en het was er druk met werkverkeer.  Nu is het volgebouwd met woningen en druk met de bewoners van dit gebied. Op het Azartplein staat kunstwerk Amphitrite. Deze fontein werd op 1 november 1956 ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de KNSM door het personeel aan de directie geschonken. Bijzonder om te lezen. De route ging verder over de Veemkade. Aan de overkant staat Het monument ‘Zeeman op Uitkijk’. Helaas kon ik deze niet zien. Er lag vermoedelijk een schip voor. Heopa liep even door en kon hier en daar nog wat foto’s maken. Op het Kattenburgplein staat kunstwerk De Sailing Man’ (foto 145). Hierna ging de route de Prins Hendrikkade op en aan het eind staat het borstbeeld van Prins Hendrik de Zeevaarder (foto 153).
De route ging langs het Centraal station. Heopa is hier zo vaak langs geweest en heeft er omheen en doorheen gelopen, maar nooit heb ik het beeld Schilddrager van de Koning (foto 158) boven de ingang van de koninklijke familie goed gezien. Nu kun je ook door de ramen zien hoe de entree naar het station is. Via de Droogbak, Haarlemmerhouttuinen en de Haarlemmerstraat ging de route naar de Prinsengracht en kwamen we weer op de Noordermarkt waar Woutertje Pieterse het laatste beeld van deze route staat. Zoals u kunt zien, heeft het op één van de foto’s een das om. Tja, ik vind de das lekker warm zitten en heb hem vaak bij mij. Hij is van wandelvereniging RS’80 en ik kan hem wel onder mijn jas houden, maar ik vind het leuk om zo’n vrolijke das te laten zien.
Zo kwam er een eind aan deze wandelroute. Wat was dit een prachtige wandelroute met mooi wandelweer en veel informatie! Heopa heeft genoten! Helaas is het niet mogelijk om alles op te schrijven, maar laten de foto’s ook maar hun verhaal vertellen. De beelden die u op de foto’s ziet en die niet genoemd worden, kunt u vast op internet terugvinden als u meer info hierover wilt.
Heopa wil het hele team bedanken voor deze geweldige route.
Gr. Heopa
Nawoord:
Heopa bleef na de wandeling nog even gezellig napraten en toen ging het plotseling mis.
Heopa was eigenwijs en wilde in eerste instantie niet dat er een ambulance gebeld zou worden. Twee dames van de vereniging die Heopa met de auto naar het station wilden brengen zagen dat het buiten weer niet goed ging en hebben hem op een bankje gezet en 112 gebeld.
Achteraf mag ik heel blij zijn dat zij dit gedaan hebben. Van zaterdag tot zondagmiddag heb ik in het OLVG West gelegen en daarna nog tot vrijdag 17 maart in het Flevoziekenhuis in Almere. Ik ben weer thuis en moet thuis verder herstellen. Ik had geen herseninfarct gehad, maar wel een soort korstsluiting in de hersenen. Dit geeft dezelfde symptomen als een herseninfarct. De vooruitzichten zijn goed, dus Heopa komt weer terug!

2 Comments

 1. Petra Meijer 24 maart 2023 at 21:42

  Fijn om te lezen dat u genoten heeft! Wij zelf ook hoor bij t checken van de tocht. Wij Leerden weer nieuwe plekjes kennen in onze eigen stad en zagen nu bewust beelden waar we voorheen niet eens van t bestaan wisten. T boomzaagertje zit echt hoog in de boom bij t Leidse bosje. Misschien als u nog een keer in Amsterdam komt dat ik m kan aanwijzen??
  Blij om te weten dat het nu weer beter met u gaat. Wij zijn nog veel eigenwijzer dan u. 😉
  Groetjes
  Petra van Ons Genoegen

 2. heopa 25 maart 2023 at 10:00

  Dag Petra,
  Hartelijk bedankt voor de leuke / mooie reactie.
  Groetjes aan het hele Teem van Ons Genoegen.
  Zodra het kan kom ik zeker even alngs.
  Groetjes van Heopa / Henk

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.